Vissza

Bruegelék konyhája

2019.01.12. | Lovranits Júlia
Ötszáz éve élt flamand festő, és még humora is van! Az idősebb Pieter Bruegel életművét most egy nem mindennapi tárlat mutatja be Bécsben. Mi természetesen a gasztronómiai tartalomra fókuszáltunk…
 


Idősebb Pieter Bruegel már a maga korában is népszerű, elismert művész volt. Az életművéből sajnos sok minden elveszett, az utókor számára megmaradt képek pedig számos országba szétszóródtak. A Bécsi Művészettörténeti Múzeum a világ minden tájáról kérte kölcsön azokat az alkotásokat, amelyek még néhány napig együtt láthatóak. A gyűjtemény még soha nem volt ilyen teljes, és talán soha nem is lesz, sérülékenységük miatt több kép tulajdonosa kizárólag a festő halálának 450. évfordulója alkalmából járult hozzá a művek szállításához. Aki volt olyan szerencsés, hogy bejutott a kiállításra, egy életre szóló élménnyel lett gazdagabb. A többiek azzal vigasztalódhatnak, hogy az alkotások többsége külön-külön ezután is látható lesz majd a világ múzeumaiban.



A kiállításon látványos, nyomasztó víziókat és hihetetlen részletgazdagsággal ábrázolt életképeket egyaránt láthatunk. A tárlat egyik megkapó momentuma, hogy egy kicsit bepillantást nyerhetünk a kor emberének mindennapjaiba.



Bruegel hitelesen jeleníti meg az adott kor étkezési szokásait és az akkoriban használatos mindennapi használati tárgyakat. Az utóbbiak egy részét a rotterdami múzeum jóvoltából meg is nézhetjük élőben a kiállításon: Bruegel korából való, a képen láthatóakkal hajszálra megegyező cipőket, gyertyatartókat, edényeket is elhelyeztek a teremben.



A festmények tanúsága szerint nagyböjt előtt akkor is több húst és tojást ettek az emberek. Kedvelték a perecet, a halat. A gyerekek pedig szerettek torkoskodni, ahogy ezt a Parasztlakodalom című kép sarkában nassoló kislány is mutatja. De utánozták a felnőtteket is: a Gyermekjátékok című képen az egyik kislány boltosat játszik, téglaport mér a mérlegén. Kertészeknek is kedves, gasztronómiai momentum az Évszakok sorozat cseresznyeszüretelős részlete.

 A farsang és böjt harca című festményen szereplő tálak, kanalak a kép melletti vitrinben megszemlélhetőek, körül is járhatóak. Szép állapotban megmaradtak a korsók; a mázas tálak pedig még egy mai, modern konyhának is díszei lehetnének.



Az egyik leglátványosabb ezek közül az 1500-1550 körül készült zöld, mázas agyagedény, rajta egy bagollyal. Elfogadnánk a saját konyhánkba is. A festményen a tálat fánkokkal telve ábrázolták.

Mellette egy másik vidám, mázas tál, a farsangra utaló bolond arcképével. Ebbe a képen kelt tészta került. A fakanál az 1620-1750 közötti időszakból való, sajnos ennél többet nem tudtunk meg róla.

Nem csak mi szeretjük a kagylót! Izgalmas és az eredeti, farsangi festményen könnyedén észrevehető a lyukacsos, furcsa „habkanál” is. Rézből készült 1550-1560 körül, és kagyló adagolására használták.



Nem minden korsó arra szolgált, hogy a szomjukat csillapítsák az emberek a bele töltött vízzel. Az 1500-1550 körüli időkből származó köcsögduda nálunk is jól ismert népi hangszer, akkoriban a farsangi időszak állandó szereplője volt. A köcsög száját disznóbőrrel vonták be, és nádcsövet szúrtak bele, amit nedves kézzel mozgattak, aminek következtében az agyagedény morgó hangot adott. Az italt nagy kőkorsókban tartották.

Fantasztikus látni, hogy a gyakran a háború árnyékában élő emberekben (talán éppen ezért) mennyi életszeretet, életigenlés volt. Szerettek enni, táncolni, mulatni, örömüket lelték a vadászatban, a méhészkedésben, nem vetették meg a jó bort, és néha még a csínytevést sem, így akár az is előfordulhatott, hogy a részeg cimbora tréfából néhány órára a disznóólba került.



A képeken egy ötszáz éve letűnt világ elevenedik meg újra, klasszikus szereplőivel, eszközeivel, hangszereivel, ételeivel. Mi pedig csak állunk, szemléljük, és egyszerűen nem tudunk betelni a látvánnyal.

A kiállítás január 13-án zár.
 
Fotó:
Lovranits Júlia

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (6) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (103) rozé (25) saláta (6) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (47) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (24) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (6) tokaj (99) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)