Vissza

Ön kérdez, Rácz Jenő válaszol

2018.09.03. | Szabó Edit
Rácz Jenő, a Sanghajban Michelin-csillagot szerzett magyar szakács A Konyhafőnök legutóbbi évada óta igazi sztár lett Magyarországon. Rajongói legutóbb a közösségi média segítségével kérdezhették, és az is kiderült, nyit-e a séf éttermet Magyarországon…

 

Rácz Jenővel 2016 őszén, az ünnepi koktélparti előtt készítettük az első interjúnkat, „Rákenroll séf vagyok” címmel. A fiatal magyar szakács néhány perccel később első Michelin-csillagára koccinthatott, amit a sanghaji Tai’an Table étterem konyhafőnökeként szerzett. Később hírt adtunk az étterem bezárásáról, majd az újranyitásról és a csillag megvédéséről is, egy éve „Fugu Budapest burgerrel” című írásunkban pedig arról meséltünk, hogy milyen izgalmas alapanyagokkal dolgoznak egy sanghaji Michelin-csillagos étterem konyháján.



Rácz Jenőt azóta a magyar média is felfedezte magának: az RTL Klubon futó A Konyhafőnök sorozat ötödik civil évadjában ő volt a rettegett zsűri egyik oszlopos tagja, most pedig már a harmadik VIP szériára készülnek. A séf hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy elhagyja Kínát, és minden jel arra mutat, hogy a közeli jövőt Magyarországon képzeli el. És hogy mi lesz a távolabbival? Ki tudja… Egy igazi világpolgár ott érzi jól magát, ahol izgalmas feladatok, megfelelő kihívások várják.

A rajongók mindenesetre már most is elhalmozzák szeretettel és érdeklődéssel. Jenő nemrég az Instagram- és a Facebook-oldalán is ígéretet tett, hogy válaszol az első ötven rajongói kérdésre. Kiválasztottunk néhányat az érdekesebbek közül, és ezt a színes csokrot a séf engedélyével most átnyújtjuk a Borsmenta olvasóinak.


 
Mi a csillagjegyed?
Mérleg.

Mit csinálsz szívesen, amikor nem főzöl?
Nagy „filmevő” vagyok, szeretek filmeket nézni.

Milyen a nőideálod, avagy: mi a fontos neked egy nőben?
Az összhang a lényeg, és a szív.

Milyen parfümöt használsz?
Rochas Man.

Szereted a szusit?
Az egyik kedvencem.

Van példaképed?
Ha főzésről van szó, akkor Joël Robuchon. Minden másra pedig ott az édesapám.

A tyúk vagy a tojás volt előbb?
Ezzel megfogtál.

Szakácskönyved nem készül? Örömmel venném.
Hamarosan az is jön.



Hány Rolexed van? (Aki nem tudná, Jenő rajong a Rolexekért… a szerk.)
Van egy pár…

Mi az álomóra?
Daytona 116508

Mi az a pont, amit ha elértél, úgy éreznéd, hogy már nem tudsz fejlődni?
Mindig van hová fejlődni.

Mit gondolsz a vegán étkezésről?
Imádom. Bárcsak több helyen lenne itthon elérhető!

Párkapcsolatban él jelenleg, chef úr?
Szingliként élem a mai napomat…

Nem szeretnél főzőiskolát nyitni? Tuti tanulnék ott.
Jó lenne. Jó ötlet!

Te most akkor Magyarországon élsz?
Az otthonom a nagyvilág.



Mi a kedvenc alapanyagod?
A spárga!

Melyik étel emlékeztet leginkább a gyerekkorodra?
A madártej.

Mi a kedvenc ételed?
Alig van nem kedvenc ételem. Bár egy finom töltött káposztáért most csodákra lennék képes.

Mi volt eddig a legkülönlegesebb étel, amit ettél?
Hangyával ízesített kacsamell, Dániában.

Kígyót ettél már?
Szerencsére nem.

Melyik az az étel, amit annyira nem szeretsz, hogy elkészíteni sem vagy hajlandó?
Semmit sem szeretek, ami mozog.

Mikor és miért kezdtél el főzni?
13 éves voltam. Olyan ez, mint a szerelem: megmagyarázhatatlan.

Mit főznél egy nyolcéves gyereknek?
Tökfőzeléket „újragondolva”.

Miért mentél külföldre?
Hajtott a kalandvágy.

Tervezed, hogy hosszabb távon maradsz Magyarországon? Ha igen, mit szeretnél itt csinálni?
Maradok egy ideig.

Mikor kezdődik a Konyhafőnök következő évada?
Hamarosan.

Lesz az elkövetkezendő 5 évben saját éttermed?
Garantáltan igen.


 
A többi kérdés válasz nélkül maradt, így nem tudtuk meg, hogy hajlandó lenne-e az ismeretlenül ajánlkozó Bernadettet elvenni feleségül, hogy mi a kedvenc könyve, hogy mi a legnagyobb félelme, ahogyan azt sem, hogy melyik alkotására a legbüszkébb. Talán majd legközelebb ez is kiderül, az éttermet mindenesetre nagyon várjuk mindannyian!

Rácz Jenővel készült korábbi interjúinkat itt találja:
„Fugu Budapest burgerrel”
Friss Michelin-csillaggal - zárva!
"Rákenroll séf" vagyok
Fotó:
RTL Klub/Konyhafőnök

Beszélgetünk

„Rákenroll séf” vagyok

2016.09.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Rácz Jenő Michelin-csillagos séffel
A fiatal magyar szakács alig egy napja egy sanghaji étterem séfjeként megkapta első Michelin-csillagját...  
Beszélgetünk

Friss Michelin-csillaggal – zárva!

2016.09.25. | Szabó Edit
Exkluzív interjú Rácz Jenővel
A Michelin Guide díjátadó ceremóniája után egy nappal bezáratták a hatóságok Sanghaj egyik legfiatalabb, ám máris Michelin-csillagos éttermét, a Tai’an Table-t. A háttérről Rácz Jenőt,…
Beszélgetünk

Soha nem lennék sztár

2016.10.06. | Szabó Edit
Beszélgetés Sárközi Ákossal
A marcona külső érző szívet takar. A Michelin-csillagos Borkonyha séfje, a Konyhafőnök című sorozat szigorú zsűritagja,  Sárközi Ákos lételeme a humor, és reggelenként apataxit ját…
Beszélgetünk

Fugu Budapest burgerrel

2017.09.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Rácz Jenővel
Nyelv, halsperma, mérgező gömbhal  – a szokatlannak tűnő alapanyagokkal Rácz Jenő nap mint nap dolgozik a Michelin-csillagos Tai’an Table konyháján, Sanghajban. A magyar séf folyto…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)