Iszunk

Bazalton hízott pufi borok

Bazalton hízott pufi borok című cikk borítóképe
2025. 10. 21. | Vargha Márk
Borús ég a Duna felett, ám derű a szépen megterített asztaloknál: a Spoon étteremhajón tartotta jubileumi portfóliókóstolóját a badacsonyi Villa Sandahl borászat…

A svéd tulajdonú borászat húsz éve kezdte meg működését a Badacsonyon. A mostani esemény középpontjában az aktuálisan piacon lévő tizenkét bor állt, amelyeket a birtok két meghatározó szereplője, Palkó Zsolt borász és Christer Sandahl, a tulajdonosi kör képviselője egymást váltva és kiegészítve mutatott be.

Sandahl-egyszeregy

A borszakírók és hardcore Badacsony-rajongók már álmunkból felébresztve sorolják, de nem árt a jeles alkalomból sem elismételni: a Villa Sandahl három jól elkülöníthető minőségi kategóriába sorolja borait. A Solid Ground sorozat a birtokborokat, a belépő szintet képviseli (fekete csavarzár, fehér felirat); a Midrange már a válogatottabb mustrészek házasításából születik (fehér csavarzár és fekete felirat), míg a Rare Peakek a pincészet filozófiájának legtisztább, legreprezentatívabb megnyilvánulásai (fekete csavarzár, arany felirat). Az alapborok esetében a pincészet 3-5 éves kori fogyasztási időt javasol, míg a középkategóriás boroknál ez hosszabb, 5-8 év, a felsőkategóriásoknál pedig 7-10 év.

Érdekesség, hogy a kategóriák közötti különbséget nem a dűlők adják – a Badacsonyon található minden területük első osztályú besorolású, a Római út felett elterülő, déli-délnyugati lejtőkön. Az eltérések nem a termőhely értékéből, hanem sokkal inkább a borászati feldolgozás során alkalmazott préselési gyakorlatból fakadnak. A mustot a préselés során legalább három különböző minőségi frakcióra választják szét. A fokozatosan emelt nyomáson végzett, rendkívül kíméletes préselés – átlagosan 55-60%-os lékinyeréssel – lehetővé teszi, hogy a lehető legtisztább és legkoncentráltabb mustok kerüljenek a prémium kategóriás borokba. A mustfrakciók szelektálása nem csupán technológiai, hanem filozófiai döntés is: cél a precíz szerkezet, a beltartalom és az egyensúly megteremtése.

Az első és második flight

A kóstoló első flightja, azaz hármasa, a Solid Ground kategóriát mutatta be, amelyek a szőlő harmadik, legvégén préselt mustfrakcióiból készülnek. Ezek a borok illatban gyakran intenzívek, de testben könnyedebbek: hétköznapi fogyasztásra és szélesebb közönségre pozicionáltak. A Slow Down 2023 például klasszikus birtokbor, ami több dűlő termését egyesíti. Olyan, az alapkategóriából részben „kitörő” borok is készülnek azonban, mint az Out of the Blue2022, melynek különlegességét a második szüretből származó botritiszes szőlő adja. A „házasítás” eredményeként a cukortartalma relatíve magas (8,4 g/l), stílusát tekintve pedig közelebb áll a Midrange kategóriához, mint a Solid Groundhoz. Szerkezetileg a Freya’s Amulet 2020 a Slow Downhoz, beltartalmilag viszont az Out of the Blue-hoz áll közelebb. Ide kívánkozik, hogy ez a trió a legelérhetőbb a magyar átlagfogyasztó számára – árban is.

A második flight a Midrange sorozat borait vonultatta fel: Fly Butter Fly 2023, Roses Darling 2022, Cottage Cheese 2021. Ezek már a préselés második, magasabb minőségű mustfrakcióiból származnak, és az egyes dűlők borainak kész állapotban történő házasításával készülnek. A cél a komplexitás és az évjárati sajátosságok harmonizálása. A több dűlőből érkező borok kiegyensúlyozzák egymás karakterét, így a Midrange borok az adott évjárat megbízható lenyomatai. Ezek a borok egyértelműen tartalmasabbak, sűrűbbek, mégis megőrzik a Villa Sandahlra jellemző precizitást és eleganciát.

