Az út elején járunk

2019.09.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
A kétezres évek derekán robbant be a boros köztudatba, és nagyjából azóta rajongunk érte és a boraiért egyaránt. Bott Frigyes különleges ember, élmény a borát inni, de az még jobb, ha ő maga tölt és mesél…
 


Ha átmegyünk Esztergomban a Mária Valéria hídon, és Párkányban Érsekújvár felé vesszük az irányt, a városból kiérve hamarosan lankás dombok, szépen művelt szőlőültetvények üdítő látványa fogad. Hogy a Muzslai-hegyen kitűnő bort adó szőlő terem, már évszázadokkal ezelőtt is tudták az emberek, aztán valahogy mégis elfelejtették. Még szerencse, hogy egy szép napon erre járt Bott Frigyes. Beleszeretett a tájba, felépített egy tízhektáros birtokot, és különleges borainak ma már csodájára járnak az emberek. 
Ismert borász vagy, szinte szimbiózisban élsz a szőlővel és a borral, az ember azt gondolná, emellé már nem fér semmi. Aztán egyszer csak jött a hír, hogy Bottéka néven borboltot és vinotékát nyitottatok Révkomáromban. Volt még egy kis ráérő időtök?

Nem volt, de kerítettünk, mert Révkomárom a szívügyünk, ott élünk, ott van a pincénk, minden odaköt bennünket. Az egész családunk rajong a jó borokért, az igényes gasztronómiáért, és egy szép napon arra gondoltunk, mutassuk meg ezt a sok jót az embereknek. Így nyitottuk meg a Bottékát a Klapka téren. A hely napközben kávézóként, este borbárként működik, és örömmel látjuk, hogy a város egyik fontos találkozóhelyévé vált. Eleinte csak a saját borainkat tartottuk, a nagyfiunk, Frici viszont beleszeretett a natúr borokba, így született meg a borbár koncepciója: Észak-Pannónia natúr borai egy helyen. Aki hozzánk ellátogat, és végigkóstolja a szortimentet, tudja, hogy 100-150 kilométeres körzetben hová érdemes ellátogatni.

De ugye a borbárban már nem te szolgálod ki a vendégeket?

Én is megteszem, ha úgy adódik, de leginkább csak azért megyek oda, hogy feltöltődjek. Mostanra összeállt a kis csapat, a gyerekeim, a keresztfiam, a barátok tartják kézben a boltot, és örömmel látom, hogy minden jól működik.Biztosan sokan kérdezték már tőled, de most én is megkérdezem: hogyan szerettél ennyire bele a borba?

Úgy, hogy a sört istenigazából soha nem szerettem. Minden pénteken fociztunk a fiúkkal, és a Komáromi Napokon egyszer a sörsátor mellett megjelent egy borsátor is. Megörültem, hogy végre nem kell sört innom, és az a bor olyan jólesett, hogy utána tudatosan kezdtem borokat kóstolni. Megalapítottuk a Hamvas Béla Borbaráti Kört, borászokat hívtunk, kóstoltunk, tanultunk, és aztán egyszer csak eljött a pillanat, amikor úgy éreztem, készen állok arra, hogy elkészítsem a saját borunkat. Ennek idestova tizennégy éve.

Most már közel 10 hektáron gazdálkodtok. Ez így elég, vagy vannak tervek a bővülésre?

Négy éve ekkora a terület, és nem lesz nagyobb. Ez a szellemi kapacitásom végső határa. Olyan fanatikus hittel és olyan maximalizmussal készítem a boraimat, hogy időnként még ezt is soknak érzem. Ha most kezdeném a birtoképítést, valószínűleg megállnék 6-7 hektárnál.Családi vállalkozásként működtök. Mi a munkamegosztás köztetek?

A feleségem, Zsuzsa a borászat adminisztratív teendőit látja el, ő a legfőbb támaszom, és persze ő a legbiztosabb pont a családban. A nagyfiunk, Frici a bélai vendégházat vitte mostanáig a menyemmel és a kisunokával, de most egy francia szüretre, utána pedig Koppenhágába készülnek. Ez így van rendjén, látni kell és tapasztalni, az a legfontosabb. A lányunk egyetemista Pozsonyban, talán ő most a legnagyobb segítség a gyerekek közül. A kisebbik fiunk még csak 17 éves, él-hal a fociért, de azért időnként ő is beáll a borbárba, segít a palackozásnál.

A szőlőben és a pincében a kezdetektől a természetességre törekedtél. Mióta dolgozol biodinamikus elvek szerint?

Nyolc éve kezdtük, és 2015-ben az egész területen átálltunk biodinamikus művelési módra. Őszintén hiszünk a természet örök körforgásában, de tudjuk, hogy ezzel nagyon sok feladatunk van. Vissza kell hozni az élővilágot a talajba, meg kell találni a szőlő és a takarónövényzet közötti harmóniát, meg kell erősítenünk a szőlőnövényt, hogy ellenállóbbá tegyük a kórokozókkal szemben, mert a cél az, hogy szinte egyáltalán ne avatkozzunk be a szőlő életébe. Mindez sok-sok tapasztalást és tudást igényel, és még az út elején járunk, de hiszem, hogy ez az egyik legnagyobb és legszebb kihívás ebben a szakmában.Mi a biodinamikus művelésmód lényege?

