Köszi, jól vagyunk?

2017.10.18. | Bodó Judit
Gyorsjelentés a Mindszent Havi Mulatságról, az aszúszemekről, és arról, hogy Vili szerint mi fontos az életben. Ma este Závada Pállal beszélgetek Budapesten. Ne kérdezzétek, hogy izgulok-e. A borok mindenesetre jók…
 

Mindszent Havi Mulatság



Péntek éjjel. Kedves gyermekeim éjszakai népvándorlásba kezdtek, reggel senki sem ébredt a saját kis kuckójában. Így aztán hamar eljött a reggel 6 óra. Köd van, kaparom a kis zúzmarát a kocsiról. Züzögve beülök, még visszamegyek egy pótpulcsiért. A harmadikért – pótpótpótpulcsi. Indulok a henteshez. Pakolunk disznósajtot, sonkát. Mérjük a kolbászt. Editke, a hentesné – csupasz lábbal, papucsban! – még kiírja a számlát, lehelek egy kört belül az ablakra, uzsgyi a pékáruért. A zöldséget tegnap elkészítettem, szóda üvegben. Szüretelek a kertben friss zsályát, citromfüvet, kakukkfüvet teának. Jön a mézes Detti, berobognak Csicsörkelekvárosék, egyedül a sajtos Tibornak szűkebb a szeme az enyémnél. Jön Mónika barátnőm a díszítős cuccokkal, a kamaszok feladatot várnak – reggeli a Tölgy alatt. Negyedik éve csináljuk. Az első év, hogy bepánikoltam. Az első kancsónyi friss gyógynövényes teát ugyanis mi kortyoltuk ki. Későn érkeztek a vendégek, kevesen. Akik velünk voltak, nagyon élvezték. A kerekasztal-beszélgetés a hajón nagyon jó hangulatban zajlott. Szintén kis létszámmal (amit a vendégek egyáltalán nem nehezményeztek, mert így kérdeztek, véleményt mondtak, és családias, bensőséges maradt a légkör). Megbeszéltük, hogy mire jó a falubor, ki mit ért birtokbor megnevezésen. A két falu (Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud) együttműködése volt a központi téma.



Szerettem volna megelőzni magamban a következő lelkesedéshiányos állapotot. Az időjárás nagyon sokat jelent egy szabadtéri boros rendezvénynél. Mielőtt 3 gyerekkel elindulok (nagyihiányban mi csak így tudunk elindulni), én is ránézek az időjárás-jelentésre. 15 fok alatt nem egyszerű, inkább bonyolult megszervezni, hogy mindenki jól érezze magát. Remélem, csak ez volt a háttérben.

Szüret



Ami már tuti: a száraz bornak sikerült teljesen ép fürtöket válogatni. Számonkérhető tételek: Teleki, Határi hárs, Csontos furmint, Csontos muskotály, Előhegy, Kulcsár. A Kulcsárban kint hagyott botritiszes fürtök szüretét a seregély megoldotta. Van egy gyönyörű telefonos felvételem az esetről. Elképesztő, ahogy fekete felhőként kóvályognak az égen, miközben a pulzusom a duplájára nő.
Emlékszem, 2000-ben volt ilyen csodálatosan hosszú, meleg, napsütéses ősz. Rövid ujjú pólóban csipkedtük akkor is az aszúszemeket. Naivan elhittem, hogy Tokajban ez minden évben így történik. Azóta sok mindent átéltünk szüretidőben. 17 év tapasztalat után sikerül jobban megbecsülni ezeket a napokat. Finom, ízes, szépen lassan aszalódó bogyókat lehet kóstolni. Fantasztikus minőségű egy-egy dűlő aszúja. Bor-dogság.

Család



A „köszi, jól vagyunk” időszakot éljük. Az oviba most már (igaz, fél napra) mosolyogva megyünk be, még nagyobb vigyorral jövünk el. Bendi, mint a piaci légy, oly szemtelen kezd lenni. Az év eleji tanulási lázra gyorsan bevett valami csillapítót. Vili begyűjtötte az első rosszabb jegyeit, nem hajlandó olvasni, másolni, gyakorolni. Tegnap este megjegyezte: „Anya, egy fontos dolog van az életben”. Én: „Mondjad, kisfiam!” Ő: „Mindig legyen itthon kifli!” Lelkesen kajakozik, bábozik (szombat reggel 9-ig két darab bábot csinált, az egyiket az én harisnyámból).

Köszi, jól vagyunk?
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Bodó Judit

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)