Vissza

Süllő Zabos Géza receptje szerint

2020.01.28. | Klich Zsuzsa
Egy szép süllőt beszerezni nem könnyű, de ez a recept legnehezebb része. Ha már megvan, süssük meg Zabos Géza receptje szerint. Gyorsan elkészül, gyönyörű a tálon, a gyerekek pedig odalesznek, hogy sárkányt eszünk ebédre…
 


A sáfrányos harcsa receptjét már megmutattuk a Borsmenta olvasóinak, jöjjön most az édesvizek csodálatos ragadozója, a süllő, rendszertani nevén: Sander lucioperca. Ez a legnagyobb hazai sügérféle, egy felnőtt példány akár félméteresre is megnőhet. Amíg nem nehezebb másfél kilósnál, süllőnek nevezzük, ám ha ezt a tömeget meghaladja, már fogasról beszélünk. A hazai tavakban és folyóvizekben egyaránt előfordul, bár sajnos már egyre ritkábban. Húsa hófehér, zsírszegény, szálkát alig találunk benne, és nagyon finom.



Ha az ember olyan szerencsés, hogy van egy horgász barátja, könnyebben kerül friss hal az asztalára. A harcsát nyáron Havasi Isti barátunktól kaptuk, és mivel tetszett neki, amit készítettünk belőle, nemrég egy süllővel állított be. Már csak azt kellett kitalálni, mi készüljön belőle. És akkor jött szembe régi televíziós szerkesztő kollégánk, Montskó Éva fotója, aki egy saját fogású süllővel pózolt. Felhívtuk íziben, és ő osztotta meg velünk az egykori legendás tiszai horgász, dr. Zabos Géza receptjét.  Íme.



Hozzávalók:
  • egy 80 dkg körüli süllő, tisztítva, egészben
  • 5-8 dkg hideg vaj
  • 3-4 púpos evőkanál zsemlemorzsa



Elkészítés:


1. Irdaljuk be a halat, és alaposan sózzuk be kívül-belül (ha van időnk, álljon fél órát besózva).

2. A süllőt fektessük hasra, tegyük a tepsibe, kenegessük be vajjal, főleg a vágásokba tegyünk bőven.

3. Szórjuk meg zsemlemorzsával.



4. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, süssük kb. 30-35 percig.

5. Kínálhatjuk friss salátával, krumplipürével, de passzol hozzá a rizs vagy a majonézes burgonya is – egyszóval szinte mindennel finom.



Megjegyzés:
a hal lehet kisebb vagy nagyobb is, ugyanígy készítjük. A sütési idő változhat, érdemes időnként ránézni. A kész hal vicces módon úgy néz ki, mint egy sárkány, a gyerekek imádni fogják.



Hulladékmentes tipp: a maradék kenyérből, péksüteményből készítsük el magunk a morzsát. Ha szikkadt a kenyér, a kifli vagy a zsemle, és már biztosan nem fogy el, vágjuk szeletekre, zárjuk papírzacskóba, és hagyjuk néhány napig száradni. Amikor teljesen megszáradt, reszeljük le vagy késes robotgépben aprítsuk morzsásra. Sokkal finomabb, mint ha boltban vettük volna!
 
Fotó:
Klich Zsuzsa

Tesztelünk

Villa Tolnay Borház: Olaszrizling Tavasz 2014

2016.01.24. | Szabó Edit
Kellemes, élettel teli bor, izgalmas gyümölcsösséggel. Bátran tölthetjük minden fehérborkedvelőnek.  
Főzünk

Osztriga citrommal

2016.05.10. | Szabó Edit
Fogyaszthatjuk nyersen, az osztriga ízét, lényegét így élvezhetjük leginkább, de ismerjük a grillezett, sőt a bundázott változatát is. Élvezetének adjuk meg hát a módját, és soha ne fe…
Főzünk

Harcsa sáfrányos lisztben

2019.07.01. | Klich Zsuzsa
A harcsa viszonylag szálkamentes, könnyen tisztítható hal, tápláló és finom. Mi most sáfránnyal bolondítottuk meg, és kétféle nyári köretet is készítettünk hozzá…  
Tesztelünk

Nyári Pince: Olaszrizling Válogatás 2015

2019.12.11. | Szabó Edit
Az olaszrizling édes arca. Sűrű, gazdag, fűszeres desszertbor, amely méltóképpen bizonyítja, hogy a Szent György-hegy csodákra képes...  
Főzünk

Halászlé Heimann Zoli bácsi szerint

2019.12.24. | Heimann Zoltán
Ünnepi halászlénk Szekszárdról érkezett, Heimann Zoltán által főzve és tálalva. Boldog karácsonyt kívánunk a Borsmenta valamennyi olvasójának!  

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (9) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (178) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (116) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (69) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (4) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (7) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (108) rozé (25) saláta (7) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (50) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (25) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (6) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (7) tokaj (100) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)