Vissza

Rákóczi túróst olaszrizlinggel? Miért ne!

2021.12.08. | Borsmenta
Ritkán fordul elő, hogy a süteményrajongók és a borkedvelők ugyanahhoz az asztalhoz üljenek le. Pedig az ízélményeket lehet fokozni, sőt! A 130 éves Hauer Cukrászda és a verpeléti Varsányi Pincészet közös rendezvénye tabukat döntöget…


Számos emléke van annak, hogy milyen lehetett a századelőn Budapest aranykora. Ennek egyik évszázados mementója az 1890-ben alapított Hauer Cukrászda. Az egykor a Rákóczi út 47. és 49. szám alatt lévő házak teljes földszintjét elfoglaló cukrászdában épült fel Magyarország első cukrász gőzkemencéje. A dicső múlt sajnos hányattatott újkorba fordult: a kétezres években egymást követték a bezárások a cukrászda életében. Az utóbbi években azonban patináját visszanyerve keresi újra a süteményrajongók kegyeit.


 
Pleizer Richárd, a Hauer Cukrászda vezetője és Varsányi Katalin, a Varsányi Pincészet tulajdonosa, valamint férje, Farkas Gedeon, a pincészet ügyvezetője egy nagyszabású boros rendezvényen ismerkedtek meg egymással. Pleizer Richárd már korábbról ismerte az idén 30 éves Varsányi Pincészet díjnyertes borait, különösen a nagyágyúnak számító Grand Selection sorozatot, benne a superior kategóriájú tételekkel. Ám a személyes találkozóra csak ezen a rendezvényen került sor. A jó hangulatú borkóstolás és a borokról szóló eszmecsere közben olyan kölcsönös szimpátia alakult ki a felek között, hogy mindannyian biztosak voltak a folytatásban. Hamarosan fel is merült az ötlet: miért ne társítanák egymás mellé a borokat és a süteményeket egy közös kóstolón?


 
A következő állomás egy elmélyült, komoly megbeszélés és kóstolás volt a Hauer Cukrászdában, ahol megszülettek a rendkívül izgalmas párosítások. Ilyen például az Egri borvidék egyik legjobb olaszrizlingje, a 2018-as Grand Selection Verpeléti Olaszrizling, amely az ízében megbúvó sárgabarackos, mandulás jegyeivel tökéletesen kiegészíti a Hauer-féle Rákóczi túróst, sőt még fokozza is az élményt. Meglepő, de abszolút nyerő páros a 2017-es Grand Selection Cabernet Franc Superior és a laktózmentes, gluténmentes, cukormentes meggyes csokitorta. A cabernet franc-ban megbújó étcsokoládés, meggyes jegyek gyönyörűen egészítik ki a sütemény lágy ízeit.


 
Szó sincs tehát arról, hogy kizárólag az édes borok szegődhetnek egy-egy sütemény mellé társnak. Igaz, hogy az abszolút édesszájúak is megtalálhatják számításaikat, hiszen zárásként megjelenik majd a pincészet egyik királynője, a 2019-es Grand Selection Debrői Hárslevelű Superior is. A bor, amellyel a Debrői újra évszázaddal ezelőtti fényében tündököl, és amely mellé méltó „társsal” készül a Hauer Cukrászda. Ám hogy pontosan mivel, az egyelőre meglepetés.


 
Aki kíváncsi rá, milyen harmóniát alkotnak együtt a Varsányi-borok és a Hauer-sütemények, menjen el a Hauerbe december 9-én este 6-kor. Nem mindennapi élményekben lehet része.
A részletekért katt IDE!
 
:
Fotó:
Hauer Cukrászda

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)