Eszünk

5 korty, 5 falat az őshonosság jegyében

5 korty, 5 falat az őshonosság jegyében című cikk borítóképe
2021. 10. 15. | Szöllősi Edit
Az agrárium és az élelmiszeripar legismertebb seregszemléje, az OMÉK, vagyis az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár 2021-ben borszemináriumokkal is várta a látogatókat…

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, vagyis az OMÉK az agrárium és az élelmiszeripar legismertebb seregszemléje. Kétévente rendezik meg, és mindig nagyon sok látogatót vonz. A bor már a kezdetektől jelen volt a kiállításon, az elmúlt években azonban az egyes szőlőfajták bemutatását, megismertetését és népszerűsítését tűzték zászlajukra a szervezők, és ennek érdekében a vásár ideje alatt borszemináriumokat szerveztek, természetesen a kulturált borfogyasztás jegyében. Nem volt ez másként az idén 80. alkalommal megrendezett kiállításon sem. Az E pavilonban Borszeminárium teret alakítottak ki, ahol szakértők kalauzolásával, napi több alkalommal kaphattak ízelítőt az érdeklődők a magyar borok világából. A programra már a kiállítás megnyitása előtt beteltek a helyek, ami nem csoda, hiszen ki ne szeretne értő közegben finomságokat kóstolni.

5 korty bor – 5 falat étel

A kiválasztott borokból és a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) szakácsai által kifejezetten hozzájuk komponált falatkákból elsőként a szakújságírók kaptak ízelítőt. A vendégek Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus kalauzolásával élvezhették a gasztronómiai bemutatót. A program az Őshonos és jellegzetes fajták címet viselte. Hallhattunk néhány hasznos tudnivalót hazánk borvidékeiről fókuszálva a kiválasztott borok régióira és egy bárki számára érthető, rövid jellemzést a szőlőkről és a belőlük készült borok tulajdonságairól.

Az ételek alapanyagainak kiválasztásánál is jelentős szerepet kaptak azon állatok, fűszerek és kiegészítők, melyek szintén hazánk kincsei, így a kínált ételekbe került tokhal, mangalica, szürke marha és vízibivaly is.

A párok

1.



Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű 2017 – keszthelyi tokhal, homoktövis, zeller

A kéknyelű kimondottan csak hazánkban, ott is Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztett őshonos magyar szőlőfajta, amely 2013 óta tartozik a kiemelkedő nemzeti értékek közé. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok bora a badacsonyi területről érkezett, ennek megfelelően illata ásványos karakterű, de aromatikájában érezhetünk fehér szirmú virágos, fehér húsú gyümölcsös jegyeket, meg egy kis lime-os, grépfrútos, narancsos citrusosságot. Igazán pikánssá némi spenótra emlékeztető fanyarság teszi. A bor aromáihoz szépen simul a tokhal kissé neutrális világa, amelyet szépen kísér a zelleres zöldfűszeresség. A bor savait jelentősen lágyította és a lecsengést már-már az édességérzet felé igazította a falat.


2.



Orsolya Pince Leányka 2019 – csurgódombi kéksajt, körte, tokaji borecet

Mint megtudtuk, a leányka ma már nem tartozik a divatos fajták közé, még fő termőterületén, az Egri borvidéken sem. Ezért is örültünk, hogy megkóstolhattuk, mert a bor kifejezetten izgalmas. A virágos, jellegzetesen őszibarackos jegyek mellett felfedeztünk benne egy édességbe hajló, kissé málnás-cukorkás tónust is, amit szépen árnyalt a mandarinos citrusosság és a borsikafüves fűszeresség. A hozzá kóstolt kéksajt a bor fűszeres, míg a körte az édes karaktereivel simult szépen egybe, a borecet az őszibarackhéjas fanyarságot húzta alá.


3.



Barcza Pincészet Nagy-Somlói Juhfark 2018 – mangalica, sós citrom, fermentált zöldségek, csicsóka

A szőlő a Nagy-Somlói borvidék, közelebbről a Somló hegy két ültetvényéről származik, az egyik a hegy déli, a másik az északnyugati oldalán található. A bor ásványossága azonnal feltűnik, a sós, köves illatot érett zöld húsú gyümölcsösség, kivire, érett egresre emlékeztető aroma teszi kedvessé. A fűszeresség is nagyon intenzív, a bazsalikom, a menta, a zöld bors és a zeller illata is felsejlik az aromakészletben. Mészáros Gabriella a somlói borokat általában káposztás ételekhez ajánlja, a falatkában lévő mangalica és a húst kísérő fermentált zöldségek azonban egyértelműen arról győznek meg minket, hogy nincs okunk szomorkodni ezen a kombináción sem, sőt! A sós citrom egyenesen telitalálat!


4.



