A Code és az Enigma után itt a Signal!

2020.04.12. | Szabó Edit
A zajos kampány későbbre tolódik, de a Code és az Enigma mellé lépő Signal nevű cabernet sauvignonnak már most is örülhetnek a rajongók. Kiss Gábor villányi borászt az új borcsaládról és a jelenlegi helyzetről kérdeztük…
 


Milyen a hangulatod mostanában?

Voltam már jobban is. Az utóbbi hetek új kihívások elé állítottak, de furcsa módon mégis bizakodó vagyok. Tőlem mindig távol állt az internetes világ, most meg azon dolgozom, hogy működjön a honlapunk, hogy elindulhasson a webshopunk. Eddig soha nem voltak értékesítési gondjaink, inkább az okozott problémát, hogy kevesebb a borom, mint amennyi kellene, de most meg kell találnunk az új csatornákat. Izgalmas időket élünk.Hol tart a szőlő?

Nagyon szép, pár nap múlva már hajt a cabernet franc, mindig az az első a sorban, aztán követi a többi. Két héten belül mindenhol rügyezni fog a szőlő, várom már, hogy jöjjenek a kis levelecskék. Épp most voltam kint az ültetvényen, nemsokára kezdhetjük a hajtásválogatást, le kell nyírni a füvet, aztán jöhet a törzstisztítás, a permetezés. Nem fogunk unatkozni.

Hányan vagytok erre a munkára?

Velem együtt hárman vagyunk alkalmazásban a borászatnál, és van egy vállalkozó is, aki besegít, ha szükséges. Tíz hektárnál valamivel nagyobb a terület, de ennyien azért elbírunk vele.

Azt mondod, korábban nem voltak értékesítési gondjaid. Most vannak?

A boraim jelentős része a csúcsgasztronómiában fogyott el eddig. Az éttermek bezárása számunkra 50% feletti forgalomkiesést jelent a magasabb árkategóriájú borok területén. Úgy tűnik, sokkal kevesebb bort vásárolnak az emberek, de ha vesznek, akkor is inkább az olcsóbbakat keresik.A csúcséttermek mellett a boraidat évek óta a Bortársság értékesíti. Ők is kevesebbet adnak el?

Ki nem? A Bortársasággal úgy élünk, mint egy jó házasságban, évek óta felhőtlen a kapcsolatunk, bízunk egymásban. Tudom, hogy mindent megtesznek értem, de ők sincsenek könnyű helyzetben. Néhányan még mindig eljönnek a pincéhez bort venni, és vannak vásárlóim, akik e-mailben adják le a rendelést, én pedig kiszállítom nekik a csomagot. Odateszem a kerítéshez, és megyek tovább, nem is találkozunk. Ez a legrosszabb, azt hiszem.

Az, hogy nem is látod őket?

Igen, az nagyon megvisel. Gondolj csak bele, tizenöt éve ismerjük egymást, és akárhányszor találkoztunk, mindig megöleltelek. Mert ilyen a viszonyunk. Ha most találkoznánk, állnánk egymással szemben kétméteres távolságban, és nem mennénk közelebb, mert nem biztonságos. Féltjük egymást, és ez így van rendjén, de attól az még rossz érzés, hogy csak járom az utcákat, otthagyom a kerítésen a megrendelt árut, de nem látok senkit. Engem az éltet, ha a szemembe néznek, és azt mondják, hogy ízlik a borom. Most senkinek nem látom a szemét, és ez pokoli.

Régóta dédelgettél egy új borcsaládot, nekem is többször meséltél róla. Alig vártad 2020 tavaszát. Most itt vagyunk, és tényleg kijöttél az új boraiddal. A pillanat nem a legkedvezőbb, de az élet nem áll meg. Mesélj az új borokról!

A 2017-es évjárat kimagasló volt, és olyan jó borok születtek, hogy elhatároztam, új arculattal készülünk a bevezetésükre. A tervek elkészültek, és azt hiszem, sikerült szintet lépnünk. Már az eddigi boraink is az élvonalba tartoztak, de érzésem szerint a 2017-es évjárattal tovább erősödik majd ez a pozíció. Minden tudás és tapasztalat, amit az elmúlt 20 év alatt gyűjtöttünk, ezekben a borokban ölt testet. A külcsínben hogyan jelentkezik a megújulás?

Az eddig is meghatározó piros-fehér színvilág megmarad. A fehér számomra a tisztaság, a vörös a szenvedély színe, és ez fejezi ki legjobban mindazt, amit a boraimról gondolok. A címke kicsit komolyabb lett, letisztult, minden divathullámtól és sallangtól mentes. A titok az egyszerűségében rejlik, ezért is szeretem nagyon.

Új neveket kaptak a borok?

A Code nevű cabernet franc és az Enigma nevű merlot maradt, de jön melléjük egy új bor, egy 100% cabernet sauvignon, amit Signal névre kereszteltünk el. Egy lassan felnőttkorba lépő ültetvény terméséből készült, a szőlőt 2001-ben telepítettük a kisharsányi Bocor-dűlőben. Ez a franciaklón-válogatás évről évre egyre szebb borokat adott, és most jött el az ideje, hogy önálló fajtaként megjelenjen a szortimentben.

Hogyan készültek ezek a borok?

A technológiában túl sok újdonság nincs, ládába szüreteltük a szőlőt, aztán zúztuk, bogyóztuk. Mindhárom bor spontán erjedt és 500 literes francia hordóban érlelődött majdnem 20 hónapig.  A hordóba az almasavbomlás után kerültek, derítve, előszűrve, teljesen tisztán, így a palackozáskor már nem volt szükség se szűrésre, se derítésre. Dűlőszelekció és hordóválogatás mindegyik.Mit üzensz a három kimagasló borodon keresztül a fogyasztóknak?

Mindig arra vágytam, hogy minél kézzelfoghatóbban megmutassam a pincészetünk értékeit, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a kicsi pincékben is születhetnek kimagasló borok. Az új borcsalád minden tagja hosszan érlelhető, és az idő múlásával egyre szebb arcukat mutatják majd, ezért mindegyik címkére rákerült, hogy az adott borból hány palack készült, és az is, hogy mennyi ideig vállalunk garanciát az érlelésére.

Egyéb változást is tervezel a portfólióban?

Egy kicsit mindegyik borunkat újraértelmezzük, hiszen ahogyan mi magunk változunk, úgy változik a borokhoz való viszonyunk, a borászati stílusunk is, és ennek kifejezésre kell jutnia. A mindennapi fogyasztásra szánt, alapkategóriás borok gyümölcsösek, tartalmasak, de jól ihatóak maradnak, a középkategóriás tételeknél szeretnénk, ha mindez megvalósulna, de magasabb szinten. Modern, gyümölcsös, fajtajelleges borok alkotják ezt a családot, és mindegyik bor francia hordós érlelést kap. A csúcskategóriás borokról már beszéltünk, Code, Enigma és Signal csak a legjobb évjáratokban készül. Ezek már testes borok, mindegyikük hosszú ideig érlelődött francia hordóban, az ízviláguk kifinomult, az érlelési potenciáljuk hosszú. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogadja őket a közönség.

Ezek a borok már elérhetőek a fogyasztók számára?

A Bortársaságnál hamarosan mindegyik kapható lesz, és természetesen nálam is meg lehet őket rendelni. Eredetileg úgy terveztük, hogy március 15. után indul majd a bevezető kampány és az elővásárlási időszak, de ez a vírushelyzet miatt elmaradt. Halkabban, visszafogottabban kommunikálunk, de bízom benne, hogy így is sokakhoz eljut az új borok híre, és meg is fogják őket vásárolni. Ez a nehezebb, mert a jelenlegi helyzetben sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy borra költsenek, számunkra viszont létkérdés az értékesítés, hiszen a szőlőmunkákat finanszírozni kell.Vannak benned félelmek?

