2020.04.15. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Szilágyi László, a tokaji Gizella Pince tulajdonos-borásza válaszol…
 


Hol tart a szőlő, fakadnak már a rügyek? Mi újság az ültetvényen?
 
Igen, a melegebb dűlőkben már leveleket is látni. A területek közötti különbözőségek ilyenkor is gyönyörűen megfigyelhetőek.


 
Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?
 
A pincénél most kevesebb a munka. Március elején az alapborainkat letöltöttük. A logisztikai részével foglalkozunk, címkézünk, a megrendeléseket készítjük elő. Inkább a várhatóan sok, párhuzamosan jelentkező szőlőmunkára koncentrálunk.
 
Sokan a húsvét előtti, húsvét körüli időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?
 
Igen, ráadásul a pince életében nagyon fontos borokról van szó. Most indul a belépő száraz házasításunk, a Gizella. Furmintból és hárslevelűből készült, és az a célja, hogy elérhető áron egy kiváló Gizella-minőségű bor kerüljön a fogyasztóink poharába. Szakmailag nevezhetjük trendkövetőnek, hiszen megfelel a modern elvárásoknak: nem magas az alkoholtartalma, nem érezhető benne a fa, viszont intenzíven gyümölcsös, jók a savai, és kevéssé mutatja a furmint fenolosságát. Emellett természetesen gazdag és komplex. Az utóbbi években ez a téma foglalkoztatott a leginkább. Nagyon komoly birtokportfóliót állítottunk össze, és a területek tudatos házasításával szerintem sokat léptünk előre ezeknek a kritériumoknak a megfogalmazásában. Édesbor-fronton pedig indul a 2018-as szamorodni, ami egy egészen egyedi karakterű bor abból a rendkívül meleg évjáratból. Végül, de nem utolsósorban végre elérhető a 2017-es aszúborunk. Három évünk is kimaradt, a 13-as volt az utolsó. A 2017-es egy fantasztikus évjárat. Maximális koncentráció mellett kivételes tisztaság és elegancia jellemzi. Összesen 650 palack készült belőle.


 
Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraid iránt?
 
A válság természetesen minket is elért. Tíz év munkája van a kereskedőkkel, éttermekkel közösen a gasztronómiai értékesítésben, amit most bizonytalan időre teljesen elvesztettünk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a művelést meg tudjuk finanszírozni. Ez elég nagy kihívás ebben a kiszámíthatatlan környezetben.
 
Hogyan lehet hozzájutni a boraidhoz?

A hazai forgalmazást a Bortársasággal közösen folytatjuk. Szerencsére a boltok nyitva lehetnek, és a házhoz szállítás is üzemel. Közös célunk, hogy az eddig elért eredményeket megőrizzük, és a visszaesés mértékét csökkentsük. Nagyon sokat várunk ebben a helyzetben a belépő Gizella bortól. Meghirdetünk néhány alkalommal személyes kiszállítást a neten, úgy látom, erre is van érdeklődés. Jó érzés volt látni a mosolygó arcokat, amikor megjelentem a kartonokkal, és a visszajelzéseknek is nagyon örültem.
 
Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?
 
Mi ugyanúgy dolgozunk, folyamatos volt a szőlőmunka és a borok előkészítése. Újdonság a sok videochat, de kezdek ebbe is belejönni. Egyértelműen szabadult fel idő, nincsenek utazások, kóstolók, és így többet lehetek a családommal. Biciklizünk, sportolunk. Néhány éve belemerültem a rablóhalas horgászat rejtelmeibe. Nagyon megnyugtat, ráadásul ebben is folyamatosan fejlődni szeretnék, ezért igyekszem sokat gyakorolni.


 
Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?
 
Nagyon terveztem egy gyönyörű csukázást Svédországban, de úgy tűnik, erre most várnom kell.
 
Mi az, mit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?
 
Ennek az egész helyzetnek az egyetlen előnye, hogy sokat lehetünk a gyerekeinkkel. Ez egy vissza nem térő alkalom. Ki kell használni.
 
Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne három kívánságod?
 
Jó lenne, ha az a hal egy 100 centi feletti csuka lenne, és azt én fognám meg. Természetesen fotózás után visszaengedném. Szokták mondani, hogy az egészség a legfontosabb, a többi nem számít. Ez most még inkább igaz. Azt sem bánnám, ha a tokaji bor helyzete javulna. Látok egy lendületet: jó lenne tudományos háttérrel, az egyéni érdekek hajszolását mellőzve prosperáló borvidékké válni. Itt a lehetőség újragondolni a dolgokat, mi fontos, mi nem annyira. A tét nem kicsi: honnan fog indulni a következő generáció?
 
Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Vannak néha egészen futurisztikus jövőképeim, de nem szeretném, hogy így legyen. A bor akkor a legfinomabb, ha közösségben kóstoljuk, beszélgetünk és kulináris élményekben lehet részünk. Biztos, hogy át fog alakulni a gasztronómia, de nagyon bízom benne, hogy az alapok megmaradnak.



Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?

Kóstoljátok meg a Gizella furmint-hárslevelű borunkat! A tavaszra hangolódáshoz szuperül működik, a spárgaszezon kiváló társa lesz, bomba áron.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Gizella Pince

Beszélgetünk

Gizella nagyi szőlője

2016.10.08. | Szabó Edit
Beszélgetés Szilágyi Lászlóval
Ígéretes ifjú titánnak indult, és mára Tokaj-Hegyalja egyik meghatározó borászává érett...
Tesztelünk

Gizella Pince: Furmint 2016

2017.06.08. | Szabó Edit
Kirobbanóan energikus furmint, fiatal és lendületes. Vigyük haza, de csak ősszel nyissuk ki…  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)