Vissza

Egyéves a Gyengébb? Nem!

2018.11.05. | Upor László
Milyen szép volna, ha most együtt fújnák el a gyertyát egy virtuális tortán. Tavaly ilyenkor jelent meg a magyar borvilág hősnőit bemutató első kötet…

Egy jó női sztorira vágysz, amiből erőt meríthetsz? Forgasd a Gyengébb? Nem! című könyvet. Nem tudod már, hogy mit főzzél? Forgasd a Gyengébb? Nem! című könyvet. Illetve szereted a borokat, kortyolnál valami újat? Forgasd a Gyengébb? Nem! című könyvet. Három terület, három ok, amiért megveheted karácsonyra ezt a könyvet. E lelkes sorokkal Az ihatóbb Magyarországért oldal ajánlotta Szabó Edit frissen megjelent könyvét tavaly novemberben.
 


Úgy látszik, valami volt a levegőben – de ezt akkor mi még nem tudtuk. Amikor Szabó Editben két éve először merült föl a gondolat, majd amikor 2017 tavaszán belevágott a portrék megfestésébe Dancsecs Ferenc fotóssal és Vető Gáborral, a könyv tervezőjével, ők sem sejthették, hogy ekkora keletje lesz a női témának.

És most nem arra gondolunk, hogy a Gyengébb? Nem! megjelenésével szinte egy időben robbant a zaklatási ügyek első bombája, hisz erre az egybeesésre tényleg senki nem számíthatott (mellesleg: aki nyitott szemmel jár a világban, elég sok területen tapasztal visszaéléseket, de a tavaly óta napvilágra került ügyek súlya és volumene így is mindenkit megdöbbentett).
Inkább arról a meglepetésről akarunk szólni, hogy mire a könyv elkezdett az olvasók polcára vándorolni, innen is, onnan is híre jött, hogy a világ boros női mintha látványosan áttörték volna az addig masszívnak hitt üvegplafont.
 A könyv a Gyengébb? Nem! címet viseli. Kicsit ugyan direkten és didaktikusan „vágja a képünkbe”, hogy a nők semmivel nem gyengébbek, mint a férfiak, még egy ilyen területen sem, ami hagyományosan a férfiak privilégiuma volt, de a 26 női történet elolvasása után örömmel nyugtázhatjuk, hogy teljesen igaza van. (A címnek.) – így ír a WMN internetes magazin recenzense.Azt, hogy mostanában úton-útfélen „női kóstolókat” szerveznek, hogy a Balaton Open nevű pálinkaversenyen csak nők bíráltak (sőt a „Sommelier Színház” is kizárólag női borokra épít), részben a könyv elindította divatnak, részben puszta reklámfogásnak is értékelhetnénk (bár, ugye, reklámértéke is csak annak lehet, ami van, ami jelentős), de ha jól körülnézünk, látjuk, hogy nem elszigetelt a jelenség, nem véletlenül kerülnek előtérbe (végre) a nők. Persze semmiképp sem a férfiak ellenében, csak éppen a csálé mérleget kissé helyrebillentendő.Rövid – bár egyáltalán nem véletlenszerű – ízelítő az elmúlt tizenkét hónap híreiből. Pár hónappal a Gyengébb? Nem! után jelent meg (tehát nyilván azzal párhuzamosan készült) a katalán boros nők egész hadát fölvonultató portrékötet (címe magyarul nagyjából ennyit tesz: Boroskupák királynői; a szerző egyébként egy magyar származású erdélyi borszakíró). Idén nyár közepén új étterem, borbár és borbolt nyílt Londonban Lady of the Grapes néven, ahol a borban utazó nőké a főszerep. A világ egyik leghíresebb borbirodalma, a Château Lafite Rothschild vezetője nemrégiben a harmincegy éves Saskia de Rothschild lett – az első nő, egyben a legfiatalabb vezető a birtok történetében. A Wine Spectator magazin októberi címlapsztorija pedig: „Itáliai újhullám – nők az élen Piemontban”. Elég impozáns körkép.
 


A nők társadalmi helyzete és szerepe a mai magyar valóságban nincsen rendben – ebből következik, hogy a férfiak sincsenek (nem is lehetnek) azon a helyen, ahol lenniük kellene. Szabó Edit kötete attól is izgalmas, hogy ezek a nők – láthatóan, érezhetően – a helyükön vannak. És ez jó így. Nagyon jó! Ennél már csak az lenne jobb, ha az egész téma szót sem érdemelne – morfondírozik a Librarius szerzője.
 
Amikor Szabó Edit egy napon új tervvel kereste meg a Corvina kiadó vezetőjét (ahol korábban a Nagy séfkönyv is megjelent), nem feminista gesztusnak szánta a kötetet, „csupán” felismerte, hogy a borászatban egyre több helyen jutnak meghatározó szerephez a nők – ami korábban elképzelhetetlennek tűnt –, ezért úgy érezte, ideje ezt felmutatni, megmutatni. Ez persze ugyanakkor (és nagyon helyesen) mégis jól szolgálja a „női ügyet”. Mindenféle csinnadratta nélkül, de határozottan teszi le a garast.


 
Én nagyon bírnék egy olyan világot, ahol megfeddhetném a szerzőt, hogy olyan témába próbál beleerőltetni ivari kérdéseket, ahol annak már rég nincsen helye. De most, még (?) nem itt tartunk, s addig ennek a könyvnek maximálisan megvan a létjogosultsága. Az meg csak ráadás, hogy ha nem akarunk, akkor nem kell „direktben” ezzel a kérdéssel szembesülnünk, mert ez a könyv önmagában és önmagáért is jó – így folytatódik a fent idézett Librarius-cikk.

Habár a riport- és receptgyűjtemény nem kívánt divatot teremteni, a női kóstolók jelentősen elszaporodtak országszerte. A „gyengébbnemes” rendezvények talán abban különböznek leginkább a többi hasonlótól, hogy itt nemcsak a boré, a poháré a főszerep, de megszólalnak maguk a borkészítők is (gyakran olyanok is, akik ebbe a kötetbe még nem fértek bele). A szerző és interjúalanyai élőben – tehát „védőháló nélkül” – ismétlik meg a mutatványt, pedig nyilvánosan beszélni nem mindenki mer, nem mindenki szeret: nyíltan, mesterkéltség és pózok nélkül beszélnek életükről, munkájukról és – igen – a női szerepről is.(…) az derült ki a huszonhat női borásszal készült mélyinterjúból, hogy mindegyikük szenvedélyesen szereti a munkáját és az életformáját. Akkor is, ha kemény harcokat kell vívnia a környezetével az elismerésért. Legtöbbjüknél mégsem ez okozza a legnagyobb kihívást, hanem az, hogy a szőlő mellett a család is nagyon sok figyelmet érdemel. És valahogy mind a huszonhat női borásznak sikerül megteremteni ezt a harmóniát. Kérdés, hogy hol maradnak ők, hol vannak ebben az őrületes energiabefektetéssel járó folyamatban. Hát, igen. A válasz kézenfekvő: ott vannak minden csepp borban. Ezeket a mondatokat ismét a WMN cikkéből vettük.

Huszonhat egyedi történet, ötvenkét bor, ötvenkét étel. Igen, ezek a szőlészek, borászok, birtokigazgatók „főzni is tudnak” (lásd a könyv hátsó borítóján felidézett mulatságos történetet), ennek megfelelően egy sor – olykor egészen egyszerű, máskor bonyolultabb – recept várja, hogy otthon teszteljük.Kisebb fennakadást csak a lakáson belüli elhelyezése okoz: az ötvenkét recept alapján a szakácskönyvek közé kerüljön a konyhai polcra, vagy az egyéb olvasnivalók között van a helye? – írja a Librarius (természetesen férfi) szerzője.
 
A könyvben megelevenedő arcképek és a kóstolókhoz kötődő fesztelen beszélgetések egyik meglepő vonása, hogy hőseink a múltbéli és a jelenlegi nehézségek, a soha el nem titkolt küzdelmek ellenére mindannyian kiegyensúlyozottnak tűnnek.

Minden megszólalásból árad a nyugalom, a nyár, a bor és a vidék élvezete, bölcselete. Nehéz is érteni, miért nem él mindenki egy hegyaljai château-ban borospincével, szőlővel. Kicsit talán ironikusnak szánta ezeket a mondatokat a Magyar narancs cikkírója, a lefestett képet tán túl szépnek találja, ám aztán hozzáteszi: Alapos és arányos interjúkkal van dolgunk, a pálya nehézségei, küzdései, a nőként való érvényesülés kérdései itt-ott új árnyalatokat kapnak.


 
A Gyengébb? Nem! megjelenése óta eltelt idő nemcsak azt mutatta meg, hogy a könyvnek van létjogosultsága, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy bármelyik pillanatban meg lehetne jelentetni a bővített kiadást – vagy akár egy második kötetet. A rendezvényeken, kóstolókon üdítően és gyorsuló tempóban jelennek meg a már ismert és eddig ismeretlen arcok. Hatalomátvételről szó sincs – szükség sem volna rá –, de a baráti seregek felsorakoztak teljes fegyverzetben – értsd: fokolóval, fakanállal. Éleslövészet nem lesz (ne is legyen), de indulhat – vagy folytatódhat – a szakmabelieket és a fogyasztókat egyaránt inspiráló számháború.
 
 
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Szabó Edit -
Upor László
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)