2020.06.14. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Nincs olyan kerti parti széles e hazában, ahol előbb-utóbb elő ne kerülne egy Nyakas Irsai Olivér. A bort mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy a 187 hektáros szőlőbirtok borászatát egy nagyszerű nő, Nyúlné dr. Pühra Beáta vezeti…
 

A Nyakas Pince az Etyek–Budai borvidék budai körzetében található, ami tipikusan fehérboros terület. Az Irsai Olivér borotokat tényleg mindenki ismeri. Tudatosan emeltétek ki a fajtát, vagy véletlenül vált ennyire népszerűvé?

Így alakult. Irsai mindig termett a területeinken, de a 2000-es évek elején még azon gondolkoztunk, hogy kivágjuk a felét. Aztán egyszer csak jött egy hatalmas boom, és attól kezdve alig tudtuk kielégíteni a fogyasztók igényeit. Maga a fajta nagyon jó, illatos, zamatos, fajtaborként és házasításokban egyaránt megállja a helyét, ráadásul hungarikum. Aki egyszer kóstolta, biztosan nem felejti el az ízét, és nagyon könnyű szeretni.

Te is szereted?

Igen, és nem csak azért, mert a nehéz években is megbízható termést ad. Amikor Irsai Olivérrel dolgozunk, a szüret kezdetétől az erjedés végéig gyönyörű illatok vannak a pincében. Őszintén kívánom mindenkinek, hogy ezt egyszer megtapasztalja, mert ahol a kezdet ilyen, ott már abban is lehet bízni, hogy jó lesz a végeredmény.Milyen egyéb szőlőfajtákkal dolgoztok?

Jellemzően fehér fajtáink vannak, de azért akad kék szőlő is. Kékfrankos, pinot noir, merlot és kadarka terem nálunk, ezek adják a rozéink alapanyagát, de 2018-ban az évjárat megengedte, hogy elkészítsük a pincészet első reduktív vörösborát, kékfrankosból. Kirobbanóan gyümölcsös, zamatos bort kaptunk, úgyhogy felbátorodtunk, és a 2019-es évjáratból egy könnyed pinot noir vörösborral jöttünk elő. Április végén palackoztuk, kíváncsi vagyok a fogadtatásra. Tehát előfordul, hogy van vörösünk, de alapvetően a fehérborok jellemzik a pincészetünket. Az Irsai mellett rizlingszilváni, chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc és rajnai rizling terem az ültetvényen.

Bizony, a chardonnay! Az utóbbi években minden tavasz attól hangos, hogy a chardonnay borotokat már megint aranyérmesre értékelték a világ egyik legrangosabb versenye, a Chardonnay du Monde bírái. Fontosak ezek az eredmények?

Mindig jó érzés egy borásznak, ha díjat kap a bora, de a Chardonnay du Monde nem egy átlagos verseny. Ez csak a chardonnay fajtáról szól, ide a világ összes országából érkeznek nevezések. Érmet csak a tételek 30%-a kap, így ebben a mezőnyben a legjobbak közé kerülni, nagyon szép eredmény. Ráadásul a 2014-es évjáratú borunk nem egyszerűen aranyérmes lett, hanem még a Top 10-be is bekerült, ami nagy büszkeség.

Az idén három borral is neveztetek. Mi lett az eredmény?

A reduktívan készített Budai Chardonnay borunk ezüst-, a félédes, késői szüretelésű Menádok Budai Chardonnay, valamint a Selection Chardonnay aranyérmet kapott. Óriási büszkeség számunkra, hogy magyar nevezőként ilyen szép eredményt értünk el ebben az erős nemzetközi mezőnyben. A hazai versenyek is fontosak, de sokszor látom, hogy csak akkor veszik komolyabban a borászatokat, amikor egy külföldi borverseny plecsnije virít a palackon.
 

A Menádok borcsalád hogyan kapta a nevét?

A menádok ugyanúgy az ókori görög mitológia alakjai voltak, mint például a bacchánsnők. Markáns, határozott, szilaj nők, Dionüszosz megrészegült kísérői, akik az orgia után a puszta fogukkal szétmarcangolták az ellenséget. A mi címkéinken meztelenül ülik meg a lovat. Számunkra mindez azt szimbolizálja, hogy a borok nagyon jó társaink lehetnek a hétköznapi gondok leküzdésében, a búfelejtésben. A borászatunk Tökön található, és a település területén találtak olyan kőtáblákat, amelyeken menádokat ábrázoltak, így az elnevezés a borra is, a településre is utal.

Milyen borok tartoznak ebbe a körbe?

A Menádok mindig késői szüretelésű bor, magas alkohol- és extrakttartalommal, finomseprőn tartva, kevergetve, fahordóban erjesztve és érlelve. A legelső, kísérleti tételünk egy chardonnay volt, aztán jött egy szürkebarát, és ma már van belőle rajnai rizling és sauvignon blanc is. Ha nem megfelelő a szőlő minősége, előfordul, hogy 4-5 év is kimarad két Menádok-évjárat között, de számunkra fontos, hogy ilyen címkével mindig kimagasló minőséget zárjunk palackba.Két évtizede vagy a Nyakas Pincénél. Milyen úton kerültél ide?

