2017.09.07. | Szabó Edit
Szeptember 15-17-én ismét megrendezik Tokaj-Hegyalja egyik legrangosabb borgasztronómiai programját, a Tokaji Őszt. Összeállításunkban a rendezvény házigazdáit kérdeztük, hogyan készülnek a randevúra…
 

Ötven rangos borászat, hat étterem, szállodák és vendégházak tucatjai várják a vendégeket a 13. Tokaji Őszön.

A hivatalos program az idén is nagyszabású gálavacsorával indul, amelynek helyszíne a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely. A hétfogásos menüsorban lesz borjútatár salsa verdével, gyöngyösmell krémes polentával, bárány nyaka aszalt gyümölcsökkel, és persze nem marad el a sorbet és a desszert sem. A menühöz illő borokat Mészáros László, a rendezvény szakmai vezetője, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója válogatta. A vacsoráról Horváth Gábort, a Gusteau séfjét kérdeztük.Horváth Gábor, séf

Izgatottan készülünk a rendezvényre, mert az eddigi vacsorákon a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet és a Szepsy Pince boraihoz komponáltuk az ételsort, de most Mészáros Lászlónak köszönhetően sokkal mélyebb a merítés. Fiatalabb és idősebb borok egyaránt megtalálhatóak a sorban, és a spektrum is nagyon széles, hiszen a gyöngyözőbortól a dűlőszelektált furmintig, a házasítástól a narancsborig, a birtokbortól az aszúig minden fel fog vonulni a vacsorán.

Te melyik fogást tartod a legkülönlegesebbnek?

Számomra a báránynyak elkészítése volt a legnagyobb kihívás, ugyanis ehhez a fogáshoz két 2007-es évjáratú bort is kínálunk, és az ételnek egyszerre kell mindkettővel harmóniát mutatnia. Az egyik egy Szent Tamás furmint Szepsy István pincéjéből, a másik egy Disznókő aszú, tehát az egyik száraz, a másik édes, ezért nem volt könnyű megtalálni azt az ételt, amely mindkét karaktert ki tudja szolgálni. Kíváncsian várom, mit szól majd a közönség.

A program szombaton délelőtt településtematikus kóstolókkal folytatódik. Tokajban, Olaszliszkán, Mádon és a Sárga Borház különtermében a borvidék ismert borászai várják a vendégeket, hogy 12 tételes, exkluzív kóstolón mutassák be tudásuk legjavát. A kóstoló után ebédet szolgálnak fel a házigazdák. A tokaji kóstolót Demeter Zoltán borász kertjében tartják.

Demeter Zoltán, borászAzért szeretem a Tokaji Őszt, mert az ide látogató igényes borkedvelők ezen a rendezvényen valóban minőségi vendéglátással, minőségi gondolatokkal és minőségi munkával találkoznak mind a borászat mind a gasztronómia terén. Ez a rendezvény minden évben a legkiválóbb borkészítőket és a legkiválóbb alkotásokat mutatja be a közönségnek, a boraink itt valóban az őket megillető színvonalon jelenhetnek meg az érdeklődők előtt.

Ti hogyan készültök a kóstolóra?

Megtisztelő számomra, hogy én lehetek a tokaji kóstoló házigazdája. Könnyed, laza, de szakmailag feltöltött délelőtt lesz, a Sauska, a Gizella, a Hétszőlő és a Balassa pincék közreműködésével. Először megmutatjuk, hogyan gondolkodunk a száraz borokról, elmeséljük, milyen szerepet szánunk nekik, aztán következik az édes borok köre. Az ebédet az Anyukám Mondta étterem tálalja, utána folytatjuk a kóstolást és a beszélgetést kötetlenül. Reméljük, szép időnk lesz, és jól fogjuk érezni magunkat ebben a 200 éves műemlék házhoz kapcsolódó kertben, ahol minden téglának külön üzenete van.A te boraid közül melyekkel találkozhat a közönség?

Üdvözlőitalként a pezsgőmet töltjük, aztán a 2016-os birtokboromat fogom megmutatni, és az édes körben a 2013-as Esztert kóstoljuk. Botritiszes és ép szemek egybeszüretelésével készült édes bor, több mint 200 g/l a cukortartalma, és számomra különösen kedves. A kislányom nevét viseli.

Demeter Zoltán kertjének másik vendége a Gizella Pince borásza, Szilágyi László lesz, aki 2010 óta vesz részt a Tokaji Ősz rendezvényein.

Szilágyi László, borászFantasztikus borászok társaságában fogok bemutatkozni, már a névsor is jelzi, hogy nagyon komoly kóstolósor várható. Én két dűlőszelektált boromat viszem, a Szil-völgyet és Bombolyt, mindkettő 2016-os évjáratú. Nagyon várom már ezt a napot, mert mi, tokaji borászok is ritkán találkozunk egymással, így ez a közös program számunkra is ünnep.
 
