2018.04.03. | Borsmenta
2013-ban volt az első, április 7-én lesz a hatodik olyan nemzetközi borverseny, ahol egy méltatlanul alábecsült fajta, a portugieser a főszereplő…
Miért érkezik Pécsre évről évre tucatnyi rangos nemzetközi borbíró? Miért neveznek egy pécsi borversenyre minden évben mintegy 100 bort szinte minden közép-európai bortermelő országból? Mert a Portugieser du Monde a portugieser, azaz a kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenye, szakmai találkozója és tematikus kóstolófesztiválja. Aki ezzel a fajtával szeretne megismerkedni, az minden évben pontosan húsvét után egy héttel (azaz idén április 6-7-én) Pécsre figyel.
Idén több újdonság is szerepel a rendezvény programján. Többek között itt kóstolhatják meg először a borkedvelők a Villányi borvidék új közösségi bisztróborára irányuló kezdeményezés eredményét. A REDY kilenc villányi pincészet tolmácsolásában, kilenc verzióban érkezik a fesztiválra.
A szervező Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin felhívására évről évre több bort neveznek a versenyre, és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is:
2013: 4 ország 62 bor
2014: 6 ország 72 bor
2015: 8 ország 67 bor
2016: 9 ország 96 bor
2017: 9 ország 101 bor
A borászok a megmérettetésre fiatal, előző évből származó portugieserekkel, régebbi évjáratos portugieserekkel, valamint minimum 50%-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal nevezhetnek, és 2016-tól egy új kategória is él: portugieserből készített különlegességekkel (fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel) is jelentkezhetnek pincészetek.
A zsűri általában 15-20 tagú, az elnöke dr. Kosárka József borakadémikus. A korábbi években a Portugieser du Monde-on zsűriztek már rangos magyar, horvát, szlovén, szerb, lengyel, portugál, chilei, japán, szlovák, kínai, dél-koreai, német, dél-afrikai, lett, osztrák, olasz, spanyol és kanadai borszakértők is.
Az idén a nemzetközi zsűri tagjai a következők lesznek:
Idén több újdonság is szerepel a rendezvény programján. Többek között itt kóstolhatják meg először a borkedvelők a Villányi borvidék új közösségi bisztróborára irányuló kezdeményezés eredményét. A REDY kilenc villányi pincészet tolmácsolásában, kilenc verzióban érkezik a fesztiválra.
A szervező Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin felhívására évről évre több bort neveznek a versenyre, és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is:
2013: 4 ország 62 bor
2014: 6 ország 72 bor
2015: 8 ország 67 bor
2016: 9 ország 96 bor
2017: 9 ország 101 bor
A borászok a megmérettetésre fiatal, előző évből származó portugieserekkel, régebbi évjáratos portugieserekkel, valamint minimum 50%-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal nevezhetnek, és 2016-tól egy új kategória is él: portugieserből készített különlegességekkel (fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel) is jelentkezhetnek pincészetek.
A zsűri általában 15-20 tagú, az elnöke dr. Kosárka József borakadémikus. A korábbi években a Portugieser du Monde-on zsűriztek már rangos magyar, horvát, szlovén, szerb, lengyel, portugál, chilei, japán, szlovák, kínai, dél-koreai, német, dél-afrikai, lett, osztrák, olasz, spanyol és kanadai borszakértők is.
Az idén a nemzetközi zsűri tagjai a következők lesznek:
Brigitte Riener (Ausztria)
Dani Renáta (Magyarország)
Ercsey Dániel (Magyarország)
Georgi Mihov (Bulgária)
Igor Lukovic (Szerbia)
Ivo Kozarcanin (Horvátország)
Joze Rozman (Szlovénia)
Katarina Andersson (Svédország)
Kosárka József (Magyarország)
Labancz Richárd (Magyarország)
Lakner Péter (Magyarország)
Mar Galvan (Spanyolország)
Markus Hungerbühler (Svájc)
Milan Stojicevic (Szlovénia)
Pier Paolo Lorieri (Olaszország)
Sebestyén Csilla (Magyarország)
Stasa Cafuta Trcek (Szlovénia)
Susan Hanauer (Magyarország)
Dani Renáta (Magyarország)
Ercsey Dániel (Magyarország)
Georgi Mihov (Bulgária)
Igor Lukovic (Szerbia)
Ivo Kozarcanin (Horvátország)
Joze Rozman (Szlovénia)
Katarina Andersson (Svédország)
Kosárka József (Magyarország)
Labancz Richárd (Magyarország)
Lakner Péter (Magyarország)
Mar Galvan (Spanyolország)
Markus Hungerbühler (Svájc)
Milan Stojicevic (Szlovénia)
Pier Paolo Lorieri (Olaszország)
Sebestyén Csilla (Magyarország)
Stasa Cafuta Trcek (Szlovénia)
Susan Hanauer (Magyarország)
A versenyre március végéig lehet beküldeni a borokat, eddig hat magyar borvidékről és szerb, horvát, szlovén, szlovák, osztrák és német borvidékekről jelentkeztek, idén több mint 70 bor érkezett be.
A pécsi Zsolnai Negyedben megrendezésre kerülő Portugieser du Monde kóstolófesztiválra mintegy 300 borkedvelőt várnak a szervezők április 7-én.
Emlékeztetőül a tavalyi eredmények:
Portugieser du Monde 2017 Champion – Fiatal, 2016-os évjáratú portugieserek:
VINARIJA KIŠ Portugizer 2016 (Szerémség, Szerbia)
Portugieser du Monde 2017 Champion – Évjáratos portugieserek:
WEINGUT BRAUN Portugieser „Anno 1951” (Pfalz, Németország)
Portugieser du Monde 2017 Champion – Portugieseralapú házasítások:
COLONUS BORHÁZ Pécsi Cuvée 2016 (Pécs, Magyarország)
Portugieser du Monde 2017 Champion – Portugieserkülönlegességek:
HARALD SCHACHL Portugieser Portwein 2012 (Thermenregion, Ausztria)
Az Amorim-Hungarokork különdíját a Champion-díjat elért magyar pincészet, azaz a pécsi Colonus Borház és a legeredményesebb magyar pincészet érdemelte ki, ez pedig a Jekl Pincészet Villányból, akik 3 aranyérmet kaptak a zsűritől.
A Cellarius és a Trust Hungary különdíját a legjobb friss portugiesert készítő szerb Vinarija Kiš és a legmagasabb pontszámot elért magyar versenyző, azaz a villányi Vinatus Pince kapta.
Az éremtábla:
Magyarország: 15 arany, 33 ezüst
Szlovákia: 4 arany, 2 ezüst
Németország: 3 arany, 3 ezüst
Szerbia: 3 arany
Horvátország: 2 arany, 11 ezüst
Ausztria: 2 arany, 3 ezüst
Szlovénia: 1 arany, 2 ezüst
Csehország: 2 ezüst
Fotó:
facebook