2017.04.13. | Szabó Edit
Göntér, Bocor, Fekete-hegy, Ördögárok, Jammertal. Ismerősen csengő dűlőnevek, ugye? A Bock Pince új, exkluzív dűlőtúrája most nemcsak a helyszíneket mutatja meg a vendégeknek, hanem az ott született borokat is…

 

Jó bort kóstolni mindig élmény, ám van annak valami különleges bája, ha épp azon a helyen ízleljük, ahol született. A Bock Pince munkatársai által szervezett új, exkluzív bortúra éppen ezt az élményt kínálja az érdeklődőknek. A kiscsoportos kiruccanás során a vendégek megismerkedhetnek Villány emblematikus dűlőivel, a Bock család régi, muzeális pincéjével, valamint azokkal a szőlőültetvényekkel, amelyek a pincészet kiváló minőségű borait adják. A kirándulás nem gyalogtúra, a résztvevők terepjáróra pattannak, sofőrjük és kalauzuk pedig a Bock Pince egyik tapasztalt munkatársa, aki mindent tud a környékről, az ott zajló munkáról, és természetesen a borokról is.Az útvonal és a program „tesztelésére” néhány tapasztalt újságírót választottak a szervezők. A meghívást nagyon köszönjük, élménybeszámolónkat az alábbiakban tárjuk az olvasók elé.

Április ötödikét írtunk, a kissé csalóka napfény kifejezetten illett a hangulathoz. Érkezésünk örömére fehér gyöngyözőborral (Fanni 2015) koccintottunk, és jólesett mellé a pincészet saját szőlőmagőrleményéből készült lepény is.

A túra a későbbiekben egy vagy két autóval indul majd, de minket az a megtiszteltetés ért, hogy Bock József is velünk tartott, így három terepjáró kanyarodott ki szép sorban a villányi főutcára, és vette az irányt az út első állomása, a Göntér-dűlő felé.


 
  1. A Göntér
Ezen a Siklós közelében fekvő, alacsony dombokkal büszkélkedő területen 1994-ben, a privatizáció során jutott az első egyhektárnyi ültetvényhez a Bock család. Jelenleg négy hektár terület tartozik a pincéhez, és zömében Bock József egyik kedvence, a hárslevelű terem rajta. Béke és nyugalom üli meg a tájat, a szőlősorok között nyulak ugrándoznak, őzek pihennek, láthatóan egyiküket sem zavarja különösebben az emberek jelenléte. „Szerencsés csillagállás – és kedvező klimatikus viszonyok – esetén késői szüretelésű természetes édes bort is készítünk innen, mert a Göntérben képes úgy beérni a hárslevelű, hogy szinte már a tőkén lebomlik benne az almasav” – mondja Bock mester, miközben a 2014-es hárslevelűt tölti a poharunkba. A negyven évnél is idősebb tőkék terméséből született bor reduktívan készült. A lendületes savaknak köszönhetően üde és friss, kifejezetten jólesik kortyolni a tavaszi napsütésben.


  1. A Bocor
A Fekete-hegy és a Tenkes-hegy között meghúzódó, kissé mészköves, agyagos talajú Bocor-dűlő remek termőterület. Bock József a meglévő négyhektáros ültetvényét 1994-ben vásárolta, de a telepítésre csak 2000-ben kerül sor. Jelenleg cabernet sauvignon és syrah terem rajta. Innen származik az a gyümölcs is, ami az igen népszerű syrah válogatás bort adja. Bocor azt jelenti, bokros, és ha körülnézünk, meg is találjuk az ültetvényt szegélyező galagonyabokrokat.A távoli Kisharsány templomának harangja épp elkongatja a delet, amikor megkóstoljuk a Bocor-dűlő 2014-es syrah-ját. A színe sötétvörös, az illata mély és fűszeres, az érett gyümölcsösséget kis mentás hűvösség ellenpontozza. Másfél évig érlelték új tölgyfa hordóban, ennek is köszönhető, hogy utóízében felerősödnek a csokoládés, vaníliás jegyek. Jó inni, sűrű és gazdag. Sokáig bor lesz még, jó lenne megkóstolni pár év múlva újra – ha ugyan marad még belőle.