A harmadik flight

A Rare Peak sorozat borai a Villa Sandahl szortimentjének csúcsát képviselik – mind stílusban, mind minőségben, mind pedig filozófiában. Ezek a borok a pincészet szemléletének legtisztábban artikulált kifejeződései: letisztultabbak, elegánsabbak és kifinomultabbak, mint a Midrange vagy a Solid Ground sorozat tételei. Nem pusztán válogatott alapanyagból, de valóban a legkiemelkedőbb minőségű mustokból készülnek, kompromisszummentes borászati hozzáállással. Soha nem házasítják őket, így minden palack egyetlen dűlő karakterét, évjáratának lenyomatát és a rajnai rizling fajtajellegét közvetíti, a lehető legtisztább formában. A rendkívül korlátozott palackszám – gyakran mindössze 1000 alatti – is azt erősíti, hogy ezek a borok nem a tömegekhez szólnak, hanem azokhoz, akik valódi koncentrációt, mélységet és érlelési potenciált keresnek egy borban.

A Rare Peak borok kizárólag a legnehezebben művelhető, bazaltos, köves és vékony termőrétegű dűlőkről származnak. Ezek a területek – például a 3 hektáros Kezdet-dűlő felső harmada – olyan sajátos mikroklímát és szerkezetet kínálnak, ami rendkívül alacsony, ám annál koncentráltabb terméshozamot eredményez. Zöldmunka nélkül is alig érik el az 1 kg/tőke mennyiséget, a természetes visszafogottság tehát szinte eleve „prémiummá” teszi az innen származó alapanyagot. A szüret időzítése itt különösen fontos: a cél az, hogy a mustok ne csupán analitikailag, hanem aromatikusan, ízben és szerkezetben is elérjék az optimális érettséget, ami ebben az esetben hosszú életű, akár 10 évig is fejlődő borokat eredményez. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a borok 7-8 éves koruk körül mutatják meg valódi mélységüket – ekkor válik teljessé a komplexitás, a mineralitás és az érlelési jegyek harmóniája.

A Soft Feathers 2023, a Golden Moments 2022 és az Evergreen 2022 esetében is úgy éreztük: megérkeztünk a csúcsokra, de innen is kétségtelenül volt feljebb. A Thor’s Hammer 2020, a Birdie Num Num 2019 és az Oh Deer 2018 esetében a hosszú palackérlelés a felejthetetlen ízek kulcsa. Ezekre a borokra tényleg érdemes, sőt kell várni.

Fajta és terroir

Az, hogy a Villa Sandahl végül a rajnai rizling mellett kötelezte el magát, részben a véletlen műve. A 2000-es évek elején vásárolt területeken – különösen a hegy déli oldalán – jellemzően már meglévő, idősebb rajnairizling-ültetvények voltak, 40-45 éves tőkékkel. Ezek a területek történetileg is összefonódnak a fajtával. A borászat az első években kísérletezett más szőlőkkel is – olaszrizlinggel, szürkebaráttal – de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a meleg, gyors érést eredményező kitettségekhez ezek már nem illeszkednek optimálisan. Az analitikailag korán beérő fürtök ízben még éretlenek voltak, a borok zöldes, kesernyés karaktert mutattak. A rajnai rizling azonban későbbi érésű, lassabban gyűjti a cukrot, így lehetőséget biztosít arra, hogy a fenolos és az analitikai érettség a lehető legközelebb essen egymáshoz a szüret pillanatában – ez pedig a pincészet szerint a bor valódi egyensúlyának kulcsa.

