Éljen a Borfesztivál! Koccintsunk pezsgővel!

2019.09.07. | Szabó Edit
Javában zajlik a 28. Budapest Borfesztivál, Magyarország egyik legrangosabb boros-kulturális rendezvénye. A divatot követve a Borsmenta az idén annak járt utána, kik töltik pohárba a legfinomabb pezsgőket…
 


Bár ma már szinte minden hétvégére jut egy nagyszabású boros program, a Budapest Borfesztivál mégis minden szeptemberben lázba hozza a borértő közönséget. Igaz, hogy csökken a kiállítók száma, igaz, hogy ennek ellenére a pénteki és a szombati erős napokon olyan nagy a tömeg, hogy az ember néha szívesen fogná menekülőre, valami mégis ott tart bennünket. Talán az, hogy két korty bor között elmerülhetünk a káprázatos panorámában; talán az, hogy azt a két kortyot maga a borász töltötte a poharunkba, akivel jó évről évre újra találkozni; talán az, hogy pihenésképpen elég jó zenéket hallgathatunk a különböző színpadoknál; talán az, hogy üzembiztosan találkozunk egy régen látott baráttal, ki tudja! A lényeg az, hogy mindig várjuk a szeptembert, és szinte akaratunk ellenére a várba visz a lábunk, mert nem menni nem lehet, hiszen ott vagyunk lassan három évtizede.



A fesztivál vendégeinek általában megvan a jól bevált érkezési útvonala. Mi szinte mindig a Dózsa György tér felől közelítünk, a gyorslift ára 200 Ft (jó, ha van nálunk egy érme), és tapasztalataink szerint itt viszonylag kicsi a sor, könnyebb a bejutás. Festipay kártyás feltöltőpontot több helyen is találunk a fesztivál területén, de ha van paypassos bankkártyánk, azzal ugyanúgy tudunk fizetni. Pénteken és szombaton a legnagyobb a tömeg, aki oda is akar férni a standokhoz, jobb, ha csütörtökre vagy vasárnapra tervezi a látogatást.

Az idei borfesztivál kiemelt vendége az Egri borvidék, az onnan érkező borászokkal külön kóstolóprogramok során is találkozhat a közönség. Az új egri palackot Tóth Katalin mutatta meg nekünk a Tóth Ferenc Pincészet standjánál. 2018-as Egri Csillag és 2017-es Egri Bikavér Superior került bele – kicsit bumszli a rövid nyakával, de nekünk tetszett, érdemes megvizsgálni kívül-belül.



Az utóbbi időben óriási divat lett a pezsgő. Szinte alig van már olyan pincészet széles e hazában, ahol ne lenne valami buborékos ital a házban – legalább habzó- vagy gyöngyözőbor –, de ha nincs, hát erősen tervezik, és szinte biztos, hogy jövőre már az ültetvény egy részén úgy metszik a szőlőt, hogy pezsgő készítésére alkalmas gyümölcsöt teremjen. Megszerettük a bubit a borban, és egyre komolyabban vesszük.

Az első magyar világbajnok pezsgőt a somlói Kreinbacher Birtok készítette, mégpedig furmint szőlőből. Ezért is zsebelhette be a nem hagyományos szőlőfajtákból készült brut pezsgőknek járó legmagasabb elismerést az idei nemzetközi pezsgőversenyen. A 2013-as Prestige Brut Magnum ízére sokan lettek kíváncsiak, nem csoda, hogy már csütörtök délután alig lehetett odaférni a pulthoz. Mi magunk is bőszen tolongtunk egy darabig, aztán készítettünk néhány fotót, és száraz pohárral léptünk tovább, meghagyva az élményt azoknak, akiknek még nem volt részük benne. Mi szerencsére már végigkóstoltuk a szortimentet, még a legújabb rozét is volt szerencsénk megízlelni, amely kedves, pinkes színét 5%-nyi kékfrankos vörösbortól kapta. A másik 95%-ot csupa fehér szőlő, chardonnay, furmint és pinot blanc adja. Nálunk szokatlan megoldás, megér egy érzékszervi próbát.



Innen a honi pezsgőkészítés egyik „nagy öregje”, Garamvári Vencel standja felé ballagtunk, ahol a pincészet munkatársa, Fáncsi Viktória először a kedves, virágos, minden alkalomra kiváló, pinot blanc alapborból készült Blanc Fleur pezsgőt töltötte a poharunkba. Szívesen időztünk vele, épp illett a hangulathoz, közeledett a kora őszi este, lépten-nyomon megállt mellettünk egy ismerős. Koccintottunk Zsirai Katával, majd a Sauska pincészet borászával, Osváth Fruzsinával, aztán együtt eveztünk komolyabb vizekre. Az Optimum brut chardonnay, pinot blanc és pinot noir házasítása, szerethető, jól iható pezsgő, és a maga virágos, narancshéjas, mandarinos világával ünnepivé varázsol bármilyen hétköznapi estét.



Úgy döntöttünk, körülnézünk egy kicsit a dunai oldalon is. Alig bukkantunk ki az árkádok alól, máris Frittmann Jánossal találtunk szembe magunkat. Jellegzetes, hórihorgas alakját könnyű felismerni a tömegben, hát ha még egy pezsgős palack is van a hóna alatt! És persze volt. A Kunsági borvidék egyik legismertebb pincészete, a Frittmann Borászat tulajdonosa olyan szinten hisz az ezerjó szőlőfajtában, hogy pezsgőt is készített belőle. A pezsgősítést Garamvári Vencel végezte, aki csak mérsékelten hitt a vállalkozás sikerében, de Frittmann János makacsul kitartott az elképzelései mellett. A megszületett pezsgő aztán aranyérmet nyert a 2016-os Les Citadelles du Vin nemzetközi borversenyen, és nem volt többé kérdés, hogy lesz-e belőle jövőre is. Minden évben készül 7-8000 palack, 8 gramm dozázzsal, gyógynövényes, enyhén kesernyébe hajló ízvilággal.



