Vissza

Gasztroünnep Palkonyán

2017.04.17. | Szabó Edit
Palkonya az a hely, ahol még a polgármester is fagylaltról álmodik. A Stílusos Vidéki Éttermiség tavaszi találkozóját április 22-23-án rendezik a baranyai faluban...
 

A Hú!SVÉT+SWEET nevű minifesztivál az idén is fergeteges programot ígér.
 
Szombaton a vidéki éttermek mutatkoznak be a közönségnek. A nap 9.30-kor egy falusi, SVÉT-asztalos közösségi reggelivel indul, ahol házi készítésű finomságokat kóstolhatnak a vendégek, majd déltől kezdetét veszi a szokásos gasztrokavalkád. A Gasztropódium kóstolással egybekötött beszélgetésekkel, a falusi porták pedig a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjainak legfinomabb fogásaival várják az érdeklődőket.


 
Vasárnap is lesz reggeli, de ezúttal párbajjal megspékelve. A Babka Budapest, valamint a PalKonyha csapata száll ringbe, és neves gasztroblogger hölgyek döntik majd el, hogy a fővárosban vagy vidéken finomabb a reggeli. Déltől ismét kinyitnak a porták, és ezen a napon izgalmas édességeket lehet kóstolni Palkonya-szerte.  
 
És most nézzük, kik látják vendégül a faluba érkezőket! Írásunk első részében a borászatokat, boros vállalkozásokat mutattuk be, most jöjjön a többi kedves palkonyai arc.
 
 
Beck Engelbert polgármester


 
2014 októbere óta vagyok Palkonya polgármestere. A nagyszüleim a kitelepítés során kerültek Vókányból Németországba, és mindig bennem volt, hogy a családon esett sebet nekem kellene begyógyítanom. Érettségi után, tizenkilenc évesen jöttem el először Magyarországra. Szép lassan megtanultam a nyelvet, bár az írás-olvasás a mai napig nehézséget okoz.
Nem könnyű ám Palkonyán polgármesternek lenni! Mi folyton tele vagyunk ötletekkel, túl sok az egy főre eső diploma, annyi ész tornyosul itt, hogy időnként mi magunk is nehezen bírjuk el. Létrehoztunk egy nonprofit turisztikai egyesületet, és így próbáljuk a folyamatokat kiemelni a bürokratikus viszonyok közül, hogy a teremtő erő működni tudjon.
Hogy a következő ciklusban mi lesz, nem tudom. Ha nem leszek polgármester, akkor sem szakadok el Palkonyától. Egy ideje a fagylaltkészítés a szenvedélyem, és a helyi gyümölcsöknél jobb alapanyagot el se tudok képzelni. Ebben látom a jövőt.
 
Major Judit keramikusművész


 
Keramikus vagyok, többgenerációs művészcsaládból származom. 1991-ben indult el a Képzőművészeti Mesteriskola Siklóson, oda jöttem tanulni diploma után, akkor ismertem meg Becker Leonórát, aki fotósként dolgozott az Alkotótelepeken. Teltek-múltak az évek, és hallottuk, hogy Nóra egy Palkonya nevű kis faluban telepedett le, és ő lett a polgármester. Nem sokkal később erre jártunk, és a férjem megkérdezte, nem tud-e egy eladó házat a faluban. Ő persze tudott, így lettünk mi is palkonyai lakosok. Ez 1994-ben történt. Nóra nagyon sokat tett azért a darabka Magyarországért, ahol élünk. Ez a borvidék és ez a falu volt az élete. Már több mint egy éve, hogy nincs velünk, de minden nap hiányzik.Nem teljesen szokványos művészpálya, belátom, de imádok gyerekekkel foglalkozni. 1998-ban a Faluházban Nóra támogatásával elindult egy „Szakkör” nevű köröm, ahol rajzolni tanítottam a gyerekeket, és ez a mai napig megmaradt. A tanítás mellett szerencsére a saját művészi pályámra is jut idő. Van a faluban egy régi kerámiaműhely, amely időközben Romgalériává avanzsálódott. Itt kiállításokat rendezhetek, borral, gasztronómiával, zenével, és legfőképpen képzőművészettel. Szeretnék még többet adni azoknak, akik eljönnek hozzánk, és nemcsak a gyerekeknek, a felnőtteknek is.  
 
Hogy mit szeretek Palkonyában? Nehéz erre felelni. Talán leginkább a kertemet. Vannak benne fák, csak úgy, mindenféle cél nélkül, és határos az erdővel. Nekem ugyan nincs borom, de vannak szobraim, így nyugalmat és derűt mindenkinek jó szívvel kínálok, aki betér hozzánk.
 