A szüretelési gyakorlat is ennek megfelelően alakult. A Villa Sandahl nem a borvidéki átlag szerint, hanem jellemzően két-három héttel később szüretel, hogy a szőlő teljes, tökéletes érését biztosítsa. Ez a késői szüret ugyan növeli a madár- és vadkárok kockázatát, de a borászat számára megéri a plusz odafigyelés, hiszen ennek révén a borok sokkal komplexebb, kifinomultabb karakterrel gazdagodnak. A betakarítás kézzel, ládákba történik, a fürtöket pedig bogyózás és zúzás nélkül, egészben préselik, így a gyümölcs tisztasága és az illatok teljessége maximálisan megőrződik.

A terroir, amelyik ezeket a borokat formálja, évezredek óta határozza meg a Badacsony arcát – nem véletlenül tartják számon az egyik legkarakteresebb magyar borvidékként. A Balaton északi partján elhelyezkedő tanúhegyek, a bazaltos alapkőzet, valamint a régió szubmediterrán jellegű mikroklímája olyan különleges adottságokat biztosít, amelyek Európa-szerte is ritkaságszámba mennek. A Bakony északi védelme, a tó hőkiegyenlítő hatása, valamint a bazalt hőtároló képessége mind hozzájárul a dűlők mikroklímájához. A nappali és éjszakai hőingadozás mérséklődik, így a szőlő lassabban, de aromagazdagabban érik, miközben megőrzi szerkezetét.

A talajszerkezet is sajátos: a bazaltot gyakran pannon-tengeri homokréteg fedi, ami tovább gazdagítja a borok karakterét. A bazalt magas káliumtartalma emeli a borok pH-értékét, ezáltal lágyabb savérzetet kölcsönözve a kész tételeknek. Az így kialakuló savszerkezet nem éles vagy vibráló, hanem selymes és kerek, ami különösen jól illeszkedik a magasabb alkoholtartalmú, tüzesebb borstílushoz. A klíma melegedésével a mustfokok is magasabbak lettek, ami hozzájárult a borok robusztusabb testalkatához.

Ízvilágukban visszaköszön a vulkanikus eredet minden sajátossága: a sósság, a mély ásványosság, a karakteres textúra és a hosszú lecsengés. Mindez nem tolakodó módon jelenik meg, hanem egyfajta halk, elegáns háttérként, ami nem uralja, hanem keretezi a gyümölcsöt, a fajta aromáit és az évjárat sajátosságait. Ez a visszafogott, mégis határozott mineralitás tökéletesen harmonizál a rajnai rizling karakterével, ugyanis ez a fajta éppúgy képes kifejezni a terroirt, mint megőrizni a saját jellegzetességeit.

Stílus

A borászat stílusát a reduktív feldolgozás és a palackos érlelés határozza meg. A borokat acéltartályokban, oxigén kizárásával készítik, ami megőrzi frissességüket, és lehetővé teszi, hogy a palackos érlelés során, lassú oxigénfelvétellel bontakozzanak ki, fejlődjenek és váljanak igazán komplexszé, egy többéves folyamat eredményeként. Érdekes és tudatos döntés, hogy a Villa Sandahl nem alkalmaz hordós érlelést: úgy vélik, hogy a rajnai rizling finom, elegáns és érzékeny karakteréből az oxidatív, fahordós érlelés túlságosan sokat vonna el, és nem szükséges a hordó által adott fűszeresség vagy kerekítés, hiszen a késői szüretből adódó koncentrált ízvilág eleve gazdag komplexitást ad a boroknak.

A borok egyértelműen az „old school” vonalat képviselik, ahol a magasabb alkoholtartalom – jellemzően 13-14% felett –, a nagy extrakttartalom, a testesebb, koncentráltabb karakter, a lágyabb savérzet (5-6 g/liter) és a 4-8 g/liter maradék cukor együttesen alakítják ki a jellegzetes, kissé lomhább, nehezebb, Palkó Zsolt találó szavával élve „pufibb” borstílust. Ez a megközelítés szándékosan ellenáll a mai trendeknek, amelyek a frissességre, a könnyedségre és a ropogósságra helyezik a hangsúlyt. Ebből fakad a borászat identitása.

