Tojásos nokedli

2020.03.23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…
 


Sosem értettük, hogy a kamutliszt miért annyira drága, hogy valósággal luxuscikknek számít, de már rég elhatároztuk, hogy egyszer kipróbáljuk. Az idő most jött el, az elmúlt hetek nagy felvásárlási lázának köszönhetően ugyanis ez az egyféle liszt árválkodott az üzlet polcán. Hazavittük, kibontottuk és alaposan szemügyre vettük. A szerkezete tömörebb, a színe sárgásabb, mint az eddig megszokott liszteké, kíváncsiak voltunk, hogyan viselkedik főzés közben.



Hogy mi a kamut? Ősi búzafajta, amely – ha hihetünk a forrásoknak – Egyiptomból származik, ezért a gabonafélék fáraójának is nevezik. A gabona szeme jóval nagyobb a búzaszemnél, szerkezete a duruméhoz hasonlít. Főként Amerikában népszerű, hazánkban leginkább bioboltok kínálatában szerepel. Szénhidrát- és élelmiszerrost-tartalma alacsonyabb, fehérje-, zsír-, valamint ásványianyag-tartalma magasabb, mint az általunk használt gabonaféléké. Alacsony glikémiás indexe miatt a cukorbetegeknek is ajánlják. Vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, és jelentős sikértartalmának köszönhetően akár tojás nélkül is alkalmas tészták készítésére. Sokoldalú, egészséges gabona, íze enyhén édeskés, vajas, és nyomokban emlékeztet a mogyoróra.

A nokedliben az a jó, hogy bátran kísérletezhetünk vele. A rozstól a teljes kiőrlésű liszteken át a rizslisztig bármiből készülhet, sőt használhatjuk az őrleményeket akár vegyesen is. (Egyszer egy evőkanálnyi szőlőmaglisztet tettünk egy 20 dekás adagba. Nagyon finom lett, és olyan csodásan kék, hogy még Bridget Jones is megirigyelte volna…)

Ott volt tehát a remek kamutlisztünk, és úgy döntöttünk, hogy elkészítjük belőle a nagy klasszikust. A tojásos nokedli a legelső tavaszi ételek egyike. Régen csak akkor készült, amikor megjelentek az első friss salátalevelek a kertben, és bár a télire eltett csemegeuborkával is nagyon finom, az igazi szezonja mégis akkor kezdődik, amikor Sándor, József és Benedek kiengedi zsákjából a meleget.


 
Hozzávalók – a nokedlitésztához:
  • 1 tojás
  • 20 dkg finomliszt (ez esetben kamutliszt); ha teljes kiőrlésű lisztet is teszünk bele, 20-30 százalékban használjuk
  • kb. 2,5 dl víz (vagy kicsit több, sok függ a liszt minőségétől és a tojás méretétől is)
  • 1 kávéskanál só
  • 2 teáskanál étolaj
Hozzávalók – a tojásos készételhez:
  • 6 tojás
  • egy nagy csipet só
  • 5-8 dkg füstölt szalonna
  • bármilyen savanyúság, illetve friss idényzöldség (paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, aminek éppen szezonja van)


Elkészítés:

1. Egy nagy lábosba tegyünk fel forrni bőségesen vizet.

2. A lisztet szitáljuk egy tálba.

3. Külön tálba üssük fel a tojást, verjük fel a sóval, öntsük a lisztre.

4. Kezdjük összekeverni villával vagy robotgéppel, közben apránként adagoljuk hozzá a vizet.
Öntsük bele az étolajat is.

5. A tészta állaga akkor jó, ha a keverőkanálról (villáról) lustán, megfontoltan cseppen a tészta. (Ha hígnak látjuk, egy kicsi liszt még mehet hozzá.)

6. Ha a víz felforrt, kiskanállal sózzuk, illetve öntsünk bele egy teáskanál étolajat is.

7. Nokedliszaggatóval szaggassuk a forró vízbe a tésztát, közben néha keverjük meg, nehogy összeragadjanak!

8. 4-5 perc főzés után szűrjük le. Egy pici vajjal, olajjal, egyéb zsiradékkal keverve már kész is a finom köret.

9. A tojásos nokedlihez az apróra vágott, füstölt szalonnát pirítsuk meg egy nagyobb, magas falú serpenyőben, a sült darabkákat szedjük ki, és a forró zsírban forgassuk át a nokedlit.

10. Amíg forrósodik a tészta, verjük fel a tojásokat egy nagy csipet sóval, majd öntsük a masszát a tésztára. Óvatosan kavarjuk, vigyázzunk, ne süssük túl, könnyen kiszáradhat!

Tálaláskor szórjuk meg a félrerakott szalonnadarabkákkal. Kínáljuk forrón, sok zöldséggel!



Megjegyzés: a tojásos nokedli készítésének utolsó fázisa is a szabadság netovábbja! A fenti recept a mi ízlésünket tükrözi, de ennél több vagy kevesebb tojással is készíthető, kinek-kinek szájíze szerint. A sütés idejével kapcsolatban is több iskola alakult ki, mert van, aki lágyabban, van, aki jobban megsütve szereti.

Borsmenta-tipp 1.: az elkészült nokedlit kisebb adagokban le is fagyaszthatjuk, kiengedés után remekül felhasználható!

Borsmenta-tipp 2.: a nokedli főzővizébe dobhatunk egy gerezd fokhagymát vagy szárított gombát, amitől kicsit más lesz az íze. A tésztába pedig keverhetünk apróra vágott, pirított hagymát, gombát vagy nyers fűszernövényeket, például medvehagymát, petrezselymet vagy kaprot is.



Borsmenta-tipp 3.: a nokedli mifelénk leginkább köret, pedig főételként is megállja a helyét – gondoljunk csak a tojásos nokedlire. Próbájuk ki szalonnával, kolbásszal, zöldborsóval, tejföllel, sajttal felturbózva. Nem fogunk csalódni.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Tejszínes-vargányás tagliatelle

2016.12.14. | Szabó Edit
Az erdei gombák fejedelmének és az egyik legelterjedtebb olasz tésztafélének cseppet sem véletlen találkozása a serpenyőben.  
Főzünk

Minibuci

2017.06.05. | Varga Anita
Vadul süt a nap, tombol a grillszezon! Anita megmutatja, hogyan kell minibucit sütni a hamburgerünkhöz…  
Főzünk

Padlizsános-gombás tészta

2017.06.19. | Szabó Edit
Könnyen, egyszerűen elkészíthető étel, nem igényel különösebb gyakorlatot a konyhában, viszont nagyon ízletes...  
Főzünk

Sörkifli, a nagy klasszikus

2017.11.27. | Varga Anita
Sörre bor – mindenkor. Borra sör – minden kör? Bor mellé borkorcsolya. Sör mellé sörkifli? Vagy mégsem? Süssünk egyet, és próbáljuk ki…  
Főzünk

Padlizsános-gombás lasagne

2019.01.21. | Szabó Edit
A lasagne az egyik legfinomabb olasz tésztaétel. Számos változata ismert, mi most egy hús nélküli variációt mutatunk be. Elkészítése egyszerű, de időigényes, viszont megéri a fáradtságo…
Főzünk

Stíriai metélt

2020.02.25. | Klich Zsuzsa
Édes, túrós, imádnivaló. A stíriai metélt valójában a vargabéles sógora – eredeti hazája Stájerország –, nagyanyáink korában volt igazán divatos, de azért néha mi is elkészítjük, a gyer…

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (9) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (69) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (7) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (108) rozé (25) saláta (7) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (50) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (25) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (6) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (7) tokaj (100) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)