Ezt nem könnyű röviden összefoglalni. Azt kell újra megtanulnunk, amit a nagyszüleink ösztönösen tudtak. Nagyapám nagygazda volt, és biodinamikusan gazdálkodott anélkül, hogy ismerte volna ezt a kifejezést. Az a dolgunk, hogy a lehető legkíméletesebben bánjunk a növényekkel, a kórokozók ellen gyógyteákkal, preparátumokkal, növényi olajokkal védekezzünk, és a szőlősorok közé megfelelő takarónövényeket ültessünk, ezzel szabályozva a szőlő növekedését. Jelenleg 60-70 féle különböző fűféle és gyógynövény keverékét vetjük, és a területünk nem úgy néz ki, mint egy szőlőültetvény, hanem mint egy igazi szőlőskert.

A preparátumokat ti magatok készítitek?

Nem, azokat Burgenlandból hozzuk, olyan pincészetektől, ahol hozzánk hasonlóan gondolkodnak. A biodinamikus borászatok közössége olyan, mint egy nagy család, jó érzés, hogy számíthatunk egymásra, de ehhez sajnos utaznunk kell, mert itt, a borvidéken egyedül vagyunk ezzel a filozófiával.A vörösboraidat már korábban is szűretlenül palackoztad, de 2017 óta lett egy új, szűretlen termékcsaládod, amelybe már a fehérborok egy része is beletartozik. Miben más a szűretlen bor?

Frici, a nagyfiam sokat utazott, és mindenhonnan néhány palack szűretlen borral jött haza. Közülük egy-kettő valóban meghatározó volt az életemben. 2016-ban tettünk egy próbát, és tetszett az eredmény, így jött létre 2017-től a szűretlen termékcsalád. Mióta biodinamikusan műveljük a szőlőnket, azóta már a fehérborainkat sem derítjük, nincs rá szükség. Ként is csak a legvégén adunk hozzá. A szűretlen borainkat 5-6 napig egész fürtben erjesztjük úgy, hogy az erjedés a bogyón belül kezdődjön el, utána préseljük, majd hordóban erjed tovább. A szűrt borok az egész fürtös préselés után spontán erjednek a hordóban, seprőn tartva, szintén kén nélkül, és csak a legvégén, palackozáskor kapnak egy kis ként. Tehát a fehér címkés boraink szűretlenek, de a szűrtek ugyanúgy derítetlenül és kevés kénnel kerülnek forgalomba.A két eljárás nagyon hasonló. Milyen pluszt ad neked a szűretlen?

A jó boroknak mindig van valamiféle szakrális tartalma, közvetítenek egy érzést, amit nem nagyon lehet megmagyarázni. Meggyőződésem, hogy a szűretlen borokban több az érzelem. Az is igaz viszont, hogy a szűrt bor tisztábban mutatja a terroirt. Az én fejemben ez a két termékcsalád gyönyörűen megfér egymás mellett, és az a legfontosabb, hogy nincs kényszer, nem kell egyiket vagy másikat választanom.

És hogyan készülnek a vörösborok?

Három kékszőlő-fajtánk van, mindegyik egész fürtben, szárral együtt erjed 3-4 hétig, majd spontán almasavbontás után hordókba kerülnek, és egy év után, szűretlenül töltjük őket palackba. Ennyi az egész.

Van olyan borálom, kihívás a borkészítés terén, amit szeretnél megvalósítani?

Szerintem a fehér burgundi, vagyis a pinot blanc lesz majd az a fajta, amiből el tudom készíteni azt a szűretlen bort, ami képes lesz versenyezni a szűrtekkel. Megmarad minden erénye, de olyan tisztán tudja majd közvetíteni a terroirt, mint a szűrt változat.A szőlőhöz vagy a borhoz erősebb a kötődésed?

Szeretek kint lenni a szőlőben, a tőkéinktől mindig rengeteg energiát kapok, és remélem, hogy ez kölcsönös. A borokkal viszont nagyon személyes a viszonyom, valahogy bennük látom a visszaigazolását annak, hogy együtt élek a szőlővel. Nincs olyan este, hogy ne mennék le a hordókhoz, csukott szemmel is tudom, hogy melyikben mi van, de biztos vagyok benne, hogy ezt a közvetlen kapcsolatot a bor is érzi. Talán itt érhető legjobban tetten a szűretlen borok csodája, azt hiszem, ezek a borok tudják leginkább közvetíteni azt a hihetetlen érzelmi töltést, ami bennem munkál, miközben velük dolgozom.

Szabad ember vagy, nem nagyon szereted a kötöttségeket. Ha végre van egy kis szabadidőd, mivel töltöd legszívesebben?