Major Judit szeretettel várja a korongozni vágyó gyerekeket és felnőtteket a Romgaléria portán.
 
Nagypál nyitott gazdaság, PalKonyha – Nagypál Jutka


 
Tősgyökeres palkonyai vagyok, már a szüleim és a nagyszüleim is itt laktak. A családunk állattartással foglalkozik évtizedek óta. Most is van vagy negyven szarvasmarha az istállóban, sok környékbeli családot mi látunk el friss tejjel, túróval.
Aki Palkonyára jön, engem leginkább Pauli Zoltán lakáséttermében, a PalKonyhában talál meg. Ott dolgozom, sütök-főzök, tálalok, mikor mire van szükség. Szeretek főzni, de a PalKonyhában különösen, mert ott a helyi ételeket kínáljuk a vendégeknek. Itt a gyerekek is mindig jól érzik magukat, de nem is csoda. Csak kiejtik a szájukon, hogy mit szeretnének, és már dagasztom is a fánkot, verem a habot a madártejnek.
Én innen soha nem vágyódtam el, nem is tudom elképzelni máshol az életemet. Itt van a családom, itt vannak a barátaim, jól működik a vállalkozásunk, és úgy látom, hogy mások is szépen boldogulnak. Nagyon büszke vagyok a mi kis településünkre!
 
 
PalKonyha – Pauli Zoltán


 
Jó húsz éve érkeztem először Palkonyára, aztán azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban jövök. Béke volt, nyugalom, macskák napoztak a járdán, és mindenki köszönt mindenkinek. Az életem szorosan Villányhoz, a borvidék fővárosához kötődött, az egyik legrangosabb borászat vendéglátó vállalkozását vezettem, de valahányszor keresztülautóztam Palkonyán, mindig azt éreztem, hogy itt lenne jó élni.
A PalKonyhának otthont adó kis parasztházat tizenhat éve vettem meg. Úgy gondoltam, jó kis búvóhely lesz majd, de a budapesti barátok minden hétvégén egymásnak adták a kilincset. Így hát felújítottuk a házat, berendeztünk néhány vendégszobát, és megnyílt a Fecskeház fogadó. Egyre több volt a hétvégi vendég, de alig-alig akadt, aki főzött volna a nyaralóknak. Én imádok a konyhában tevékenykedni, nálam mindig volt helyi stifolder, tojás, szalonna, frissen sült kenyér, így aztán sokszor még azok is a Fecskeházban csapódtak le reggelenként, akik máshol szálltak meg. A PalKonyhát a helyzet szülte, Nagypál Jutka vállalta a háziasszonyi teendőket, és azóta is együtt dolgozunk.Vendégmarasztaló hely ez, az a fajta, ahol a helyiek sem bánják, ha a világ időnként kifordul mind a négy sarkából. Hét közben aztán visszatér az élet a normális mederbe. Aki idilli falusi hangulatra vágyik, olyankor jöjjön. Nézzen be a pincékbe, üldögéljen a fák alatt, és beszélgessen a bölcs palkonyai vincellérekkel. Érdemes!
 
A PalKonyha, mint a rendezvény egyik házigazdája, bőséges programmal készül a hétvégére. Szombaton itt lesz a SVÉT Gasztropódium izgalmas beszélgetésekkel, és itt lehet megkóstolni a miskolci Dűlő Étterem, a budapesti Babka és az encsi Anyukám Mondta főztjét is. Vasárnap a Cuki Sütiműhely meghívására a pécsi Yokka desszertműhely és a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda vendégeskedik az udvarban.


 
A fentieken kívül a Blázsovics Pince, a Cifra Udvar, a Faluház és a Közösségi Herbárium is a rendezvény helyszíne lesz. A programban részt vesz továbbá a keszthelyi Paletta, a kecskeméti Spaletta, a bázakerettyei Bonne Chance, a balatonfüredi Sparhelt Bistro és az érdi Pataki Cukrászda is.
 
Borbarátok, figyelem! Az előző napon zajló Portugieser du Monde nemzetközi borverseny legizgalmasabb tételeit szombaton a Mokos Pincészet színháztermében lehet megkóstolni.


 
A részletes programok és minden egyéb tudnivaló itt megtalálható.
Na, ki jön?
 
Fotó:
facebook
Szindbád az Utazó - Facebook

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)