Másról szól a tündérjáték

2020.04.25. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Major Levente, az abasári Levente Pince tulajdonosa válaszol…
 


Major Levente, az abasári Levente Pince alapítója, tulajdonosa, borásza, civilben geográfus, földrajz szakos tanár és az abasári általános iskola igazgatója. Mindkét munkájáért él-hal, de a jelenlegi helyzetben egyik sem könnyű…


 
Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?
 
A szőlő a legnagyobb király, minden megy a maga rendjén. Megvolt a rügyfakadás, jönnek a kis édességek, fajtától és területtől függően. Okoztam némi többletmunkát magamnak (a későbbiekben ez hatványozódik majd) – bakművelésre állítom át az öreg olaszrizlingem egy részét. Most kellene a karókat beütnöm, de sajnos a száraz, betonkeménységű földbe nem igazán megy (jelzem, lehet, hogy én vagyok a gyengus…).
 
Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?
 
Szokás szerint semmilyet, a borok intézik magukat, továbbra is távol tartom magam minden beavatkozástól. A folyamatos pincetisztítás és tisztán tartás azért megy.


 
Sokan a húsvét körüli időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?
 
Nem, soha nem időpontok szerint döntöm el, hogy mikor mit kellene kihozni. Ha az adott bor jelzi, hogy oké, akkor a gravitáció segítségével beleszalad a palackba, aztán kap nem kevés palackérlelést. Nem az alapján működöm, hogy jaj, bármi van, mennie kell a piacra a cuccnak. Számomra másról szól a tündérjáték. Szóval sajnos idén sem tudtam debütálni húsvétkor új borokkal.

Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraid iránt?
 
Persze, nagyon. A HoReCa szektor változásai még bizony a Sárhegy alá is eljutnak. Az értékesítés java része már exportra megy, talán így szerencsésebb ebben a helyzetben a borok eladása, de ez majd kiderül a későbbiekben. Azért aggódtam picit, hogy az utolsó nagyobb szállítmányok március végén még elérik-e az óceánt. A hazai értékesítés lecsökkent. Tudom, hogy semmi nem lesz olyan egyszerű, mint ezelőtt, de optimistán tekintek a jövőbe. Kivárok, a kereskedőim és az „éttermeim” is megérdemlik a türelmet ebben a nehéz időben – a borok bírják a hűsön pihenést.


 
Hogyan lehet hozzájutni a boraidhoz?
 
Nem hirdettem meg a „vásárolj kizárólag nálam” akciót, de persze ha valaki megkeres, ugyanúgy tudok borokat csomagolni, mint eddig. Jelenleg a Radovin Borkereskedésnél és Kézdy Daninál (Kálvária Pince) lehet rendelgetni, velük régi és baráti a kapcsolat. Az Artizanba és a Táblába márciusban mentek volna be tételek, de ez nem jött össze. Érthető, ők is nehéz helyzetben vannak, éljék túl, erősödjenek meg, a borok megvárják majd őket.


 
Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?
 
Elég jelentős. Szerencsére mezőgazdasági munkákat most is lehet végezni. Sokat vagyok kint a szőlőben, az nagyon jó, de hiányoznak a borkóstolók. Teljesen be voltam táblázva, hol ide, a pincébe jöttek volna csoportok, hol én mentem volna az országban erre-arra. Jó dolog a telefonálás, de a borász barátokkal hiányzik a személyes kontaktus. A másik lételemem az iskola… Intézményvezetőként kötelező ügyeletet kell tartanom, a helyettesemmel felváltva vagyunk bent. Na, egy iskola ilyenkor szörnyű. Kong, síri csend, nincsenek rohangáló gyerekek, egyedül deszkázni is vacak a placcon. Nyomjuk online, de ésszel: ne terheld túl a gyerekeket (szülőket)! Remélem, ez sikerült.
 
Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?
 
Jó lenne bemenni az iskolába a gyerekekhez, elmenni kollégákhoz szakmázgatni, hiányoznak a koncertek…


 
Mi az, amit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?
 
Nem tudom, szerintem most sincs időm semmire. Legalábbis így érzem. Nem kezdtem el horgolni, meg ilyenek.
 
Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?
 
Legyen inkább fogas, azt szeretem. Magyar nemzeti hiphopot. Sok norvég metál- és hardcore- koncertet. Komolyra véve: a koncerteket azt igen, illetve vagány eloszlású esőt.


 
Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Passz. Optimista vagyok, jó lenne elgondolkozni a jövőn. Kell gyomirtó? Kell sok méreg? Kell 4 kg szőlő egy tőkén? Kell minden hétvégén repcsiznem, hogy instázzak? Fene tudja.



Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?

Nem tudok világmegváltó dolgokat írni. Figyelj az emberekre, ne hazudj, ne szemetelj, igyál mértékkel jó bort!
 
Fotó:
Levente Pince

Iszunk

Ébred a Mátra

2016.10.13. | Szabó Edit
Történelmi borvidékünk fehérben és vörösben, Benedek Péter, Centurio – Ludányi Balázs, Losonci Bálint, Major Levente és a Bori Mami gasztrobisztró „szemüvegén” át…  
Iszunk

Megmozdul a föld

2017.03.03. | Burai László
Évek óta hallani, hogy a Mátra kincseket rejt. Időnként ezekből egy-egy a felszínre is kerül, de tény, hogy a borvidék áttörése eddig váratott magára. Lehet, hogy a most színre lépő Mag…
Beszélgetünk

Éljen a természet!

2017.04.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Major Leventével
A vikingkülsejű fiatalember az abasári általános iskola igazgatója, ráadásul kiváló borász, akinek kicsi pincéjében csodás olaszrizlinget rejtenek a hordók. Major Leventével, a Magna Má…
Beszélgetünk

Szavakon túli üzenet

2020.04.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Bakonyi Péterrel
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Bakonyi Péter, a villányi Bakonyi Pince borásza válaszol… &nb…
Beszélgetünk

Az emberiség feledékeny

2020.04.21. | Szabó Edit
Beszélgetés Németh Jánossal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Németh János, a szekszárdi Németh János Pincészet borásza vál…
Beszélgetünk

Emberséges világ jöjjön!

2020.04.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Luka Enikővel
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Luka Enikő, a soproni Luka Pincészet tulajdonosa válaszol… &n…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (68) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (265) borász (32) borászok borásza (5) borbár (27) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (21) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (187) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (100) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (6) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (48) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (7) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (7) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (108) tokaj-hegyalja (66) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)