  1. A Fekete-hegy
Csodálatosan művelt szőlőültetvények között vezet az utunk. Ragadozó madarak röptét figyeljük, öreg tőkék gacsos ágait, s rajtuk a pár centis friss hajtást, a tomboló tavasz csalhatatlan bizonyítékát. A fokozottan védett Fekete-hegy felé igyekszünk, amely ritka növények és állatok természetes élőhelye. Nevét onnan kapta, hogy a mellette meghúzódó Szársomlyó árnyékot vet rá, ezért távolról szinte minden napszakban feketének látszik. A 341 méter magas hegy mészköves talaját lösz és agyag takarja. Legendásan jó termőterületként tartják számon. Bock József ültevénye a hegy déli oldalán található, cabernet franc, kékfrankos, portugieser és 1500 tőke kadarka terem rajta. „Amikor a cabernet franc-t telepítettük, alaposan megdolgoztatott bennünket a hegy. A tőkéknek pajszerral kellett lyukat vájni a kövek között” – mondja a gazda.Bizonyára nem volt könnyű dolguk, de a bort kóstolva úgy tűnik, hogy a befektetett munka nem volt hiábavaló. A Fekete-hegyi cabernet franc csak kiemelkedő évjáratokban készül, és az erjedést követően 24 hónapig érlelődik barrique hordóban. Mi a 2013-as évjáratot kóstoljuk. A színe sötétvörös, illatában érett és aszalt gyümölcsök aromavilága, amely ízben egy csokoládés, dohányos vonulattal egészül ki. A nagy pillanatok bora. Jó volt a hegy lábánál megízlelni.


  1. Az Ördögárok
Ugye ismerik a mesét a boszorkányról, az ördögről és a boszorkány lányáról? Igen, azt, amiben szerepel a kakas is. A történet szerint maga az ördög szántotta fel a Szársomlyó oldalát, s az általa dühösen eldobott eke nyomán tört fel a harkányi gyógyfürdő kénes vize. Ez a 200-280 méter tengerszint feletti magasságú dűlő valaha csodálatos termőterület lehetett, ám meredeksége miatt megművelni oly nehéz, hogy a szocializmus éveiben lemondtak róla. A gondosan megépített teraszokat benőtte a gyom, az elhagyott szőlőtőkék között vígan tenyészett az akác és a csipkebokor, az emberek el is felejtették, hogy a tüskés ágak alatt egykor szőlő lehetett. De szerencsére azért volt, aki emlékezett rá. Az Ördögárok 1990-ben indult meliorációja Magyarország akkori legnagyobb volumenű szőlőtermelési célú földmunkája volt. A közel hatvanhektáros egybefüggő ültetvényt jelenleg öt villányi borász birtokolja, a Bock Pince 16 hektárnyi területén egy kevés portugieser, pinot noir, cabernet franc és merlot terem. Az itteni szőlőből készül a pince csúcsbora is, a Magnifico.Vannak pillanatok, amikor az ember semmi mást nem szeretne, csak ott állni örökké, ahol éppen van. Az Ördögárok hegy-völgy irányú szőlősorait, a fölötte köröző madarak röptét lehetne nézni órákon át. Persze marasztaló az is, hogy közben egy kis 2009-es Magnificót töltött a poharunkba Bock úr. Ehhez a valóban csodálatos, egyedi ízvilágú borhoz az Ördögárokban szüretelték a merlot-t. Kizárólag kiemelkedő évjáratokban készül, 24 hónapig érlelődik barrique hordóban, és utána még palackban is pihen. Sűrű, sötét, komplex, izgalmas bor, amelyben a fekete bogyós és az aszalt gyümölcsök ízét kevés dohányosság egészíti ki. Karakteres és emlékezetes. Mély víz. Csak úszóknak!


 
  1. Jammertal
Siralomvölgy. Ezt jelenti a dűlő neve. A legenda szerint az 1687-es szársomlyói csata után még hetekig betöltötte a környéket a sérült törökök jajgatása, ezért kapta a dűlő ezt a szomorú nevet. A mi történetünk ennél sokkal vidámabb. Virágzó orgonabokrok mellett haladunk el, ez meglepő így április elején. Ebből is látszik, hogy a különleges fekvésű dűlőben megül a meleg, ezért kiváló az érlelőképessége. A terepjárókonvoj egy tornácos ház mellé kanyarodik, ez volt a Bock család öreg présháza egykor. Ma már átépítve, új pinceágakkal várja a kirándulókat, ám a bor a pincében valóban muzeális. Bock József gyerekkorának helyszínén járunk, itt hajdan csirkék is éltek, vidáman káráltak a tőkék között egészen addig, míg a szőlő érni nem kezdett. Házigazdánk idézi a múltat, amikor még bort nem ivott, mert piálni, ahogyan ő mondja, csak katonakorában kezdett el. „Most már piálok, fater!” – jelentette be a tényt az édesapjának, aki hallván, hogy a fia Kunbajai fehéret iszik a seregben, legyintve csak ennyit mondott: „Hülye vagy te, fiam!” Minket viszont 2012-es cabernet sauvignonnal kínálnak, a szőlő itt termett a Jammertalban, a bor 24 hónapig magyar tölgyben érlelődött, sűrű, sötét és intenzív, szinte harapható, mint a csokoládé.A pincébe vezető lépcsőkön lefelé haladva mintha egy másik világba érkeznénk, a hordók sora után következik a titkos szentély, a pihe-puha pincepenésszel vastagon belepett palackok varázslatos birodalma. Mintha ősidők óta nem járt volna erre senki, a vattaszerű penész benőtte a tárolót, a palackokat, néma méltóságba dermesztve az egész pinceágat. Kis csapatunk felveri a meghitt csendet, bort választunk, egy 1995-ös házasítás jön velünk a felszínre, él és lélegzik, élmény kóstolni.
Fent terített asztal vár, sonka, sajt, kolbászok, helyi ízek a helyi borok mellé, jólesik a falat a csendes délutánban.A hazafelé vezető úton még benézünk a pezsgőpincészetbe. Ez a hivatalos túrának ugyan nem része, de itt van a Jammertalban az is, örülünk, hogy bepillanthatunk. A fiúk épp degorzsálnak, a munka kézzel zajlik, a látvány izgalmas, de kóstolni most sajnos nem tudunk.
  1. Az Óbor Étterem
A faluba visszaérve első utunk Bockék modern pincéjének mélyére vezet. Álldogálunk a kupola alatt, megcsodáljuk a szinte templomi méltóságot sugárzó belső teret, aztán „lopunk” egy kis friss bort az ott pihenő hordók egyikéből.
Az Óbor Étteremben nagy a sürgés, amint megérkezünk, jön az előétel. Libamájparfé göntéri édesbor-gyönggyel, bébi salátával. A főfogás Charolais marhaszegy paprikásan, omlós és ízletes, mellé a tanyasi galuska régi emlékeket idéz. A csupa csokoládé desszert tökéletesen illik a pincében kiválasztott huszonkét éves óborhoz.Remek hangulatban készülődünk a hazaútra, nagyszerű kalandokban volt részünk. A túra mostantól minden borrajongó számára elérhető. Aki végigjárja, ne felejtse el finoman megsimogatni a Cladosporium cellare bársonyos rétegét a muzeális pince falán!
 
Fotó:
Deutsch Richárdcímkék

amerika (4) aprókertek (21) ausztria (5) az év bortermelője (7) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (34) balassa bor (4) balaton (104) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (20) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (8) bocuse d'or (9) bor (289) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (37) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (56) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (251) bortúra (28) borvacsora (21) borvendéglő (5) borverseny (28) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (225) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (9) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (10) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (94) eger (64) egészséges (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (154) etyek (24) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (16) ezerjó (5) fehérbor (75) fesztivál (44) figula (5) franc&franc (7) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (83) furmint február (13) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (5) gin (14) gizella pince (6) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (20) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (10) indiai (9) interjú (145) ipacs szabó istván (4) iszunk (11) jótékonyság (4) juhfark (19) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (12) könnyű (15) könnyűvér (4) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (12) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (20) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) mátra (61) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (10) miskolc (10) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (36) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (26) pécs (10) pékség (6) pét-nat (15) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (209) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (46) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (45) sós (84) spanyolország (16) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (46) süti (16) svét (19) syrah (8) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (7) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (16) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (10) tészta (16) tesztelünk (165) tokaj (146) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (105) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (63) utazási tippek (24) utazunk (33) vacsora (11) váli péter (4) vega (6) velencei-tó (11) verseny (13) veszprém (4) villány (27) villányi borvidék (84) vörösbor (117) vylyan (28) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (6)