2018.03.30. | Szabó Edit
A Balaton nagyot nyújtózik, és felébred téli álmából. A boltok kinyitnak, a teraszok megtelnek, és bár a tó még hűvösen csillog, az emberek már a csontjaikban érzik a parancsot: „vízpartra kell menni”. Irány Badacsony, töltsünk egy hétvégét egy romantikus szállodában…
A Hotel Neptun épülete mellett ezerszer elmentünk már, megcsodáltuk romantikus vadászkastélyra emlékeztető külsejét, ám eszünkbe sem jutott, hogy kényelmes szálláshelyet, gyertyafényes vacsorákra csábító éttermet és kicsi, ám barátságos wellnessrészleget rejtenek a vastag falak.
Kevesen tudják, hogy ez volt Badacsony első szállodája, alapkövét 1902-ben tették le, és a hűvös szobákban örömmel pihentek a századelő vendégei. A történelem viharai nem kímélték az épületet, az első világháború idején itt működött a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórháza. Egry József, a Balaton festője is itt lábadozott, majd később elvette feleségül az őt fáradhatatlanul ápoló Pauler Juliskát.
A szállodát 1999-ben egy helyi család vásárolta meg és újította fel. Nagy Miklós tulajdonos törekedett arra, hogy a nagypolgári miliőt sugárzó épületben megmaradjon a családias hangulat. A felújítás folytatódott, és ma már modern, kényelmes berendezéssel várja vendégeit ez a kedves butikhotel.
A Hotel Neptun sokak egybehangzó véleménye szerint Badacsony legromantikusabb szálláshelye. A szálloda a téli időszakban is nyitva tart, ám igazi virágzása mégis mostanában kezdődik, amikor már a kerti asztaloknál üldögélve lehet élvezni a nap melegét, de estére kelve még a fűtött szauna is jólesik a testnek.
A nagy találkozások mindig fontos mérföldkövek: ha megérkeznek a megfelelő emberek a megfelelő helyre, azt a környezet is azonnal megérzi. A szállodát és a hozzá tartozó Tilia Borvendéglőt néhány hónapja a Tóth Gruber házaspár vezeti: az étterem főként a feleség, Niki felségterülete, a ház ügyeit a férj, Viktor intézi. Gyerekkoruk óta jól ismerik a vidéket, nem véletlen, hogy kényelmes budapesti otthonukból a Balaton mellé költöztek, és örömmel vettek részt a Hotel Neptun újragondolásában, melynek fontos része az étterem, a Tilia koncepciójának kialakítása is.
„A Bakony-Balaton régió alapanyagaiból főzünk, és az ételeket az itt lévő hegyek boraihoz társítjuk, a szezonnak megfelelően. A környék legjobb kistermelőit kutattuk fel, és büszkék vagyunk rá, hogy a víz, a sör, a szappan, a kenyér, a fűszer, a sajt, az aszalványok, a zöldség és a hús nem utazik többet néhány kilométernél, míg megérkezik hozzánk” – ismerteti Niki röviden az elképzelést. Viktor pontosítja a felsorolást: „Dolgozunk a Búzalelke Pékességgel, Ódor Dezső juhsajtja és juhtúrója isteni csakúgy, mint az Ott család aszalványai, olajai, zölddió-befőttje. A füstölt májas és a mangalicakolbász az Istvándy család farmjáról érkezik, és még hosszan sorolhatnám. Nagyszerű alapanyagokat kapunk a környékről, és ezek remek kiegészítői a balatoni borok.”
Viktor és Niki vallja, hogy egy vendéglátó vállalkozásnak figyelnie kell a vendégre, és aki megtiszteli őket a bizalmával, csak a legjobbat kaphatja. A házaspár járja a termelőket, mindent alaposan megnéz, mielőtt megvenné, és mindig a kifogástalan árut keresik. A Tilia Borvendéglő kínálatában a vad és a hal játssza a legfontosabb szerepet, mert ez a két alapanyag igen jó minőségű a környéken. „Nem ülünk kényelmesen a nyári szezon tömegturizmusának langyos néplavórjában, hanem új igényeket, új vágyakat ébresztünk. A környék gazdag halakban és vadakban, így a vadak – különösen a téli szezonban – nagy hangsúlyt kapnak nálunk. A vadhús rendkívül egészséges, mert természetes, koleszterinben szegény, de jó koleszterinben gazdag, tiszta élelmiszer. Kreatív séfünk, Vári Dávid maga is vadász és a vadételek avatott szakértője” – egészíti ki az elhangzottakat Niki.
Hogy mikor működik jól egy szálloda, azt mindannyian tudjuk, hiszen voltunk már szállóvendégek. Rendkívül fontos az otthonosság érzése, és hogy tudjuk, nyugodtan rábízhatjuk magunkat a vendéglátóinkra, mert gondunkat viselik. A vendéglátó akkor végzi jól a munkáját, ha a vendég elégedetten és tökéletes kényelemben tölti a pihenés napjait. „Utazásaink során azt tapasztaltuk, hogy a hátsó falu, a második utca, a kilátással nem rendelkező vagy a látványosságtól kicsit távolabb lévő vendéglátóhelyek gyakran többet tesznek az elégedettségért. A fronton lévők megengedhetik maguknak az elkényelmesedés luxusát. Mi semmiképpen sem akarunk ebbe a hibába esni”– mondja Niki.
A két házigazda valóban mindent megtesz, hogy a vendégek gondtalanul pihenjenek a magyar tenger partján, ágyuk kényelmes, ébredésük kellemes legyen, és délután felfrissülhessenek a kicsi, ám barátságos wellnessrészlegben. A reggeli minden igényt kielégít, a tematikus vacsorák pedig egészen különleges meglepetéseket tartogatnak. Niki nagy szerelme a bor, éppen ezért a séffel konzultálva, féltő gonddal válogatja össze a vacsorák borsorát éppúgy, mint az étterem borkínálatát. „A vendéglátás csodálatos! Megtisztelve érzem magam, hogy az ide érkezők a bizalmukba fogadnak, elfogadják a tanácsaimat, akár egy pohár borról, akár egy ünnepi menüsorról, akár egy kirándulás helyszínéről van szó” – mondja Niki.
Badacsony tökéletes úti cél még akkor is, ha csupán egy vagy két éjszakára tudunk elszabadulni a mindennapos tennivalók elől. Igaz, a strandszezon még messze van, de a gyertyafényes vacsorák, a kellemes borkóstolók, a hosszú séták nincsenek időhöz kötve. Menjünk Badacsonyba, és bízzuk magunkat Nikire és Viktorra! A többit majd ők kitalálják helyettünk.