Bor, tudás, Eszterházy

2020.12.11. | Szabó Edit
Ismét indul szőlész-borász szak az egri Eszterházy Károly Egyetemen! A hét féléves képzésre nemcsak a fiatalokat várják, hanem azokat a gyakorló borászokat is, akik elméleti tudásukat szeretnék még jobban elmélyíteni…
 

Kétségtelen, hogy Magyarország 22 borvidéke közül az Egri az egyik legdinamikusabban fejlődő borvidék, kivételes termőhelyekkel, komoly lehetőségekkel. Az itteni szőlő- és borkultúra közel 1000 éves múltra tekint vissza, de a szőlészeti-borászati oktatásnak és kutatásnak is évszázados hagyománya van Egerben.



Ezen csodás adottságokkal és hagyományokkal rendelkező környezetben, kimagasló infrastruktúrával várja hallgatóit az Eszterházy Károly Egyetem. A képzés rendszerét a szakemberek észak-amerikai és nyugat-európai egyetemek portfólióját alapul véve alakították ki, a hazai előírásoknak megfelelően, magas szintű tudást biztosítva mindazoknak, akik a szőlő és a bor területén képzelik el a jövőjüket.

A hallgatók tanulmányaik során megismerkednek a szőlő- és bortermelés folyamataival, technológiai hátterével. Elsajátítják a szőlő biológiájával, a borászati kémiával kapcsolatos alapvető ismereteket, de tanulnak a hazai és a világfajtákról, a szakma gazdaságtudományi alapjairól, a bormarketingről és a rendeleti szabályozásáról is. A gyakorlati képzés során megismerik az Egri és a Tokaji borvidék termőhelyi egyediségét, megkapják a munkához szükséges legmodernebb technikai hátteret, és egyebek között olyan kiváló szakemberektől tanulhatnak, mint dr. Lőrincz György és dr. Pók Tamás. A borkészítés lényegét a gyakorlatban sajátíthatják el, sőt a képzési idő végére akár egyéni stílust is teremthetnek. Olyan tudásra tehetnek tehát szert, ami a szőlészeti-borászati tevékenység teljes vertikumát lefedi.



A szőlészet-borászat azonban több mint hivatás: életforma. Olyan, amelyhez hozzátartozik a precíz kutatás, a számos váratlan helyzet megfelelő kezelése, a tőkék közötti romantikus séta és az alkotás kegyelme egyaránt. Tehát azok a dolgok is, amelyek könyvből nem tanulhatók. A képzés éppen ezért erős gyakorlati háttérrel is kiegészül, amit a Kőlyuktetőn elhelyezkedő, közel 20 hektáros ültetvénnyel rendelkező Kísérleti Szőlőültetvény és Borászat biztosít. Az intézet saját szőlőfeldolgozóval és pincészettel rendelkezik, ahol az üzemi méretű borkészítés folyamatai is bemutathatók, megismerhetők. Minden hallgató „kap” egy sor szőlőt, és a metszéstől a szüreten és a feldolgozáson át a saját bor elkészítéséig minden lépést elsajátíthat – természetesen oktatói felügyelettel. Az elkészült borokat aztán a diákok össze is kóstolják, elemzik, tesztelik egymás között. A tanórákon kívül hallgatói Borklub is működik. Az ehhez szükséges helyszínt és a kóstolt borok egy részét szintén az egyetem biztosítja.



Az utolsó, hetedik szemeszter egy féléves szakmai gyakorlat, amit egy külső, szőlészettel, borászattal foglalkozó vállalkozásnál töltenek a diákok. Ebben az Egri, a Tokaji, a Mátrai, valamint a Bükki borvidék több gazdasága is kiváló partner. A képzés végén a hallgatók szőlész-borász mérnöki diplomát vesznek át, és készen állnak arra, hogy különböző méretű és szerkezetű pincékben borászként helyezkedjenek el, de akár önálló birtok, saját borászat alapításához is kellő ismerettel rendelkeznek.

A megszerzett tudás nemzetközi szinten is versenyképes, az egyetem franciaországi partnerein keresztül kettős diploma is szerezhető: a hallgatóknak lehetőségük nyílik egy évig egyebek mellett Bordeaux-ban tanulni, gyakorlati ismereteket, tapasztalatokat pedig több francia borvidéken, például akár Burgundiában is szerezhetnek. Mivel a képzések kiegészítik egymást, tanulmányaik végén magyar és francia oklevelet is kaphatnak. Nem véletlen, hogy az Egerben végzett hallgatók többsége már az utolsó szemeszterben biztos álláshellyel rendelkezik.



Aki Egerben tölti egyetemi éveit, egy egész életre meghatározó élményt kap. Ez az ezeréves város számos titkot rejt: 250 esztendeje itt indult az első magyar orvosi egyetemi képzés, itt kezdődik a hazai fesztiválszezon, a Líceum épületében Varázstorony kápráztat el, a Szépasszony-völgyi lépcsős soron három szinten sorakoznak egymás felett a pincék, és saját borünnepe van az egri bikavérnek…



A campus kínálta sportlehetőségek, a kultúra, a fejlett könyvtári és informatikai háttér, a közösségek mind azt szolgálják, hogy a hallgatók a maximumot hozhassák ki magukból, és igazán felejthetetlen egyetemi éveket mondhassanak magukénak. Az intézmény akár havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal és hat kollégiumban 1200 férőhellyel várja hallgatóit. S hogy még mi mindennel, az kiderül december 15-én, az Eszterházy Károly Egyetem online nyílt napján!

Legyél te is az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója! Bővebb információkat az alábbi oldalakon szerezhetsz:

Facebook: UniEszterházy – EKE

Instagram: unieszterhazy

TikTok: unieszterhazy
                                                                                                                                                (x)
:
Fotó:
Eszterházy Károly Egyetem

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (15) balassa bor (4) balaton (79) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (282) borász (49) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (131) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (6) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (42) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (4) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (131) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (16) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (47) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (6) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (162) rosalia (5) rozé (37) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (24) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (42) száraz szamorodni (5) szekszárd (31) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (35) tokaj (128) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (35) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (38) utazunk (21) vacsora (9) verseny (12) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)