Nincs mögötte családi indíttatás, azt hiszem, nekem ez az út volt kijelölve. Anyukám másodállásban dolgozott egy borászatnál, és az akkori főnöke látta, hogy mennyire elvarázsol a labor szentélye. Ő mondta, hogy próbáljam meg a borászati szakközépiskolát. Ott Gazdag Laci bácsi tanított, és a mai napig azt vallom, hogy ő az igazi mesterem. Nagyon sokat köszönhetek neki. Bekerültem a Kertészeti Egyetemre, ahol szintén nagyon jó gyakorlati helyem volt, és eszembe se jutott más pálya. Felvételiztem a doktori iskolába, ahol még jobban elmélyedtem a témában. Eredetileg egy kisebb pincészethez szerettem volna menni, de a professzoraim tanácsára beadtam a jelentkezésemet a Nyakashoz, és azóta is itt vagyok.

Érezted a hátrányát annak, hogy nő vagy?

Máshol igen, itt egy percig sem. Malya Ernő égisze alatt gyakornokoskodtam, ő pedig kereste az utódját, és bennem találta meg. Nagy felelősség egy ilyen óriási pincénél vezetőként dolgozni. Marad azért időd a kísérletezésre?

Én vagyok a borászat vezetője, imádok kísérletezni, de mindaz, amit elértünk, csapatmunka eredménye. Ernő már a visszavonulása előtt nagy teret adott nekem, ezért születetett meg például a Menádok borcsalád is. Ha valaki hallott már engem borbemutatót tartani vagy borokról beszélni, remélem, átjött, hogy mennyire szeretem, amit csinálok. Aki nincs ebben benne, talán túlzásnak érzi ezt a kijelentést, de nekünk tényleg minden borunk a saját gyerekünk.

Három fiú édesanyja vagy. Hogyan tartod meg az egyensúlyt a család és a munka között?

Nagyon szerencsés vagyok, mert jöttek a gyerekek egymás után, és én mindvégig a pozíciómban maradtam. Amikor az első fiam megszületett, senki nem hitte el, hogy néhány héten belül visszajövök dolgozni, mégis így lett. A második fiunk születését már eleve úgy terveztük a férjemmel, hogy palackozási időszakban érkezzen, mert akkor a legkevesebb a munka a pincében. A legkisebb pedig most hatéves, vele már kéthetes korában itt voltam. Hogy a családommal és a munkámmal is szimbiózisban létezhetek, az minden oldalról a támogató közeg eredménye. A családomnak is, a munkatársaimnak is hálás vagyok ezért.Nem elég, hogy borász vagy, ráadásul doktor, nemrég megszerezted a pálinkamesteri címet is. Ez az érdeklődés honnan jött?

Nem szerencsés, ha egy vállalkozás egyetlen lábon áll. Rengeteg törkölyt leadunk kötelezően, ami a technológiából adódóan tökéletes alapanyag lehetne pálinkához. Azt gondoltam, kellene egy kis pálinkafőző, én meg elvégzem a képzést. Így is lett, a dolgozatomat a saját Irsainkból készült pálinkákból és párlatokból írtam. Mivel évek óta bioművelésű a szőlőnk, az alapanyag rendelkezésre áll, meglátjuk, hogy elindulunk-e ezen az úton.

Úgy tartják, hogy az Etyek–Budai borvidék kifejezetten alkalmas pezsgőalapanyag termesztésére. Mikor lesz a Nyakasnak pezsgője?

Sokan azt gondolják, hogy pezsgőt készíteni egyszerű, de ez egyáltalán nem igaz. A diplomamunkámat és a doktori disszertációmat is a pezsgőalapborokból írtam, és természetesen kacérkodom a gondolattal, de ha nekünk pezsgőnk lesz, azt szeretném teljes egészében én magam készíteni. Őszintén remélem, hogy nem kell a nyugdíjba vonulásomig várni, hogy valamilyen jeles alkalomra a Nyakas saját pezsgőjével koccinthassunk.Az interjú hanganyagának szerkesztett változata a Magyar Katolikus Rádió Borivóknak való című műsorában hangzott el, 2020. április 4-én. A műsor ITT meghallgatható.
Fotó:
Borsmenta - honlap
Nyakas Pince

Iszunk

Gyengébb? Nem!

2017.10.29. | Szabó Hajnalka
Könyvajánló
26 borász, 26 életút, ételek, borok, érzések, gondolatok. Szabó Edit és Dancsecs Ferenc könyve hamarosan kapható a könyvesboltokban...  
Iszunk

Az év „legcsajosabb” borkóstolója

2019.02.22. | Borsmenta
Március 8-án ismét összejönnek Magyarország nagyszerű borásznői, hogy bemutassák boraikat a közönségnek. A Gyengébb? Nem! kóstolónak az idén is a Sofitel Budapest Chain Bridge ad otthon…
Vendégoldal

Gyengébb? Nem! kóstoló harmadszor!

2020.02.28. | Borsmenta
Mindjárt itt a március, és vele az év legbájosabb borkóstolója! Március 7-én 35 borásznő mutatja be izgalmasabbnál izgalmasabb borait Budapesten, a Hotel Sofitelben…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)