Frittmann János másik nagy mániája, a generosa nevű szőlőfajta levét egy másik pezsgőspalack rejti. A kékcímkés Gold Cuvée generosa, rajnai rizling és ezerjó házasítása, élénk savú, feszes.  „Én pezsgőt mindig tudok inni – mondja széles mosollyal Frittmann János, aztán megpörgeti az italt a poharában, és így folytatja: Sokan még mindig úri huncutságnak tartják, de azért évről évre egyre nagyobb a tábora. Aki megkóstolja, legtöbbször rájön, hogy egész életében szerette, csak nem tudott róla!”



Amikor Romsics László a Csányi Pincészethez igazolt, sejtettük, hogy a villányi borászatban előbb-utóbb készül majd pezsgő is, mert egy szerelem nem ér csak úgy véget. Igazunk is lett, a Teleki Tradíció 1881 márkanévre hallgató pinot noir rozé brut pezsgő 2018 év vége felé jelent meg a polcokon – jött, látott és hódított. A pezsgősítést itt is Garamvári Vencel végezte. A finoman élesztős, autolízises jegyek mellett illatban is, ízben is friss gyümölcsösség jellemzi, visszafogott, elegáns ital, megállja a helyét bármelyik ünnepi asztalon. Érdemes megkóstolni.



A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok standját a legfiatalabbak, Thummerer Vilmos unokái viszik, de úgy tűnik, ők is alaposan fel vannak vértezve tudással, Vili papa büszke lehet rájuk. Lendületesek, kedvesek, és még arról is szívesen mesélnek, hogyan kezdődött a pincészetnél a pezsgőkészítés, pedig akkoriban még igen hamvasak lehettek. „Szerettünk volna egy olyan tradicionális pezsgőt készíteni, amit a metszéstől a palackozásig mi kísérhetünk végig” – kezdi a történetet az egyik unoka, Hegedűs Anett, aki nem titkolja, hogy borászati pályára készül.



A vágy egy champagne-i tanulmányutat követően vált valóra, az első két pezsgő a 2013-as évjáratban született meg a pincében főborászuk, Lamport József irányítása mellett. A Blanc Brut Nature királyleányka, chardonnay és pinot noir házasításával készült, könnyű, nyári almás, citrusos jegyeket hordoz, és a gyöngyözése olyan elegáns, hogy magunk is meglepődünk. A Rosé Brut 100% pinot noir, hozzá a szőlő a noszvaji Kőkötő-dűlőben termett. Mindkét pezsgő kifejezetten bájos, könnyen iható, mértéktartó, rendkívül elegáns és nagyon szerethető. Átgondolt, pontos borászati munka érződik bennük, hallatlan precizitás és olyan könnyedség, ami csak a legnagyobbak sajátja. Minden elismerésünk!



Ha valaki úgy dönt, hogy hozzánk hasonlóan a pezsgőket veszi górcső alá az idei Budapest Borfesztiválon, nyugodtan követheti az általunk felrajzolt sorrendet. Ha szeretne még több buborékot kóstolni, őszintén ajánljuk, hogy ejtse útba a Sauska, a Bujdosó Pincészet, a Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely vagy a Törley Pezsgőmanufaktúra standját. Hozzájuk már nem sikerült eljutnunk az idén, de szerencsére Budapest Borfesztivál lesz jövőre is!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Budapest Borfesztivál - facebook

Kapcsolódó hírek

Beszélgetünk

Értelem és érzelem

2016.05.28. | Szabó Edit
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másik…
Iszunk

Nyáribb már nem is lehetne

2016.07.15. | Burai László
Tegye fel a kezét, aki nyáron az Alföldről választ bort magának! Nem látok nagy tolongást... Pedig ha valamikor, akkor nyáron van igazán ideje kunsági borokat inni, akár fröccsnek. &nbs…
Tesztelünk

Garamvári Szőlőbirtok: Blanc Fleur 2008

2017.12.28. | Szabó Edit
Kifejezetten kedves, játékos pezsgő, amely csilingelő tisztaságával, üde, virágos illatával könnyedén meggyőzi a kétkedőket. A műfajjal most ismerkedőknek is jó szívvel ajánljuk…  
Tesztelünk

Garamvári Szőlőbirtok: Optimum Brut 2013

2018.01.08. | Szabó Edit
Komoly, de cseppet sem nehézkes, szerethető pezsgő. Emlékezetes találkozásokhoz, ünnepi vacsorákhoz ajánljuk, de pohárba tölthetjük lazításképpen is, egy fárasztó nap végén…  
Beszélgetünk

A bor a lényeg

2019.02.09. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Katalinnal
Éjfélkor született, szüret idején, tisztességtudóan megvárva, hogy édesanyja végigdolgozhassa a napot a szőlőben. Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc Pincészet ügyvezetője büszkén folytat…
Beszélgetünk

Másfél delfinszaltó csukamozdulattal

2019.06.29. | Szabó Edit
Beszélgetés Garamvári Vencellel
Volt idő, amikor az ország 3 legjobb műugrója között tartották számon, az élet azonban másként döntött, és Garamvári Vencel nem a sportban, hanem a pezsgőkészítésben alkotott maradandót…

címkék

badacsony (9) balaton (53) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (249) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (17) bortúra (12) borvacsora (10) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (155) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (40) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (103) etyek (8) etyeki kúria (6) fehérbor (4) fesztivál (24) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (38) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (79) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (12) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (79) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (16) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7)