Vissza

Tündérkert a Felvidéken

2020.02.08. | Bott Zsuzsanna
Szalay László csodálatos kertjében több mint 300 birsalmafa él. S hogy mi készül a rajtuk termő gyümölcsből? Elmeséli ő maga. Bott Zsuzsanna interjúja…
 


Valószínűleg sokan ismerik a birsalma jótékony hatásait, hiszen köztudott, hogy magas pektintartalma nem más, mint a szervezet számára rendkívül jól hasznosítható rost, de tartalmaz vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot és értékes vitaminokat is. Vérképző hatása kiváló, és erősíti az immunrendszert, ami azért is nagyon fontos, mert ez az ősz legutolsó gyümölcse, és hűvös helyen sokáig eláll, így amikor már semmi sem terem a kertben, a birsalma akkor is ott mosolyog a szekrény tetején vagy a kamra polcán, igazi vitaminbombaként.

A birsalmát számos irodalmi műben említik, sőt a görög mitológiának is fontos szereplője. Az a bizonyos aranyalma például, amit Páris gurított a legszebb istennőnek, vagyis Aphroditének, valójában birsalma volt. Így tehát nem meglepő az sem, hogy sokan a szerelem és a boldogság gyümölcseként tartják számon. Ha az ember leül beszélgetni Szalay Lászlóval és a feleségével, Erzsébettel, sok érdekességet megtudhat erről a szépséges gyümölcsről, és kezdi érteni, hogyan jutott a házaspár arra az elhatározásra, hogy felépítse „Felvidék tündérkertjét”, ahol mostanra több mint 300 birsalmafa érleli gyümölcseit.



 
Te vagy az egyetlen Szlovákiában, aki ilyen hatalmas területen birsalmát termeszt. Miért éppen ezt a gyümölcsöt választottad?

Főként a gyerekkori emlékeim miatt. Régen majdnem minden háznál volt birsalmafa, és bár a gyümölcs íze frissen eléggé fanyar, a sajttól a befőttön, kompóton át a szörpig sok mindent készítettek belőle. A feleségemmel nyolc éve döntöttünk úgy, hogy kiszakadunk a mindennapi hajszából, és természetközelibb elfoglaltságot keresünk magunknak, mert az emberi szervezet számára fontos a testi, és még fontosabb a lelki egyensúly. Ezért határoztunk úgy, hogy Pat mellett felépítjük a kertünket, és beültetjük birsalmafákkal.

Hány fa van a kertben összesen?

A közel egy hektárnyi területen 330 fát ültettünk el, ezek zöme őshonos birsalmafa, hat különböző fajtából, amelyek közül van, amelyik az örmény, és van, amelyik a krétai vonalat mutatja. Nagyon örülök, hogy ezeket a fajtákat választottuk, mert nem egyszerre érnek be, hanem folyamatosan, ezáltal könnyű szedni és feldolgozni a gyümölcsöt. Az a fő célunk, hogy visszahozzuk a köztudatba a birsalmát. Szlovákiában mi vagyunk az elsők, akik ilyen mennyiségben ültettek belőle.



Miért fontos számodra, hogy felhívd a figyelmet a birsalmára?

Ez a gyümölcs nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Ha valami gond van az egészségünkkel, azonnal rohanunk az orvoshoz, és a gyógyszerektől várjuk a gyógyulást, pedig sok probléma természetes úton is orvosolható. A sült birsalma, a sajt vagy a belőle készült tea például rendkívül hasznos a szervezet számára.
 
Más fák is kaptak helyet a gyümölcsösben?

A pórszombati Kovács Gyula tanácsára 22 körtefát is ültettem a kert szélébe. Felmerült ugyanis a kérdés, hogy a birsalmafa vajon önporzó vagy sem, és ezt egy kísérlet segítségével igyekeztem kideríteni. Az egyik fát behálóztuk, hogy a méhecskék ne férjenek hozzá a virágokhoz, és ne tudják beporozni. A fa ennek ellenére hozott termést; igaz, jóval kevesebbet, mint azok a fák, ahol a méhek is segítették a megtermékenyítést. Tehát megbizonyosodtunk róla, hogy a birsalmafa önporzó, a körte mégis fontos szerepet játszik. A körte és a birs kombinációja ugyanis nagyban segíti a birs fejlődését, szebb, masszívabb és ízletesebb is a gyümölcs.



Milyen szemléletű gazdának látod magad?

Mint az élet minden területén, a kertben is nagyon fontosnak tartom a természetességet, így a gazdálkodásnál is ez a fő szempont. Csak biopermeteket használunk, emellett viszont a negyedik évben olyan csalánlevélből és gyógynövényekből álló kivonatot készítettünk, amelynek természetes úton sikerült felvennie a harcot a cseresznyebogarakkal. A fákat a természet segítségével megmentettük, és nem mellesleg előállítottunk egy hatékony kivonatot is. Lényeges, hogy jó „erőben” legyen a fa, ezért az istállótrágya mellett komposztot is használok. Télen a komposzt segítségével meg tudom védeni a fákat a fagytól, megakadályozom, hogy elpárologjon a nedvesség, és tápanyagot is biztosítok a számukra.

Csak gyümölcsöt termeltek, vagy készítetek belőle különböző termékeket is?

Szeretnénk a birsalma lehető legtöbb arcát megmutatni. Az első évben jó magyar ember módjára pálinkát főztünk belőle, aztán megpróbálkoztunk a birsalmasajttal, egy évvel később már készült egy kevés lekvár is, és minden évben születik valami újdonság. Most már van teánk és szirupunk is, az idei év újdonsága pedig a pezsgő és a natúr habzóbor, a pét-nat.



Mi a hosszú távú cél?

Az minden vágyunk, hogy magas színvonalú készítményekkel jelenhessünk meg a piacon, ezért most a termékek csiszolására, az eljárások tökéletesítésére fordítjuk a legnagyobb figyelmet. Nagyon fontos számomra a visszajelzés, abból tudunk tanulni és fejlődni. A hosszú távú cél pedig egy kis panzió a kert mellett. A fák minden évszakban fantasztikus hangulatot árasztanak, virágzástól lombhullásig, de még a téli időszakban is jó a közelükben lenni. Szeretnénk, ha minél több ember meg tudná élni a csodát, amit a természet kínál számunkra.
 
Fotó:
Szalay László

Beszélgetünk

Az út elején járunk

2019.09.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Bott Frigyessel
A kétezres évek derekán robbant be a boros köztudatba, és nagyjából azóta rajongunk érte és a boraiért egyaránt. Bott Frigyes különleges ember, élmény a borát inni, de az még jobb, ha ő…
Eszünk

Gasztrofarm Szalkán

2019.12.09. | Bott Zsuzsanna
A határ szlovák oldalán, Góra Róbert gasztrofarmján nyílt meg Szlovákia első biosertés-vágóhídja. A vállalkozót az ott folyó munkáról és a tervekről kérdeztük…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)