2018.09.03. | Szabó Edit
Rácz Jenő, a Sanghajban Michelin-csillagot szerzett magyar szakács A Konyhafőnök legutóbbi évada óta igazi sztár lett Magyarországon. Rajongói legutóbb a közösségi média segítségével kérdezhették, és az is kiderült, nyit-e a séf éttermet Magyarországon…
Rácz Jenővel 2016 őszén, az ünnepi koktélparti előtt készítettük az első interjúnkat, „Rákenroll séf vagyok” címmel. A fiatal magyar szakács néhány perccel később első Michelin-csillagára koccinthatott, amit a sanghaji Tai’an Table étterem konyhafőnökeként szerzett. Később hírt adtunk az étterem bezárásáról, majd az újranyitásról és a csillag megvédéséről is, egy éve „Fugu Budapest burgerrel” című írásunkban pedig arról meséltünk, hogy milyen izgalmas alapanyagokkal dolgoznak egy sanghaji Michelin-csillagos étterem konyháján.
Rácz Jenőt azóta a magyar média is felfedezte magának: az RTL Klubon futó A Konyhafőnök sorozat ötödik civil évadjában ő volt a rettegett zsűri egyik oszlopos tagja, most pedig már a harmadik VIP szériára készülnek. A séf hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy elhagyja Kínát, és minden jel arra mutat, hogy a közeli jövőt Magyarországon képzeli el. És hogy mi lesz a távolabbival? Ki tudja… Egy igazi világpolgár ott érzi jól magát, ahol izgalmas feladatok, megfelelő kihívások várják.
A rajongók mindenesetre már most is elhalmozzák szeretettel és érdeklődéssel. Jenő nemrég az Instagram- és a Facebook-oldalán is ígéretet tett, hogy válaszol az első ötven rajongói kérdésre. Kiválasztottunk néhányat az érdekesebbek közül, és ezt a színes csokrot a séf engedélyével most átnyújtjuk a Borsmenta olvasóinak.
Mi a csillagjegyed?
Mérleg.
Mit csinálsz szívesen, amikor nem főzöl?
Nagy „filmevő” vagyok, szeretek filmeket nézni.
Milyen a nőideálod, avagy: mi a fontos neked egy nőben?
Az összhang a lényeg, és a szív.
Milyen parfümöt használsz?
Rochas Man.
Szereted a szusit?
Az egyik kedvencem.
Van példaképed?
Ha főzésről van szó, akkor Joël Robuchon. Minden másra pedig ott az édesapám.
A tyúk vagy a tojás volt előbb?
Ezzel megfogtál.
Szakácskönyved nem készül? Örömmel venném.
Hamarosan az is jön.
Hány Rolexed van? (Aki nem tudná, Jenő rajong a Rolexekért… a szerk.)
Van egy pár…
Mi az álomóra?
Daytona 116508
Mi az a pont, amit ha elértél, úgy éreznéd, hogy már nem tudsz fejlődni?
Mindig van hová fejlődni.
Mit gondolsz a vegán étkezésről?
Imádom. Bárcsak több helyen lenne itthon elérhető!
Párkapcsolatban él jelenleg, chef úr?
Szingliként élem a mai napomat…
Nem szeretnél főzőiskolát nyitni? Tuti tanulnék ott.
Jó lenne. Jó ötlet!
Te most akkor Magyarországon élsz?
Az otthonom a nagyvilág.
Mi a kedvenc alapanyagod?
A spárga!
Melyik étel emlékeztet leginkább a gyerekkorodra?
A madártej.
Mi a kedvenc ételed?
Alig van nem kedvenc ételem. Bár egy finom töltött káposztáért most csodákra lennék képes.
Mi volt eddig a legkülönlegesebb étel, amit ettél?
Hangyával ízesített kacsamell, Dániában.
Kígyót ettél már?
Szerencsére nem.
Melyik az az étel, amit annyira nem szeretsz, hogy elkészíteni sem vagy hajlandó?
Semmit sem szeretek, ami mozog.
Mikor és miért kezdtél el főzni?
13 éves voltam. Olyan ez, mint a szerelem: megmagyarázhatatlan.
Mit főznél egy nyolcéves gyereknek?
Tökfőzeléket „újragondolva”.
Miért mentél külföldre?
Hajtott a kalandvágy.
Tervezed, hogy hosszabb távon maradsz Magyarországon? Ha igen, mit szeretnél itt csinálni?
Maradok egy ideig.
Mikor kezdődik a Konyhafőnök következő évada?
Hamarosan.
Lesz az elkövetkezendő 5 évben saját éttermed?
Garantáltan igen.
A többi kérdés válasz nélkül maradt, így nem tudtuk meg, hogy hajlandó lenne-e az ismeretlenül ajánlkozó Bernadettet elvenni feleségül, hogy mi a kedvenc könyve, hogy mi a legnagyobb félelme, ahogyan azt sem, hogy melyik alkotására a legbüszkébb. Talán majd legközelebb ez is kiderül, az éttermet mindenesetre nagyon várjuk mindannyian!
Rácz Jenővel készült korábbi interjúinkat itt találja:
„Fugu Budapest burgerrel”
Friss Michelin-csillaggal - zárva!
"Rákenroll séf" vagyok
Fotó:
RTL Klub/Konyhafőnök