A mádi kóstoló helyszíne a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet birtokközpontja. Itt a házigazdán kívül a Barta, a Demetervin és a Szepsy pincék borait kóstolhatják a vendégek. Ifj. Szepsy Istvánt arról faggattuk, ő miért tekinti különleges bemutatkozási lehetőségnek a Tokaji Őszt.

Ifj. Szepsy István, borászKülföldön is, belföldön is ritkán adódik olyan lehetőség, hogy nyugodt körülmények között kis létszámú kóstolót tartsunk, ezért a Tokaji Ősz számomra különösen kedves. Ráadásul a szüreti időszakban van, ami szerintem az év legszebb periódusa, mindig úgy várjuk, mint anno a lóversenyőrültek Overdose futását. Ilyenkor más egy borász adrenalin- és endorfinszintje, és egészen másképpen beszél a munkájáról és a borairól, mint az év más időszakában.

Nektek, borászoknak mit ad ez a rendezvény?

Sok a visszatérő látogató, és vannak emberek, akikkel csak ezen az eseményen találkozunk személyesen. Jó látni őket, és figyelni az arcukat, mit gondolnak, sikerült-e fejlődnünk az előző évhez képest.
 
A Bott Pince présháza Olaszliszka határában, a Csontos-dűlőben először lesz helyszíne a Tokaji Ősz programjainak. A házigazda mellett Samuel Tinon, a Kvaszinger és a Préselő pincék vesznek részt a találkozón. Bodó Juditot kérdeztük.

Bodó Judit, borászSzeretem, amikor a borértő embereket el lehet csalogatni Tokaj-Hegyaljára, hiszen egészen más a borainkat abban a környezetben megkóstolni, ahol megszülettek. A Tokaji Ősz rendezvényein csupa lelkes, nyitott, érdeklődő, igényes borkedvelővel találkozunk, és bár ez most még csak egyszer van egy évben, reményt ad arra, hogy a következő generációnak már ilyen legyen minden hétvége.

A Bottszerdában azt olvastam, hogy édesanyád rétest nyújt a kóstolón. Tényleg eljön Bősről?

El bizony! Úgy képzelem a napot, hogy megérkeznek a vendégek, és azonnal kimegyünk a szőlőbe, beállunk a sorba, szedünk néhány fürtöt, és megnézzük, hogyan fejlődik az aszúszem. Most talán lesz esélyünk arra, hogy megvizsgáljuk az aszú fejlődési stádiumait. Aztán megtanulunk mustot fokolni, és végül gyűjtünk annyi aszúszemet, amennyi elég lesz a rétesbe. Addigra anyukám már elkészíti a tésztát, megnézzük, ahogyan kinyújtja, aztán együtt megtöltjük, majd betesszük a kemencébe. Aztán jön a kóstoló a fantasztikus olaszliszkai borokkal. Mi biztosan mutatunk egy Csontost, ha már ott vagyunk a dűlőben, és valószínűleg akkor debütál majd a 2016-os Exczellencziás. Ebédre gidasült lesz, meg persze a rétes, hozzá jó szó és jó bor, ahogyan az nálunk a Csontosban lenni szokott.Az idei rendezvény különlegessége a Tokaji Ősz Nagykóstoló, amelyet ebben az évben szerveznek meg először. A kóstolón ötven tokaji pincészet száz bora lesz jelen, és mindegyiket személyesen a borász kínálja az érdeklődőknek. A kóstolóról és a rendezvény egyéb tudnivalóiról Szilágyi-Tréba Eszter főszervezőt kérdeztük.

Szilágyi-Tréba Eszter, főszervezőSokszor hallottuk, hogy a Tokaji Ősz nagyszerű, ám túlságosan exkluzív rendezvény, és sokak számára elérhetetlen. Ezért kerestünk egy olyan programot, amely szélesebb közönséghez juthat el, miközben nem engedünk a színvonalból. A Nagykóstoló borait személyesen a borász tölti a poharakba, akivel bárki kényelmesen, nyugodtan beszélgethet kóstolás közben, nem lesz tömeg, nem lesz tolongás. A kóstoló mellé a vacsorát az Anyukám Mondta étterem, a Leves Gasztroműhely és a Sárga Borház személyzete kínálja.

A fentiek mellett mesterkurzusok, dűlőtúrák és egyéb programok várják a közönséget, a vasárnap pedig igazi szüreti hangulatban telik majd a Disznókő Szőlőbirtokon. Aki szeretné ezt a hétvégét Tokajban tölteni, talál még szálláshelyet?A borvidék ötcsillagos szállodája már megtelt, de számos színvonalas szálláshely áll a vendégek rendelkezésére. Bárhol foglalnak, nyugodtan letehetik az autót, a szállás és a programhelyszínek között a rendezvény transzfert biztosít. Bízunk benne, hogy ezzel is hozzájárulunk egy felhőtlen és maradandó élményekben gazdag hétvége eltöltéséhez. Szeretettel várjuk a borszerető közönséget!

Bővebb információ: www.tokajiosz.hu

Írásunk a Tokaji Ősz megbízásából készült.

 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
facebook

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)