Tesztelünk

Gizella Pince: Furmint 2016

Gizella Pince: Furmint 2016 című cikk borítóképe
2017. 06. 08. | Szabó Edit
Kirobbanóan energikus furmint, fiatal és lendületes. Vigyük haza, de csak ősszel nyissuk ki…

A bor halványsárga színében zöldes árnyalatok csillannak.

Illata kifejezetten üde, fehér virágos, zöldalmás, körtés, pici virágporos édességgel, csonthéjasokkal fűszerezve. Ahogyan nyílik, úgy jelennek meg benne a mélyebb, hársmézes, sárga húsú gyümölcsös tónusok és a hordós érlelésnek köszönhető vaníliás, édesfűszeres világ.

Szájban a zöldalmás hangulat viszi a prímet, némi fehér húsú barackossággal, zöldfűszerességgel megtámogatva, aztán a hordós érlelés jegyei válnak uralkodóvá, és ez a hatás rá is telepszik a borra. Feszes szerkezetű, jó struktúrájú furmint, van benne lendület jócskán, a savak viszik a kortyot, az alkoholtartalom rendkívül mértéktartó.

Jó megkomponált fehérbor, amelybe a most még intenzív hordós jegyek a palackos érlelés hatására idővel belesimulnak. Érdemes kivárnunk azt a néhány hónapot.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Furmint
Termelő: Gizella Pince
Termőhely: Tokaji borvidék
Évjárat: 2016
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: furmint, fűszerként egy kis hárslevelűvel
Alkoholtartalom: 12%
Kapható: Bortársaság
Ára: 4350 Ft
A termelő weboldala: http://www.gizellapince.hu/
Ételajánlatunk: Tejben sült csirkecomb

A pincészet elérhetőségei:
Gizella Pince – Szilágyi László
Tel.: +36 20 2333212
Cím: 3910 Tokaj, Dienes u. 78.
E-mail: laszlo.szilagyi@gizellapince.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap