Élmény minden érzékszervnek

2016.05.21. | Raab Zsuzsanna

A Boscolo Budapest, fővárosunk egyik legvarázslatosabb épületében található szállodája nemrégiben ünnepelte fennállásának 10 éves évfordulóját. A jeles alkalomból a hotel különleges nyílt napot szervezett, így még a titokzatos elnöki lakosztályokba is bepillanthattunk...
 

Képzeljük el, milyen lenne elszakadni a valóságtól, és egy hétvégére beköltözni Budapest egyik legszebb szállodájába! Valószínűleg kikapcsolnánk a telefonunkat, délelőtt sokáig lustálkodnánk, a reggelit a szobába rendelnénk, később esetleg a Spában relaxálnánk, este pedig minden bizonnyal megkóstolnánk Wolf András séf izgalmas menüjét a Salon étteremben. A sor kinek-kinek ízlése és kedve szerint folytatható, egy dolog azonban biztos: a hétvége befejeztével testileg-lelkileg feltöltődve, új energiákkal telve vágnánk neki a hétköznapoknak.

A Boscolo Budapest, fővárosunk egyik legvarázslatosabb épületében található szállodája nemrégiben ünnepelte fennállásának 10 éves évfordulóját. A jeles alkalomból a hotel különleges nyílt napot szervezett, melynek keretében a meghívott vendégek bepillantást nyerhettek az ötcsillagos Boscolo valóban ötcsillagos világába. A sok érdekes élmény mellett az este folyamán bemutatkozott Oliver Hutten, a szálloda új igazgatója is. A Borsmenta a történelmi hangulatú New York Palotában járt.

Rendhagyó idegenvezetésünk a Nyugat Bárban kezdődik, ahol Zeke Gyula történész mesél a több mint 300 éves hazai kávéházi kultúráról, és legfőképpen a „világ legszebb kávéházaként” emlegetett New York Kávéházról. A hely, ahol a történelem és az irodalom vitathatatlanul összekapcsolódott, ahol az asztaloknál egy csésze fekete mellett gyakorta alkotott Molnár Ferenc, Babits Mihály, Füst Milán, Gárdonyi Géza vagy Illyés Gyula – 1894. október 24-én nyitott ki először. A Hauszmann Alajos tervei alapján épített, pompás New York Palota földszintjén található kávéház hamar a művészélet pezsgő központjává vált. A „legek kávéháza”, mondja róla Zeke Gyula, és valóban: a legtöbb fénykép, vers és újságcikk erről a helyről született, és az épület ma is filmforgatások kedvelt helyszíne.

Az 1937-től induló eszpresszókultúra térhódítása sajnos nem kedvezett az eleven kávéházi életnek, egyre több létesítményt bezártak, így 1949-ben a New Yorkot is. Igaz, a kávéház 1954-ben újranyitott, ám az elkövetkező években régi pompája jelentősen megkopott. Az olasz Boscolo-csoport 2001-ben vásárolta meg a New York Palota épületét. Az öt évig tartó felújítási munkáknak köszönhetően a New York Kávéház kívül-belül megújult, ugyanakkor hűen őrzi a régmúlt idők lenyomatát. Zeke Gyula izgalmas elbeszéléseit hallgatva magunk is megállapítjuk, hogy itt tényleg lehet valami a levegőben: talán a történelem, talán az irodalom, vagy a patinás és mégis családias hangulatú belső tér atmoszférája – de mindenképpen különleges élmény a csodás márványoszlopok között üldögélni.

A kávéházi előadás után meglepetés vár ránk: indul a szállodai élménytúra. A körséta során beleshetünk a kulisszák mögé: idegenvezetőink a hotel dolgozói, akik kézről kézre adnak minket, minden emeleten vár ránk valaki, és kivétel nélkül mindenki mosolyog. Érezzük a vendégszeretetet, biztosak vagyunk abban, hogy itt ez a megszokott bánásmód. Gazdagon díszített belső tereket fedezünk fel, melyek főként reneszánsz és barokk jegyeket mutatnak. Csak ámulunk és bámulunk a ház hétféle színű márványát csodálva, teremről teremre haladva, az egyik lépcsőfordulóban álló rózsaablak fényébe feledkezve. Derűs, kedves arcok fogadnak az exkluzív elnöki lakosztályokban is, ahová – valljuk be – nem mindennapi élmény belépni. Az egyedi megrendelésre készült káprázatos velencei csillárok, a bútorok minősége és a textíliák mind kifinomult ízlésről árulkodnak. Kényelem felsőfokon: nem csoda, hogy számos híresség választotta már az elnöki lakosztályokat tartózkodása helyszínéül.

A fényűző lakosztályokból kilépve utunk az egyik rendezvényterembe vezet, ahol némi harapnivaló és frissítő limonádé mellett megismerkedünk a hotel új, tematikus „Meetings Imagined” rendezvénykoncepciójával. Miközben ízelítőt kapunk a Boscolo-rendezvények világából, nem feledkezünk meg a kóstolásról sem: az esztétikusan tálalt falatok nem csupán gusztusosak, hanem finomak is.

Kirándulásunk következő állomása a dizájnelemeit tekintve jégbarlangot idéző Spa-birodalom. Kanyargós folyosón haladunk a sejtelmes félhomályban, a levegőben levendula és citromfű illata érződik. Mindenütt béke honol, átjár a nyugalom, csak távolról hallunk vízcsobogást. Esztétikus környezet, a gyertyafényes helyiségekben magunk is szívesen töltenénk pár órát a hozzáértő kozmetikusok, masszőrök gondos kezei között. Később különleges meglepetésben van részünk: egy masszőr hölgy feltárja előttünk a Boscolo Spa legnépszerűbb, egyedileg fejlesztett masszázstechnikáját. Hirtelenjében rögtönzött kézműves szakkör alakul: masszázslabdacsot készítünk, amelyet az este végén hazavihetünk… A gyógynövényes, olajjal átitatott labdacs segítségével finoman, ugyanakkor hatékonyan masszírozhatunk: a hazai termelőktől származó értékes levendula-, citromfű- és kamillakivonat bőrre gyakorolt áldásos hatását feltétlenül ki fogjuk próbálni.

Telik-múlik az idő, és mire véget ér a Spa-program, kint már esteledik, a hotel falain belül pedig hangulatos koktélparti veszi kezdetét. Elegáns hölgyek és urak forgolódnak, a gazdag programkínálat közül nehéz választani: van, aki az egyedi csokoládékészítést részesíti előnyben, mások Nyári Bernadett hegedűművész előadását hallgatják átszellemülten.
Az este végén valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlen vendégek, akik úgy gondolják, hogy igazán tartalmas élménnyel gazdagodtak. Ugyanis a Boscolo Budapest nem csupán a luxus és a kifogástalan ízlés méltóságteljes „palotája”, neve egyet jelent a hagyományok tiszteletben tartásának igényével és a legmagasabb szintű vendégszeretettel.

 









címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)