Szerencsére nem nyomja a vállunkat hitel, a fejlesztéseinket saját erőből végeztük. Félelem egyelőre nincs bennem, de azt tudom, hogy nehéz lesz ez az év, és ha el is múlik a járványveszély, utána már semmi sem lesz ugyanaz. Amilyen gyorsan csak lehet, alkalmazkodnunk kell az új helyzethez, de kapkodni nem szabad, a felelőtlenül meghozott döntések komoly gondokat okozhatnak hosszú távon. Már most érzem, hogy a jövőben még többet kell dolgoznunk, mint eddig, és részben a munkánk tartalma is megváltozik. A rutinszerű működés eddig sem volt célravezető egy borász számára, a jövőben még kevésbé lesz az.

Mi az, amit már most érzel a saját bőrödön?

Nagyon furcsa, hogy minden lelassult körülöttem, és az is szokatlan, hogy mindent telefonon intézünk. Tudod, hogy ez mennyivel időigényesebb? Nem is gondolná az ember. Eddig, ha valamit meg kellett beszélnünk, összeültünk egy kávéra, aztán futottunk is tovább, most meg ha öt emberrel kell egyeztetned, az ötször annyi idő. Ha az új borok bevezetésével végeztünk, és működőképes lesz a webshop, kiköltözöm a szőlőbe, és attól a perctől csak az ültetvényre figyelek. Már nagyon várom ezt az időszakot.Bicsár Attilával jó barátok vagytok, ha Attila ott volt a Sauska 48-ban, minden reggel benéztél hozzá legalább egy kávéra, de gyakran nála is vacsoráztál. Most te magad főzöl?

Látod, ez is milyen érdekes! Szívesen főzök én, de most, hogy minden nap kell, kezd sok lenni. Imádom Bicsár Attila krumplifőzelékét, és épp a napokban hívtam fel, mert megadta nekem a receptet, de valami nem volt benne egyértelmű. Jót beszélgettünk, ő is otthon van most a családjával, jó volt hallani a hangját. Aztán letettük a telefont, és belém hasított, hogy mikor lesz vajon megint az, hogy Attila főz valamit, és a nap végén kiülünk együtt a teraszra beszélgetni, borozgatni. Csak 4 hete kezdődött ez az elszigeteltség, de egyre nehezebben viselem.

Mi lesz az első dolgod, ha véget ér a járványveszély?

Meghívom a családomat és a barátaimat magamhoz, eszünk egy jót, iszunk egy jót, és jól megölelgetjük egymást. Ez a kép lebeg a lelki szemeim előtt. Tudom, hogy sokat kell rá várni, de nagy pillanat lesz.Mi tartja benned a lelket?

Azt a legnehezebb elfogadni, hogy nem tudjuk, meddig tart. Hogy mi tartja bennem a lelket? Ami minden borászban. A szőlő szép, a bor jó, és amíg ezt elmondhatjuk, nincs okunk a csüggedésre.
 
Fotó:
Bortársaság - weboldal

Tesztelünk

Kiss Gábor Pincészete: 364 Rosé 2016

2017.05.01. | Szabó Edit
Egy komoly rozé azoknak, akik a rózsaszín borokban is a tartalmat keresik. Mi nem vizeznénk…  
Beszélgetünk

Azt az életet élem, amire vágytam

2017.06.17. | Szabó Edit
Beszélgetés Bicsár Attilával
Tavaly januárban, tizenöt ott töltött év után kisétált az Alabárdos étterem ajtaján, és felszállt egy Londonba tartó gépre, hogy fejest ugorjon az ismeretlenbe. Bicsár Attila ma egy flo…
Eszünk

Nem engednek a 48-ból!

2018.01.12. | Szabó Edit
A kandallóban barátságos tűz lobog, a kényelmes székekből éppen 48-at helyeztek el a pazar vendégtérben, a legjobb mégis a pultnál ülni, ahol figyelhetjük Bicsár Attila kreatív séf mozd…
Tesztelünk

Kiss Gábor Pincészete: Code 2017

2020.05.01. | Szabó Edit
Kiss Gábor borászatának régi tisztelői vagyunk, tizenöt éve kóstoljuk, amit a pincéje kínál, ezért mondjuk nyugodt szívvel: a 2017-es Code a legjobb cabernet franc, amit valaha készítet…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)