2019.01.18. | Lovranits Júlia
Az év első boros ünnepét, a Vince-napot országszerte ünnepelhetjük a hétvégén. Válogathatunk etyeki, móri, villányi és budapesti rendezvényekből, de a gasztronómia szerelmesei sem fognak unatkozni...
„Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevés lesz borod” – tartja a mondás. Már a régi borászok is harmóniában éltek a természettel, jeleiből igyekeztek megjósolni, hogy milyen lesz a termés. Vince a borászok védőszentje, számos népszokás kötődik hozzá, a hétvégén ebből is kaphatnak a kíváncsiak némi ízelítőt. Még mindig tartanak az új évet köszöntő gasztronómiai, szerencsehozó rendezvények, de a reformtáplálkozás hívei is sok újat tanulhatnak a workshopokon. Válasszunk akár hagyományos, akár reformprogramot, izgalmas hétvégének nézünk elébe.
Vince-napi parasztreggeli és borkóstoló – január 19., Mór
Megszokhattuk már, hogy a móri Csetvei Pince tulajdonosa, Csetvei Krisztina ritkán ül ölbe tett kézzel. Vince-nap alkalmából például pálinkás jó reggelt kíván a vendégeknek, aztán „vincevesszőből” és az aznapi időjárásból jósolják meg az idei szüret gazdagságát. A reggeli igazán pazarnak ígérkezik. Íme a „menüsor”:
- kocsonya
- kolbász
- sonka
- sajtvariációk
- zöldségek
- friss, ropogós cipó
+ háromtételes Csetvei-borkóstoló, pincelátogatással
További információk ITT
Lélekszépítő Téli Italok – január 19., Budapest
Az emberiség évezredek óta használ gyógynövényeket és ehető virágokat a lelki betegségek kezelésére és a jó közérzet megőrzésére. A növények támogatására különösen nagy szükségünk lehet a hosszú, sötét, téli napokon.
A tavasztól őszig gyűjtött növények és virágok elhozzák a napsütötte napok emlékeit, és gyógyírt jelentenek minden szívnek és léleknek. A herbákból készült meleg italok elkészítése megnyugtató, fogyasztásuk pedig harmóniát teremt a zaklatott hétköznapokban.
A műhelymunka során különleges herbateákat és növényi-virágos lattékat (ízlés szerint hagyományos és növényi tejből) készíthetünk és kóstolhatunk. Megismerkedhetünk a felhasznált növények és virágok történetével is.
További információk ITT
Pincéről Pincére – január 19., Villány
Régi szokás, hogy a szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett „vincevesszők” állapotából következtetnek a várható szüret gazdagságára. Ilyenkor egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére. Ezt a kedves hagyományt élesztették újjá sok évvel ezelőtt Villányban is. A Pincéről pincére – variációk Vincére rendezvény egyre népszerűbb a látogatók között, a választható útvonalak közül néhány már be is telt, de azért még vannak szabad helyek.
Dűlőjáró Vince-útvonalak:
1. Joó Marica Joó Pince – Vylyan Pincészet – Gere Tamás és Zsolt Pincészete – MEGTELT!
2. Kalmár Pince – Vylyan Pincészet – Vineas Aborozó
3. Jackfall Bormanufaktúra/ Winery – Mokos Pincészet – Blum Pince - Borozó Vendégház
4. Máriagyűdi Bazilika Minor – Gergen Birtok – Máriagyűdi Levendulás Ház – Czukor Borsó – Vylyan Pincészet
További részletek ITT
Füst és Buborék – Az első randevú – január 19., Etyek
Új év, új helyszín! Bemutatkozik az etyeki Plus 52 Event&Gastro Hall, a település legújabb rendezvényhelyszíne, ahol minden a füst és a buborékok különleges nászáról szól. A grillmester az ismert gyógy- és fűszernövény-, valamint gombaszakértő, Stoller Márton, aki jó szívvel kínálja a forró Greeneggek, Pitboxok, Tandoorok és Yakitorik kincseit. Munkáját a jól ismert gasztroshowman, Czinege Tamás segíti – a tőle megszokott humorral fűszerezve.