Ugyanakkor a legutóbbi évjáratokban – különösen a 2023-as, 2024-es és 2025-ös tételeknél – megfigyelhető egy visszafogott alkalmazkodás a modern fogyasztói igényekhez: a szüret több lépcsőben történik, és a maradék cukor mennyisége is csökken valamelyest, mindez azonban nem írja felül az alapvető stílusjegyeket, csupán finomítja, élénkíti a borokat.

A Villa Sandahl döntéshozói bár tisztában vannak a nemzetközi borvilág változásaival és a rajnai rizling nemzetközi, például német, osztrák vagy elzászi példákon alapuló stílusával, mégsem követik vakon egyiket sem. Helyette egy sajátos, a badacsonyi terroirhoz és a helyi adottságokhoz leginkább illeszkedő irányt képviselnek. Ez határozza meg a borászat identitását, ami a borvidék és a rajnai rizling adottságait egyszerre használja ki.

Zárszó

A következetesség, az állandóság, a terroirhoz és a fajta karakteréhez való hűség, a szakmai precizitás azok az értékek, amelyek manifesztálódtak a poharakban, és amelyek nemcsak ezen az októberi délutánon, hanem hosszú távon is képesek megszólítani nemcsak a szakmai, hanem a lehető legszélesebb közönséget is. Tack och fortsätt så! Köszönjük, és csak így tovább, Villa Sandahl!

Fotó:
Vargha Márk
Villa Sandahl

Iszunk
Villa Sandahl: nyárindító piknik mesterkurzussal című cikk borítóképe

Villa Sandahl: nyárindító piknik mesterkurzussal

2025. 07. 08. | Nádasi Eszter
A badacsonyi Villa Sandahl júniusi összejövetelén rajnai rizlingek egész sora várta a látogatókat – főborászuk, Palkó Zsolt pedig exkluzív tételekből állított össze kóstolót…
Iszunk
IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló című cikk borítóképe

IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló

2023. 12. 15. | Nádasi Eszter
A Badacsonyi borvidék borászai november 18-án gyűltek össze bemutatni 2023 első tételeit, de a korábbi évjáratok palackban érlelt boraiból is hoztak kóstolót…
Iszunk
Madárlátta borok a Villa Sandahltól című cikk borítóképe

Madárlátta borok a Villa Sandahltól

2021. 11. 18. | Vargha Márk
A Villa Sandahl 2019-es évjáratbemutatója
A svéd testvérpár tulajdonában álló Villa Sandahl Borászat a 2019-es évjárat borainak kóstolójára hívta a közönséget, ám ennél jóval többet kaptunk…
Iszunk
A Villa Sandahl és Balla Géza kapta a nagydíjat című cikk borítóképe

A Villa Sandahl és Balla Géza kapta a nagydíjat

2021. 01. 06. | Szabó Edit
A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal díjazta a hazai borokat. Kiss Gábor, Bakonyi Péter, Figula Mihály és Kovács Nimród pincészete is ott van a legjobbak között…
Beszélgetünk
Ha szerelmes vagy, keveset alszol című cikk borítóképe

Ha szerelmes vagy, keveset alszol

2019. 04. 27. | Szabó Edit
Földi Bálint, Palkó Zsolt, Lepold Antal
Három fiú, három különböző életút, egy közös akarat. A két jóbarát meg az Anti nem pincészet, nem termék, hanem annál sokkal több: három ember barátsága palackba töltve…
Iszunk
Tizenegyek című cikk borítóképe

Tizenegyek

2016. 03. 18. | Burai László
A Borsmenta rajnairizling-vadászata Vitán felül nagyon izgalmas fajta a rajnai, ennek magunk is szeretünk rendszeresen utánajárni. A heti kóstolónkon 11 bor került terítékre – lássuk, milyen eredménnyel!