Bor, Jakab… Pro Vinum!

2018.06.24. | Ercsey Dániel
Július 5-8. között fergeteges buli lesz a Tokaji borvidék egyik legszebb falujában. A Bor, Mámor… Bénye fesztivál házigazdái közül most a Jakab Pincét és a Pro Vinum Borászatot mutatjuk be…
 


Jakab – a Hunyadi utca hagyományainak folytatója


 
Erdőbényének két főutcája van. Egyrészt a csodaházakkal szegélyezett, Kossuth apánkról elnevezett kétsávos út, másfelől az azzal párhuzamos, egysávos Hunyadi utca. Ez utóbbinak a logikai kezdete valahol a Bénye fogadónál található, a vége pedig a Magita hotelre fut ki a dombtetőn. Az utca alsó szakasza sokáig a Homonna-hívők zarándokhelye volt, később a Gigerli miatt pezsgett itt az élet. Végül az előbbi kettő logikai és baráti folytatásaként megújult az egykori módos kádárház az utca alsó harmadában. Mit megújult, újjászületett!

Ráadásul a borok belépője is izgalmasra sikeredett, akárcsak a provanszál épületfelújítás, a terméskő és az acél, a zúzott kő és a levendula, a BMB-s csúcskávé és a Rány-dűlős furmint találkozása.


 
Az már csak a sors kiszámíthatatlan fintora, hogy ehhez a csodához a Mád melletti Padihegyről vezetett az út!
 
Ahogy Erdőbénye szépen magához vonzotta a városi értelmiséget, úgy asszimilálja őket azzal, hogy mindegyikükből előbb vagy utóbb borászt farag. Nincs ez másként Jakabéknál sem, Heni már diplomás szőlész-borászként tudja, hogy minél több ismeretet szerez valaki, annál több marad, amit nem tud. Így a megfelelő alázat mellett a Rány-, a Padihegy- és a Kulcsár-dűlő csodáit kutatják tovább, megmutatva nekünk belőlük azt, amit ők gondolnak a termőhelyről. Ilyen az, ha egy hobbi komolyra fordul; ilyen az, ha egy település annyira élni akar, hogy maga teremti meg a rég elveszett közösségét. A tér adott, bevonzza a tartalmat.


 
Titkos tipp: a ’15-ös Kulcsár most is izgalmas a maga férfias karakterével, de aki betáraz belőle egy kartonnal otthonra, az 10 év múlva is élvezheti majd!

 
Jakabék az alábbi programokkal készülnek az idei Bor, Mámor… Bényére:

 
Július 6., péntek
21.00 Tóth Viktor-Gyárfás István duó
Az Év Jazz-zenésze díjjal többször is kitüntetett altszaxofonos, zeneszerző, zenekarvezető Tóth Viktor a mai magyar dzsessz fiatal generációjának kiemelkedő alakja. Társa, Gyárfás István Szabó Gábor-díjas gitáros, szaxofonos. A duó kiforrott muzsikája a jazz tradíciójában gyökerezik. A közönség egy színekben gazdag, improvizatív utazásra számíthat a két nagyszerű zenész vezetésével.


 
Július 7., szombat
21.00 Meszecsinka
A világzene kategóriában 2018-ban Fonogram-díjat kapott zenekart Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben. Nevét (magyarul Holdacska) egy bolgár népdalból kölcsönözték. „A rock, jazz, pszichedelikus és cigány-balkán elbűvölő keveréke. A mezítlábas énekesnő felfoghatatlan mágiát művelt, a zene hol transzba ejtette a közönséget, hol darabokra tépte” – írta róluk a Rockcult.ru
 
Gasztronómia: One Eleven Concept Roasters – soproni specialty kávépörkölő kisüzem
 
Kapcsolat: Jakab Pince
3932 Erdőbénye, Hunyadi u. 64.
E-mail: jakabzx@gmail.com
 


Pro Vinum – vadászkalandok hegyek között, szabadon


 
A nyugalom szigete ez a ház és udvar, ahol akkor is hallani véljük a falu szőlői feletti hegyekben ősszel orgonáló szarvasbikák bőgését, ha történetesen tavasz van. Nem is lehet ez másként, hiszen vadászok lakta hely ez, vidám vizslák és komoly trófeák otthona. Nem tudom, miért más a vadászok otthonossága, mint a borászoké, de hogy más, az biztos. Valahogy melegebb, meghittebb. Talán azért, mert többet fagyoskodnak téli magányban az erdőn, és szükségük van a kandalló pattogó tüze és a társaságban koccintott pohárhang örömeire?
 
