Bor, Préselő… Kerékgyártó!

2018.06.30. | Ercsey Dániel
Jön, jön, jön! Nyakunkon a Bor, Mámor… Bénye! Ercsey Dániel a fesztivál két újabb házigazdáját, a Préselő Pincészetet és a Kerékgyártó Pincét mutatja be
 

Préselő – a „jól iható” birtok


 
Van úgy, hogy az embernek a Balaton mellett jut eszébe, hogy Hegyalján építsen birtokot. Nem kell ehhez különös ihletettség, csupán a lehetőségek olyan alakulása, hogy kristálytiszta legyen a cél: nekem jó borom lesz. Ez persze a Balatonnál is lehetséges, ahogy az volt a nagyszülők birtokán is a bicskei szőlőhegyen, de Erdőbénye és Tokaj-Hegyalja nemzetközi múltja egy másik történet.
 
Ha ezek mellett még barátaink is vannak, akik hasonlóan gondolkodván beszállnak egy közös bor-játékba, máris adottá válik a lehetőség, hogy egy olyan játékban éljünk, ami valóra vált. Már csak stratégia kell, lehetőleg előre, hogy mekkora legyen a szőlőterület, a pince, milyenek legyenek a borok, mennyibe kerüljenek, szeressük-e mi is őket, vagy kizárólag a piacot kövessük, és így tovább.


 
Aztán kiderül, hogy a megvásárolt öreg ház felújítására adottak a lehetőségek, ha szálláshelyet alakítanak ki benne. Így születik meg a ma Préselőként ismert birtok „arca”, a szálláshely. Ahol mindig van egy palack Apukám bora, ahol mindig van habzóbor, ahonnan ki lehet menni a Messzelátó-dűlő tetejére álmélkodni a teremtett világ gyönyörűségén.
 
A szomszédos Csillag is ide tartozik, no nem a szegedi, hanem a bényei panzió. A BMB alatt itt is, ott is van szállás, kávé és remélhetőleg reggeli is. Lehet pelenkázni, borozni, pihenni, kikapcsolódni. A birtok kulcsmondata: a borok legyenek jól ihatóak! Mindez Erdőbénye főutcáján, a felső harmadban.
 
Titkos tipp: ha erre jártok, minő szentségtörés (!), kérjetek egy pohár rozét (is). Nem fogjátok megbánni!


 
A Préselő Pincészet, vagyis Mészáros Gabriella és Nagy Zsolt az alábbi programokkal készül az idei Bor, Mámor… Bényére:
 
Július 6., péntek
15.00 Nagy Bubi Kóstoló erdőbényei habzók és pezsgők kóstolója
21.00 Mongooz and the Magnet
A pécsi triót egy ír, egy norvég és egy magyar srác alkotja. A rhythm & blues és a blues rock határán egyensúlyozó, a műfajokat szétesős funkkal és érzelgős soullal árnyaló zenekar hamar belopta magát a magyar közönség szívébe. Állandó külföldi turnéikkal keményen dolgoznak a külföldi publikum kegyeinek elhódításán is.


 
Július 7., szombat
11.00 Zempléni sajt, tokaji bor kóstoló
14.30 GYENGÉBB? NEM! – nők Erdőbényéről – borkóstoló és beszélgetés
Szereplők: Regéczy-Béres Melinda (Béres Szőlőbirtok és Pincészet), Mészáros Gabriella (Préselő Pincészet), Rácz Erika (SanzonTokaj) A kóstolót vezeti: Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője.
A program belépődíjas és regisztrációhoz kötött! Ára: 4000 Ft/fő.
Regisztráció: sanzon@sanzontokaj.com17.00 Kaan Luum
Nem etno, de emberi, nem világzene, hanem önálló zenei világ, fényhozó, de nem csak fényevőknek. Kezdetben volt egy handpan és egy perzsa szantúr, a világuk azóta is bővül, szélesedik, színesedik, terjeszkedik. A Kaan Luum egy hiperkímélő gyógyhatású készítmény szívelégtelenség ellen. Kockázatok és mellékhatások: föld felett lebegés, illatok, színek, finom víziók.


 
Gasztronómia: Préselő házi koszt, Zempléni sajt (Szilágyi Tibor)
 
Kapcsolat: Préselő Pincészet
3932 Erdőbénye, Kossuth u. 23.
Tel.: +36 20 310 2669
www.preselo.hu

Kerékgyártó – „Ez ilyen. Ez meg ilyen.”


 
Az alcím mindent elsöprő marketingszövegként nehezen elképzelhető, pedig Kerékgyártó József ilyen tőmondatokkal kommentálta a borait, miközben hordóról hordóra szálldostunk a pincéjében, mint holmi jóllakott pillangó. Felesleges is mást várni tőle, kevés őszintébb emberrel találkoztam életemben, pedig bejártam a világot Xi’antól San Diegóig, Fokvárostól Vlagyivosztokig.
 
Amíg én utazgattam, autópálya-parkolókban stoppoltam és reptereken aludtam, a Kerékgyártó pince végig itt volt a Kazinczy utcában. Megnyugtató ez az állandóság, van benne valami a gazda nyugalmából és gondolatvilágából is. A borai is úgy készülnek, ahogy régen, az édesapja, a nagyapja idején.


 
Abba persze kár lenne belemenni, hogy a dédnagypapa, üknagypapa idején megintcsak máshogy készültek, mert ez már oda vezetne, ahol elfogy az üvegpalack, a kén, és végül a tudomány is. Ami viszont biztos, hogy a Kerékgyártó pincében sem rossz borral, sem mellébeszéléssel nem fogunk találkozni. Ahogy József fogalmazott: „Nem engedhetem meg magamnak, hogy rosszat adjak, mert ebből élek.” Hát igen. Nyomós érv.
 
Eközben a borokat inkább old schoolnak mondhatnánk, de a gazdát ez cseppet sem zavarja. „Nem igaz, hogy az oxidatív bornak nem lehet piacot találni” – mondta, ebben pedig igazat kell adnom neki. Virágozzék ezer virág, mondta tanult kollégám és barátom, Tompa Imre, én pedig erre gondolva már a tizedik oxidatív tételen vagyok túl a pincében, de hibás bort még nem találtam.


 
„Jön a vendég, hogy a boltban nem ilyen az aszúbor. Most én mit csináljak? Ez is aszúbor.” Ezzel a mondattal búcsúzom Kerékgyártó Józseftől, de biztos vagyok benne, hogy nem végleg. Ha hamarabb nem is, a BMB-n visszamegyek hozzá, újabb őszinte borokra vágyva.
 
Titkos tipp: aki betanulta a mantrát, hogy az oxidatív eljárás nem más, mint borhiba, az ne jöjjön ide. Aki azonban nyitottan kóstol, és nem mások véleménye alapján ítél, az igen. Sokat lehet tanulni a pincében, ha figyelmesen ízlelünk és jó kérdéseket teszünk fel!

 
Kerékgyártóék nyitott pincével és az Erdőbényei Ízőrzők fogásaival várják a vendégeket.


 
Kapcsolat: Kerékgyártó Pince
Kerékgyártó József
3932 Erdőbénye, Sport utca 4.
Tel.: +36 30 490 6625, +36 47 336-104
E-mail: ker.anit@freemail.hu

 

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (6) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (105) rozé (25) saláta (6) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (49) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (24) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (7) tokaj (99) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)