Variációk Vincére

2019.01.18. | Lovranits Júlia
Az év első boros ünnepét, a Vince-napot országszerte ünnepelhetjük a hétvégén. Válogathatunk etyeki, móri, villányi és budapesti rendezvényekből, de a gasztronómia szerelmesei sem fognak unatkozni...  

„Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevés lesz borod” – tartja a mondás. Már a régi borászok is harmóniában éltek a természettel, jeleiből igyekeztek megjósolni, hogy milyen lesz a termés. Vince a borászok védőszentje, számos népszokás kötődik hozzá, a hétvégén ebből is kaphatnak a kíváncsiak némi ízelítőt. Még mindig tartanak az új évet köszöntő gasztronómiai, szerencsehozó rendezvények, de a reformtáplálkozás hívei is sok újat tanulhatnak a workshopokon. Válasszunk akár hagyományos, akár reformprogramot, izgalmas hétvégének nézünk elébe.

 
Vince-napi parasztreggeli és borkóstoló – január 19., Mór



Megszokhattuk már, hogy a móri Csetvei Pince tulajdonosa, Csetvei Krisztina ritkán ül ölbe tett kézzel. Vince-nap alkalmából például pálinkás jó reggelt kíván a vendégeknek, aztán „vincevesszőből” és az aznapi időjárásból jósolják meg az idei szüret gazdagságát. A reggeli igazán pazarnak ígérkezik.  Íme a „menüsor”:

- kocsonya
- kolbász
- sonka
- sajtvariációk
- zöldségek
- friss, ropogós cipó

+ háromtételes Csetvei-borkóstoló, pincelátogatással

További információk ITT
 
Lélekszépítő Téli Italok – január 19., Budapest



Az emberiség évezredek óta használ gyógynövényeket és ehető virágokat a lelki betegségek kezelésére és a jó közérzet megőrzésére. A növények támogatására különösen nagy szükségünk lehet a hosszú, sötét, téli napokon.
A tavasztól őszig gyűjtött növények és virágok elhozzák a napsütötte napok emlékeit, és gyógyírt jelentenek minden szívnek és léleknek. A herbákból készült meleg italok elkészítése megnyugtató, fogyasztásuk pedig harmóniát teremt a zaklatott hétköznapokban.
A műhelymunka során különleges herbateákat és növényi-virágos lattékat (ízlés szerint hagyományos és növényi tejből) készíthetünk és kóstolhatunk. Megismerkedhetünk a felhasznált növények és virágok történetével is.

További információk ITT
 
Pincéről Pincére – január 19., Villány



Régi szokás, hogy a szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett „vincevesszők” állapotából következtetnek a várható szüret gazdagságára. Ilyenkor egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére. Ezt a kedves hagyományt élesztették újjá sok évvel ezelőtt Villányban is. A Pincéről pincére – variációk Vincére rendezvény egyre népszerűbb a látogatók között, a választható útvonalak közül néhány már be is telt, de azért még vannak szabad helyek.

Dűlőjáró Vince-útvonalak:
1. Joó Marica Joó PinceVylyan PincészetGere Tamás és Zsolt Pincészete – MEGTELT!
2. Kalmár PinceVylyan PincészetVineas Aborozó
3. Jackfall Bormanufaktúra/ WineryMokos PincészetBlum Pince - Borozó Vendégház
4. Máriagyűdi Bazilika MinorGergen BirtokMáriagyűdi Levendulás HázCzukor BorsóVylyan Pincészet