A családban sokszor emlegetett nagyapai szőlőbirtok a dóci határban feküdt, a Tisza mentén. Mindszentről az alsó „kisrév” hajnali első kompján lehetett átjutni, hogy metsszék, kapálják, kötözzék, permetezzék a közel hektárnyi kövidinkát. Se traktor, se pickup, lovas kocsi csak szüretkor. Biciklin vitték át a szerszámokat, a permetlébe való kékküvet, ótottmeszet, petrót, naftalint. Lágy vizet a dögtiszából mertek, és a kor divatja szerinti selyemharisnyán át szűrték a háti permetezőkbe. Estére hazáig már csak tíz kilométer volt hátra, igyekeztek nem lemaradni az utolsó kompról.


 
Jóval később következett a békéscsabai élet, ami oly gyönyörű sztereotípiákat adott a világnak, mint az evangélikus nagytemplom (önmagában is csodás alkotás – olyan, mint egy hatalmasra felnagyított falusi templom, egészen megdöbbentő méretekkel), a csabai kolbász, Munkácsy Mihály, és nem utolsósorban vájt fülűeknek a Szentek hárfája. Regény is, persze, de elsősorban a csabai tótok evangélikus zsoltároskönyve.
 
Ha pedig az ember vadászik, és a bort is szereti, előbb-utóbb egy hegyvidéken találja magát, annak is a melegebb, déli lejtőin, esetünkben a Messzelátóban – aminek tetejébe anno Szepsi Laczkó Máté nyári, pataki deákjai kosarakban hordták vissza az esők lemosta talajt. Aztán mire feleszmél, szőlője van és bora, és pincéje is. Meg egy ámuló édesapja, akinek a rothadás és a penész a szőlőben mindig is döbbenet és rémisztő látvány volt az előző hatvan évben, így korrigálni kell:
„Ááá, Balázs bácsi, dehogy lenne az baj, hát ez mind aszú!”
Így születnek az anekdoták, amiket majd száz évig mesélünk, remélve, hogy az unokáink is mesélni fogják a maguk idejében.


 
Titkos tipp: a tulajdonos szerint a borok maguktól olyanok, amilyenek, mert ő nem ért hozzá. Hagyjuk meg ebben a hitében, és igyuk meg minden ’16-os furmintját és hárslevelűjét a BMB alatt, mielőtt rájön, hogy mennyire jók!

 
A Pro Vinum Pincészet az alábbi programokkal várja a látogatókat:
 
Július 6., péntek
14.00 Slambuc Kreatív Open
15.00 Gáliklevi Kultúrkert
15.00 Mátra: Gyöngyöstarján-Abasár.
Tematikus borkóstoló Szőke Mátyás és Zoltán, Kovács Zita (Kovács és Lánya Borászat), a Kővágó Pince és az Abasári Olaszrizling Borbarátok közreműködésével.
Előzetes regisztráció: info.provinum@gmail.com
17.00 Meszecsinka
18.30 Gáliklevi Kultúrkert


 
Július 7., szombat
11.00 Grill Udvar
15.00 Gáliklevi Kultúrkert
16.00 Furmint USA workshop – borkóstoló
Előzetes regisztráció: info.provinum@gmail.com
19.00 Mojo WorKings
20.30 Gáliklevi Kultúrkert
20.30 Best of hegyaljamarketing.hu.
Képek, tájak, emberek Hegyaljáról projektoron


 
Gasztronómia: Slambuc, kolbász, exKemence

Kapcsolat: Pro Vinum Pincészet
3932 Erdőbénye, Rákóczi u. 15.
Tel.: +36 70 312 2989
E-mail: info@provinum.hu

Tehát július 5-8. között Bor, Mámor, Bénye! Gyertek, jó lesz!


Kapcsolódó írásaink:
Bor, Ábrahám... Bardon!
Bor, Budaházy... Illés!

 

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (6) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (105) rozé (25) saláta (6) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (49) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (24) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (7) tokaj (99) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)