Lássuk, mi kerül terítékre:
- fácánerőleves (consommé);
- porchetta Big Green Eggben (Czinege-specialitás) füstölt gombával és savanyított zellerrel;
- rántott BBQ marhaoldalas (!), héjában sült krumpli, ilmici sajttal ráolvasztva;
- roston sült bébicsirke krémes-petrezselymes burgonyával.
Vagy mindez vegyesen, nagy közös tálakon.
A pörgő bakelitek mellett habzik majd a pezsgő, pezseg a habzó. A forralt boron kívül pohárba kerül a helyi és a nemzetközi buborékos italok színe-java. A gyerekek és az örökifjak pedig mályvacukrot sütögethetnek parázs felett.
További információk ITT
Vince-napi borünnep – január 19., Mád
A Demetervin, a Holdvölgy, a Szent Tamás és a Zsirai Pincészet immár ötödik alkalommal hívja a vendégeket Mádra, az általuk közösen szervezett Vince-napi szőlőáldásra. A Szent Tamás-dűlő tetején id. Szepsy István lesz a házigazda. A résztvevők forralt bort kortyolgatnak, „vincevesszőt” vágnak, részt vesznek egy igazi kincskereső túrán, és tanúi lesznek annak is, ahogyan a helyi katolikus és református egyház vezetői közösen áldják meg a frissen metszett vesszőket a gazdag termés reményében. A program a pincészetekben folytatódik.
További információk ITT
Forralt borozás és párlatkóstolás a Kúriában – január 19., Etyek
Aki szívesen inna egy bögre forralt bort, vagy megkóstolná az Etyeki Kúria most debütáló borpárlatát, annak érdemes ellátogatnia a hétvégén Etyekre! A két évig francia hordóban érlelt Barrique Borpárlat ugyanis ezen a hétvégén kóstolható először. A különlegességből összesen 600 palack készült, és kizárólag a pincészet saját vinotékájában vásárolható meg. A téli hangulat elengedhetetlen tartozéka, a fahéjas-almás pite szintén ott illatozik majd az asztalon, és várja a látogatókat.
További információk ITT
Bazsalikomos kert – Sóvirág Workshop – január 20., Budapest
Hagyományos módon szárított, ízletes fűszernövények, ehető virágok a Bazsalikomos kertből, különleges sók keverékeivel. A workshop játékos fűszernövény-ismerettel kezdődik, majd jöhet az egyedi fűszersókeverékek összeállítása, kinek-kinek ízlése szerint. A résztvevők többféle sóból és több, mint 20-féle fűszernövényből, ehető virágból válogathatnak.
További részletek ITT
Tudatos növényi táplálkozás a mindennapokban – január 20., Szajol
Varga Balázs különleges, vacsorával egybekötött előadásából megtudhatjuk, hogyan alkalmazzuk sikeresen ezt a speciális diétát, megismerhetjük a fogyás titkos receptjét, de az is kiderül, melyek a sikeres izomépítés stációi. A helyszín a Nairam Klubhotel, a menüsort Hámory Dorka állította össze.
További információk ITT
Vince-napi borkóstoló – január 22., Budapest
Január végén, a „szőlővessző pálfordulóján” már készülődik a tavasz, de legalábbis kezd visszavonulni a tél. Ennek örömére a budapesti Kadarka Bárka csapata meghívott néhány kiváló magyar borászt, hogy mutassák meg, mi van a palackban, és milyen titokzatos kincseket rejtenek a hordók. Vagyis már forgalomban lévő borokat és hordómintákat egyaránt megízlelhetünk az est folyamán. A talpalávalóról a Patai Swing Project gondoskodik.
A résztvevő borászatok:
Lenkey Pincészet, Mád
Nyolcas És Fia Borház, Eger
Streit Zagonyi Borászat, Villány
Szeleshát Szőlőbirtok, Szekszárd
További információk ITT
Kellemes kóstolgatást, vidám hétvégét mindenkinek!
Fotó:
facebook
Lovranits Júlia