További részletek ITT
 
Füst és BuborékAz első randevú – január 19., Etyek



Új év, új helyszín! Bemutatkozik az etyeki Plus 52 Event&Gastro Hall, a település legújabb rendezvényhelyszíne, ahol minden a füst és a buborékok különleges nászáról szól. A grillmester az ismert gyógy- és fűszernövény-, valamint gombaszakértő, Stoller Márton, aki jó szívvel kínálja a forró Greeneggek, Pitboxok, Tandoorok és Yakitorik kincseit. Munkáját a jól ismert gasztroshowman, Czinege Tamás segíti – a tőle megszokott humorral fűszerezve.
Lássuk, mi kerül terítékre:
- fácánerőleves (consommé);
- porchetta Big Green Eggben (Czinege-specialitás) füstölt gombával és savanyított zellerrel;
- rántott BBQ marhaoldalas (!), héjában sült krumpli, ilmici sajttal ráolvasztva;
- roston sült bébicsirke krémes-petrezselymes burgonyával.
Vagy mindez vegyesen, nagy közös tálakon.
A pörgő bakelitek mellett habzik majd a pezsgő, pezseg a habzó. A forralt boron kívül pohárba kerül a helyi és a nemzetközi buborékos italok színe-java. A gyerekek és az örökifjak pedig mályvacukrot sütögethetnek parázs felett.
További információk ITT
 
Vince-napi borünnep – január 19., Mád




A Demetervin, a Holdvölgy, a Szent Tamás és a Zsirai Pincészet immár ötödik alkalommal hívja a vendégeket Mádra, az általuk közösen szervezett Vince-napi szőlőáldásra. A Szent Tamás-dűlő tetején id. Szepsy István lesz a házigazda. A résztvevők forralt bort kortyolgatnak, „vincevesszőt” vágnak, részt vesznek egy igazi kincskereső túrán, és tanúi lesznek annak is, ahogyan a helyi katolikus és református egyház vezetői közösen áldják meg a frissen metszett vesszőket a gazdag termés reményében. A program a pincészetekben folytatódik.

További információk ITT
 
Forralt borozás és párlatkóstolás a Kúriában – január 19., Etyek



Aki szívesen inna egy bögre forralt bort, vagy megkóstolná az Etyeki Kúria most debütáló borpárlatát, annak érdemes ellátogatnia a hétvégén Etyekre!  A két évig francia hordóban érlelt Barrique Borpárlat ugyanis ezen a hétvégén kóstolható először. A különlegességből összesen 600 palack készült, és kizárólag a pincészet saját vinotékájában vásárolható meg. A téli hangulat elengedhetetlen tartozéka, a fahéjas-almás pite szintén ott illatozik majd az asztalon, és várja a látogatókat.

További információk ITT
 
 
Bazsalikomos kert – Sóvirág Workshop – január 20., Budapest



Hagyományos módon szárított, ízletes fűszernövények, ehető virágok a Bazsalikomos kertből, különleges sók keverékeivel. A workshop játékos fűszernövény-ismerettel kezdődik, majd jöhet az egyedi fűszersókeverékek összeállítása, kinek-kinek ízlése szerint. A résztvevők többféle sóból és több, mint 20-féle fűszernövényből, ehető virágból válogathatnak.

További részletek ITT
 
Tudatos növényi táplálkozás a mindennapokban – január 20., Szajol



Varga Balázs különleges, vacsorával egybekötött előadásából megtudhatjuk, hogyan alkalmazzuk sikeresen ezt a speciális diétát, megismerhetjük a fogyás titkos receptjét, de az is kiderül, melyek a sikeres izomépítés stációi. A helyszín a Nairam Klubhotel, a menüsort Hámory Dorka állította össze.

További információk ITT
 
Vince-napi borkóstoló – január 22., Budapest



Január végén, a „szőlővessző pálfordulóján” már készülődik a tavasz, de legalábbis kezd visszavonulni a tél. Ennek örömére a budapesti Kadarka Bárka csapata meghívott néhány kiváló magyar borászt, hogy mutassák meg, mi van a palackban, és milyen titokzatos kincseket rejtenek a hordók. Vagyis már forgalomban lévő borokat és hordómintákat egyaránt megízlelhetünk az est folyamán. A talpalávalóról a Patai Swing Project gondoskodik.
A résztvevő borászatok:
Lenkey Pincészet, Mád
Nyolcas És Fia Borház, Eger
Streit Zagonyi Borászat, Villány
Szeleshát Szőlőbirtok, Szekszárd

További információk ITT

Kellemes kóstolgatást, vidám hétvégét mindenkinek!

 
Fotó:
facebook
Lovranits Júlia

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (44) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (236) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (154) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (272) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (38) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (83) utazási tippek (44) utazunk (46) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)