5 korty, 5 falat az őshonosság jegyében
Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, vagyis az OMÉK az agrárium és az élelmiszeripar legismertebb seregszemléje. Kétévente rendezik meg, és mindig nagyon sok látogatót vonz. A bor már a kezdetektől jelen volt a kiállításon, az elmúlt években azonban az egyes szőlőfajták bemutatását, megismertetését és népszerűsítését tűzték zászlajukra a szervezők, és ennek érdekében a vásár ideje alatt borszemináriumokat szerveztek, természetesen a kulturált borfogyasztás jegyében. Nem volt ez másként az idén 80. alkalommal megrendezett kiállításon sem. Az E pavilonban Borszeminárium teret alakítottak ki, ahol szakértők kalauzolásával, napi több alkalommal kaphattak ízelítőt az érdeklődők a magyar borok világából. A programra már a kiállítás megnyitása előtt beteltek a helyek, ami nem csoda, hiszen ki ne szeretne értő közegben finomságokat kóstolni.
5 korty bor – 5 falat étel
A kiválasztott borokból és a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) szakácsai által kifejezetten hozzájuk komponált falatkákból elsőként a szakújságírók kaptak ízelítőt. A vendégek Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus kalauzolásával élvezhették a gasztronómiai bemutatót. A program az Őshonos és jellegzetes fajták címet viselte. Hallhattunk néhány hasznos tudnivalót hazánk borvidékeiről – fókuszálva a kiválasztott borok régióira – és egy bárki számára érthető, rövid jellemzést a szőlőkről és a belőlük készült borok tulajdonságairól.
Az ételek alapanyagainak kiválasztásánál is jelentős szerepet kaptak azon állatok, fűszerek és kiegészítők, melyek szintén hazánk kincsei, így a kínált ételekbe került tokhal, mangalica, szürke marha és vízibivaly is.
A párok
1.
Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű 2017 – keszthelyi tokhal, homoktövis, zeller
A kéknyelű kimondottan csak hazánkban, ott is Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztett őshonos magyar szőlőfajta, amely 2013 óta tartozik a kiemelkedő nemzeti értékek közé. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok bora a badacsonyi területről érkezett, ennek megfelelően illata ásványos karakterű, de aromatikájában érezhetünk fehér szirmú virágos, fehér húsú gyümölcsös jegyeket, meg egy kis lime-os, grépfrútos, narancsos citrusosságot. Igazán pikánssá némi spenótra emlékeztető fanyarság teszi. A bor aromáihoz szépen simul a tokhal kissé neutrális világa, amelyet szépen kísér a zelleres zöldfűszeresség. A bor savait jelentősen lágyította és a lecsengést már-már az édességérzet felé igazította a falat.
2.
Orsolya Pince Leányka 2019 – csurgódombi kéksajt, körte, tokaji borecet
Mint megtudtuk, a leányka ma már nem tartozik a divatos fajták közé, még fő termőterületén, az Egri borvidéken sem. Ezért is örültünk, hogy megkóstolhattuk, mert a bor kifejezetten izgalmas. A virágos, jellegzetesen őszibarackos jegyek mellett felfedeztünk benne egy édességbe hajló, kissé málnás-cukorkás tónust is, amit szépen árnyalt a mandarinos citrusosság és a borsikafüves fűszeresség. A hozzá kóstolt kéksajt a bor fűszeres, míg a körte az édes karaktereivel simult szépen egybe, a borecet az őszibarackhéjas fanyarságot húzta alá.
3.
Barcza Pincészet Nagy-Somlói Juhfark 2018 – mangalica, sós citrom, fermentált zöldségek, csicsóka
A szőlő a Nagy-Somlói borvidék, közelebbről a Somló hegy két ültetvényéről származik, az egyik a hegy déli, a másik az északnyugati oldalán található. A bor ásványossága azonnal feltűnik, a sós, köves illatot érett zöld húsú gyümölcsösség, kivire, érett egresre emlékeztető aroma teszi kedvessé. A fűszeresség is nagyon intenzív, a bazsalikom, a menta, a zöld bors és a zeller illata is felsejlik az aromakészletben. Mészáros Gabriella a somlói borokat általában káposztás ételekhez ajánlja, a falatkában lévő mangalica és a húst kísérő fermentált zöldségek azonban egyértelműen arról győznek meg minket, hogy nincs okunk szomorkodni ezen a kombináción sem, sőt! A sós citrom egyenesen telitalálat!
4.
Vida Családi Borbirtok Bonsai Öregtőkés Kadarka 2019 – szürke marha, paprikatatár, cékla
A bor egy korábbi évjáratának külön cikket is szentelt már a Borsmenta. Az alapját adó szőlő olyan szekszárdi tőkékről származik, melyek kora több mint 90 év. A bor illata kellemesen fűszeres, enyhén borsos, a piros bogyós gyümölcsök sokaságából főként a ribizlit emelnénk ki, és mindezt finoman foglalja keretbe a hordós érlelés grillázsos, édesfűszeres világa. Könnyed, szerethető ital. A falatkában lévő paprikatatár a bor fűszerességét hangsúlyozza, a cékla a fás/földes jelleget erősíti, míg a marhahús a gyümölcsös édességgel alkot kerek egészet.
5.
Centurio Szőlőbirtok Kékfrankos 2020 – vízibivaly, kakaó, lencse, sütőtök
A Mátrából származó bor szépen mutatja mindazt, amit a kékfrankosról gondolunk. Elegáns, jó tartású, illatában ibolyás, fűszerpaprikás, ízében erőteljesen meggyes, vadmálnás. Lendületes, izgalmas bor Ludányi Balázs gyöngyöstarjáni pincéjéből, amelyhez kiválóan illik a lencsés-sütőtökös vízibivaly, és a kakaó remek közvetítőnek bizonyul a két, kissé ellentétes világ között.
Véleményünk a kóstolóról
- Egy óra. Ennyi időt töltöttünk együtt a borokkal és a falatokkal. Ez a 60 perc tökéletesen elégnek bizonyult, és a program élvezetes kikapcsolódást nyújtott még a nyüzsgő kiállítási tér közepén is.
- Rengeteg hasznos és továbbgondolásra érdemes információt kaptunk nemcsak a borokról és az alapanyagokról, hanem a borok és az ételek harmóniájáról is.
- Egyetlen kritikai megjegyzésünk azért van: valamennyi falatkát előre elkészített tésztakosárban szervíroztak. Ez tetszetős, esztétikus és praktikus, viszont a tészta enyhén édeskés, és ez jelentősen befolyásolta az ízélményt. Egy darab kenyéren vagy kiflin tálalva talán nem lett volna ilyen szép, de tisztább lett volna az ízhatás.