A bringázás lett a legújabb mániám, ha tekerek, az nagyon ki tud kapcsolni, még akkor is, ha szőlősorok között vezet az út. Zsuzsa ezt kevésbé díjazza, de azért meg tudjuk találni a mindkettőnk számára ideális középutat.És ha messzebbre utazol, mi a legkedvesebb úti célod?

Burgundia. Az a letisztultság, az a nagyon komoly terroirszemlélet példaértékű, és úgy vélem, hogy a mi borvidékünk adottságai nagyon hasonlóak Burgundiához. Rengeteget tudok ott tanulni.

Van Dunaradványban egy nagyon kedves vízparti házatok. Jó időben remekül lehet a parton heverészni, úszni egyet, vagy csak a teraszon üldögélve nézni, hogy jönnek-mennek a hajók. Ez most az új családi bázis?

A területeink a Muzslai-hegyen vannak, a családi házunk, a pince és a borászat pedig Révkomáromban, ez a kis dunaradványi telek pedig épp félúton a kettő között. Elég aktív életet élünk, jó itt kicsit megállni, végiggondolni, hogy mi történik körülöttünk és velünk. Ez a mi kis „nyugalomszigetünk”, nagy öröm, hogy megadatott.Mit érdemes tudni a borvidéketekről? Mi az, amit te leginkább szeretnél megmutatni a boraidon keresztül?

A Muzslai-hegynek nagyszerűek az adottságai: két folyó, a Duna és a Garam között terül el, a felszínen lévő, nagyjából húszcentis barna erdőtalaj vulkanikus kőzetet borít. Ez a vidék mindig híresen jó bort adott, nem véletlen, hogy ez volt a Prímás Pince szőlőskertje, de hogy vulkáni kőzetekből táplálkozik a szőlő, az csak az utóbbi években vált egyértelművé. Ahhoz, hogy a borvidék lényegét a boraimon keresztül is meg tudjam mutatni, hinnem kell ebben a termőhelyben. Sokszor kóstolunk különböző borokat Európa nagyszerű vidékeiről, ezért merem nyugodt szívvel kijelenteni, hogy kiemelkedően jó adottságokkal rendelkező területen gazdálkodunk, sőt megkockáztatom, hogy a borvidékünk talán a legszűkebb elitbe tartozik.

Bátor kijelentés…

Az bizony, és csak akkor válik hitelessé, ha ezt a boraimmal is vissza tudom igazolni. Ezért dolgozunk. A területet lassan kezdjük megismerni, a múltunkról és a hagyományainkról viszont nagyon keveset tudunk, ezen a téren komoly munka vár még ránk.Megfogalmazható egy konkrét cél, amit el szeretnél érni?

Annak érdekében tevékenykedünk, hogy a Garam menti borokat Európa legjobbjai között tartsák számon a jövőben. Ehhez minden adottságunk megvan, de az út még hosszú lesz. Mi vagyunk az első generáció, de hisszük, hogy jönnek utánunk azok a fiatalok, akiknek átadhatjuk a tapasztalatainkat, és újra egymásra épül a többgenerációs tudás. Fontos küldetésünk, hogy a saját márkánkat és a borvidéket egymás mellett építsük minden tehetségünkkel. Csodálatos helyre születtünk, és az a feladatunk, hogy a Muzslai-hegy és a Garam mente értékeit megmutassuk a világnak.Megjegyzés: Az interjú hanganyagának szerkesztett változata a Magyar Katolikus Rádió Borivóknak való című műsorában hangzott el, 2019. augusztus 10-én. A műsor ITT meghallgatható.  
Fotó:
Szabó Edit -
Upor László
Pesti Eszter

Beszélgetünk

Gyüttem, de nem megyek

2019.06.08. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Rácz Erikával
Határozott, céltudatos, elképesztő munkabírású nő. Öt éve vezeti a SanzonTokajt, amit azért kezdett építeni, mert örökölt egy darab szőlőt Erdőbénye határában, és úgy gondolta, hogy akk…
Beszélgetünk

Nem szeretem a titulusokat

2019.07.06. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Mérész Sándorral
Rutinos, okos vezető, és bár szorosan tartja a gyeplőt, a munkatársai rajonganak érte. Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál mindenki egyszerűen csak így hívja: Kapitány. Mérész Sándorral besz…
Beszélgetünk

Megnyílt a Bott pékség

2021.04.24. | Bott Zsuzsanna
Beszélgetés ifj. Bott Frigyessel
Édesapja példáját követve ifj. Bott Frigyes is borásznak készült. Burgundiai tanulmányútja olyan nagy hatással volt rá, hogy nemrég pékséget nyitott Komáromban...  
Tesztelünk

Bott Frigyes: Juhfark 2018

2020.09.28. | Szabó Edit
Bott Frigyes Juhfark natúrbora szűretlenül és derítetlenül került palackba, így a színe opálos, az íze páratlanul gazdag. A természetesség kedvelőinek ajánljuk…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)