Vida Családi Borbirtok Bonsai Öregtőkés Kadarka 2019 – szürke marha, paprikatatár, cékla

A bor egy korábbi évjáratának külön cikket is szentelt már a Borsmenta. Az alapját adó szőlő olyan szekszárdi tőkékről származik, melyek kora több mint 90 év. A bor illata kellemesen fűszeres, enyhén borsos, a piros bogyós gyümölcsök sokaságából főként a ribizlit emelnénk ki, és mindezt finoman foglalja keretbe a hordós érlelés grillázsos, édesfűszeres világa. Könnyed, szerethető ital. A falatkában lévő paprikatatár a bor fűszerességét hangsúlyozza, a cékla a fás/földes jelleget erősíti, míg a marhahús a gyümölcsös édességgel alkot kerek egészet.


5.



Centurio Szőlőbirtok Kékfrankos 2020 – vízibivaly, kakaó, lencse, sütőtök

A Mátrából származó bor szépen mutatja mindazt, amit a kékfrankosról gondolunk. Elegáns, jó tartású, illatában ibolyás, fűszerpaprikás, ízében erőteljesen meggyes, vadmálnás. Lendületes, izgalmas bor Ludányi Balázs gyöngyöstarjáni pincéjéből, amelyhez kiválóan illik a lencsés-sütőtökös vízibivaly, és a kakaó remek közvetítőnek bizonyul a két, kissé ellentétes világ között.

Véleményünk a kóstolóról

  • Egy óra. Ennyi időt töltöttünk együtt a borokkal és a falatokkal. Ez a 60 perc tökéletesen elégnek bizonyult, és a program élvezetes kikapcsolódást nyújtott még a nyüzsgő kiállítási tér közepén is.
  • Rengeteg hasznos és továbbgondolásra érdemes információt kaptunk nemcsak a borokról és az alapanyagokról, hanem a borok és az ételek harmóniájáról is.
  • Egyetlen kritikai megjegyzésünk azért van: valamennyi falatkát előre elkészített tésztakosárban szervíroztak. Ez tetszetős, esztétikus és praktikus, viszont a tészta enyhén édeskés, és ez jelentősen befolyásolta az ízélményt. Egy darab kenyéren vagy kiflin tálalva talán nem lett volna ilyen szép, de tisztább lett volna az ízhatás.
Köszönjük a meghívást, örülünk, hogy részt vehettünk ezen az izgalmas kóstolón. Bár tudjuk jól, de nem árt néha hangsúlyozni, hogy a régi magyar szőlőfajták és az őshonos hazai alapanyagok között kincsekre bukkanhatunk. Járjunk tehát nyitott szemmel, vegyük le a polcról a juhfarkot, a kéknyelűt, a budai zöldet, a purcsint, és fedezzük fel magunknak a keszthelyi tokhalat, a hazai sajtokat és húsokat, mert megérdemlik a figyelmet!

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Beszélgetünk
Itt vagyunk a bazaltoszlopok alatt című cikk borítóképe

Itt vagyunk a bazaltoszlopok alatt

2021. 07. 10. | Szabó Edit
Beszélgetés Barcza Bálinttal
Barcza Bálint a Somló hegy egyik legszebb pontján, ükapja öreg pincéjében készíti borait. Aki nála jár, a borokkal együtt nemcsak a Somló lényegét ízleli, de egy kicsit az időtlenségbe is belekóstol…
Vendégoldal
Boraink lenyűgözték a litván szakértőket című cikk borítóképe

Boraink lenyűgözték a litván szakértőket

2021. 06. 21. | Borsmenta
A magyar borstílusokat jól reprezentáló 18 tételes kóstolósort mutattak be Vilniusban, az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett borpiaci üzletfejlesztési eseményen…
Vendégoldal
Magyar borok a nemzetközi online térben című cikk borítóképe

Magyar borok a nemzetközi online térben

2021. 06. 11. | Borsmenta
A Hungarian Business Wine Program keretében Csehországban és Oroszországban mutatkoztak be az exportképes borászatok az Agármarketing Centrum szervezésében.
Iszunk
Százéves tőkék bora című cikk borítóképe

Százéves tőkék bora

2021. 05. 27. | Szabó Edit
A szekszárdi Vida Családi Borbirtok Bonsai nevű kadarkája százéves szőlőtőkék terméséből készült. Az ültetvény maga a csoda, a bor nemkülönben. Szabó Edit jegyzete…
Beszélgetünk
Boldogság van című cikk borítóképe

Boldogság van

2019. 03. 30. | Szabó Edit
Beszélgetés ifj. Vida Péterrel
Öreg szőlőtőkéket simogatni, tavaszi virágok bóbitáját borzolgatni, kóstolni a bort, ahol termett, ez jutott most osztályrészül, s hozzá az ifjabbik Vida Péter személyében olyan kísérő, akivel az élmény még intenzívebben megélhető…
Iszunk
Néha megnevettetem a Jóistent című cikk borítóképe

Néha megnevettetem a Jóistent

2016. 07. 14. | Szabó Edit
„Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa a Balaton egyik legszebb teraszán ül, és viharsebességgel valósítja meg az álmait…