Magyar borok Horvátországban

2021.04.29. | Borsmenta
A 28 éves sztárséf, Deni Srdoč lesz a rijekai Hilton Hotel új éttermének konyhafőnöke. Kérésére több magyar bor is bekerült az étterem kínálatába…
 


Aki Horvátországban szeretne nyaralni, és ott is kóstolgatna magyar borokat a vacsorájához, most jól figyeljen: 62 magyar borból választották ki azt a 13 tételt, amely végül felkerül a rijekai Hilton Hotelben hamarosan nyitó Nebo Restaurant & Lounge borlapjára. Igaz, hogy ha ott szeretnénk elkölteni egy vacsorát, valószínűleg mélyebben kell majd a pénztárcánkba nyúlnunk, de cserébe megkóstolhatjuk az új konyhafőnök, Deni Srdoč főztjét is. A Krk szigetről származó fiatal, 28 éves sztárséf korábbi éttermének, a Draga di Lovrana Restaurantnak már szerzett egy Michelin-csillagot, és most is rajta a világ szeme.


 
Srdoč a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét a nagymamájától örökölte, gyorsan felívelő karrierje során 2018-ban megválasztották Horvátország legjobb fiatal séfjének, a Gault & Millau pedig Az év fiatal tehetsége címet adományozta neki. Az ő kívánsága volt, hogy az új étterem honlapján magyar borok is szerepeljenek, így hát kapcsolatba lépett a BoReTT nevű cég alapítójával, Crab Mária Antoanett-tel, akit ismerősei csak Babette-nek neveznek. Babette korábban sommelier-ként dolgozott itthon és külföldön. Meggyőződése, hogy óriási kiaknázatlan lehetőség rejlik a magyar borokban, ezért is hozta létre borképviseletét, amelyben a kisebb borászatok borait kívánja nemzetközi piacra segíteni.
 
Hogy pontosan mely borok is kerüljenek fel a frissen nyíló rijekai étterem borlapjára, azt kóstolással döntötték el a szakemberek. A 62 tételes kóstolón Srdoč mellett az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac és a beszerzés vezetője vett részt. Mikinac, aki a tavalyi horvátországi sommelier-versenyen az előkelő 4. helyet szerezte meg, elragadtatással beszélt a magyar borokról, és sajnálatát fejezte ki, hogy a két ország közelsége ellenére még sosem kóstolt juhfarkot vagy hárslevelűt.


 
A kóstolás eredményeként 8 magyar pincészet 13 tételével találkozhatunk majd a Nebo Restaurant & Lounge borlapján. A Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa oldalán már májusra lehet szobákat foglalni, és a várakozások szerint nyitnak a teraszok is, így reméljük, hogy mind a hotel vendégeinek, mind pedig Mikinac sommelier-nek bőven lesz alkalma kiélvezni a magyar borokat.


 
A borlapra az alábbi tételeket listázták be:
Pezsgők:
Homola 2017
Wassmann Morizz 2017
 
Fehérborok:
Balassa Kakas Furmint 2018
Balassa Szent Tamás Furmint 2018
Somlói Vándor Birtok Juhfark 2018
Somlói Vándor Juhfark (öreg tőkék, Nyugati-oldal) 2019
Somlói Vándor Celli 2019
Villa Sandahl Wet Stones 2015
Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017
2HA Olaszrizling 2018
 
Vörösbor:
Wassmann Samo cuvée (cabernet sauvignon-merlot)
 
Édes borok:
Majoros Pincészet 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
Zsirai Tokaji Fordítás 2017
 
:
Fotó:
BoReTT - honlap
Nebo Restaurant & Lounge Rijeka - Facebook

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)