5 korty, 5 falat az őshonosság jegyében

2021.10.15. | Szöllősi Edit
Az agrárium és az élelmiszeripar legismertebb seregszemléje, az OMÉK, vagyis az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár 2021-ben borszemináriumokkal is várta a látogatókat…
 
Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, vagyis az OMÉK az agrárium és az élelmiszeripar legismertebb seregszemléje. Kétévente rendezik meg, és mindig nagyon sok látogatót vonz. A bor már a kezdetektől jelen volt a kiállításon, az elmúlt években azonban az egyes szőlőfajták bemutatását, megismertetését és népszerűsítését tűzték zászlajukra a szervezők, és ennek érdekében a vásár ideje alatt borszemináriumokat szerveztek, természetesen a kulturált borfogyasztás jegyében. Nem volt ez másként az idén 80. alkalommal megrendezett kiállításon sem. Az E pavilonban Borszeminárium teret alakítottak ki, ahol szakértők kalauzolásával, napi több alkalommal kaphattak ízelítőt az érdeklődők a magyar borok világából. A programra már a kiállítás megnyitása előtt beteltek a helyek, ami nem csoda, hiszen ki ne szeretne értő közegben finomságokat kóstolni. 
5 korty bor – 5 falat étel
 
A kiválasztott borokból és a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) szakácsai által kifejezetten hozzájuk komponált falatkákból elsőként a szakújságírók kaptak ízelítőt. A vendégek Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus kalauzolásával élvezhették a gasztronómiai bemutatót. A program az Őshonos és jellegzetes fajták címet viselte. Hallhattunk néhány hasznos tudnivalót hazánk borvidékeiről fókuszálva a kiválasztott borok régióira és egy bárki számára érthető, rövid jellemzést a szőlőkről és a belőlük készült borok tulajdonságairól.

Az ételek alapanyagainak kiválasztásánál is jelentős szerepet kaptak azon állatok, fűszerek és kiegészítők, melyek szintén hazánk kincsei, így a kínált ételekbe került tokhal, mangalica, szürke marha és vízibivaly is.
 
 
A párok

1.
 
Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű 2017 – keszthelyi tokhal, homoktövis, zellerA kéknyelű kimondottan csak hazánkban, ott is Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztett őshonos magyar szőlőfajta, amely 2013 óta tartozik a kiemelkedő nemzeti értékek közé. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok bora a badacsonyi területről érkezett, ennek megfelelően illata ásványos karakterű, de aromatikájában érezhetünk fehér szirmú virágos, fehér húsú gyümölcsös jegyeket, meg egy kis lime-os, grépfrútos, narancsos citrusosságot. Igazán pikánssá némi spenótra emlékeztető fanyarság teszi. A bor aromáihoz szépen simul a tokhal kissé neutrális világa, amelyet szépen kísér a zelleres zöldfűszeresség. A bor savait jelentősen lágyította és a lecsengést már-már az édességérzet felé igazította a falat. 


 
2.

Orsolya Pince Leányka 2019 – csurgódombi kéksajt, körte, tokaji borecetMint megtudtuk, a leányka ma már nem tartozik a divatos fajták közé, még fő termőterületén, az Egri borvidéken sem. Ezért is örültünk, hogy megkóstolhattuk, mert a bor kifejezetten izgalmas. A virágos, jellegzetesen őszibarackos jegyek mellett felfedeztünk benne egy édességbe hajló, kissé málnás-cukorkás tónust is, amit szépen árnyalt a mandarinos citrusosság és a borsikafüves fűszeresség. A hozzá kóstolt kéksajt a bor fűszeres, míg a körte az édes karaktereivel simult szépen egybe, a borecet az őszibarackhéjas fanyarságot húzta alá.


 
3.

Barcza Pincészet Nagy-Somlói Juhfark 2018 – mangalica, sós citrom, fermentált zöldségek, csicsókaA szőlő a Nagy-Somlói borvidék, közelebbről a Somló hegy két ültetvényéről származik, az egyik a hegy déli, a másik az északnyugati oldalán található. A bor ásványossága azonnal feltűnik, a sós, köves illatot érett zöld húsú gyümölcsösség, kivire, érett egresre emlékeztető aroma teszi kedvessé. A fűszeresség is nagyon intenzív, a bazsalikom, a menta, a zöld bors és a zeller illata is felsejlik az aromakészletben. Mészáros Gabriella a somlói borokat általában káposztás ételekhez ajánlja, a falatkában lévő mangalica és a húst kísérő fermentált zöldségek azonban egyértelműen arról győznek meg minket, hogy nincs okunk szomorkodni ezen a kombináción sem, sőt! A sós citrom egyenesen telitalálat!


 
4.

Vida Családi Borbirtok Bonsai Öregtőkés Kadarka 2019 – szürke marha, paprikatatár, céklaA bor egy korábbi évjáratának külön cikket is szentelt már a Borsmenta. Az alapját adó szőlő olyan szekszárdi tőkékről származik, melyek kora több mint 90 év. A bor illata kellemesen fűszeres, enyhén borsos, a piros bogyós gyümölcsök sokaságából főként a ribizlit emelnénk ki, és mindezt finoman foglalja keretbe a hordós érlelés grillázsos, édesfűszeres világa. Könnyed, szerethető ital. A falatkában lévő paprikatatár a bor fűszerességét hangsúlyozza, a cékla a fás/földes jelleget erősíti, míg a marhahús a gyümölcsös édességgel alkot kerek egészet.


 
5.

Centurio Szőlőbirtok Kékfrankos 2020 – vízibivaly, kakaó, lencse, sütőtökA Mátrából származó bor szépen mutatja mindazt, amit a kékfrankosról gondolunk. Elegáns, jó tartású, illatában ibolyás, fűszerpaprikás, ízében erőteljesen meggyes, vadmálnás. Lendületes, izgalmas bor Ludányi Balázs gyöngyöstarjáni pincéjéből, amelyhez kiválóan illik a lencsés-sütőtökös vízibivaly, és a kakaó remek közvetítőnek bizonyul a két, kissé ellentétes világ között.


 
Véleményünk a kóstolóról
  • Egy óra. Ennyi időt töltöttünk együtt a borokkal és a falatokkal. Ez a 60 perc tökéletesen elégnek bizonyult, és a program élvezetes kikapcsolódást nyújtott még a nyüzsgő kiállítási tér közepén is.  
  • Rengeteg hasznos és továbbgondolásra érdemes információt kaptunk nemcsak a borokról és az alapanyagokról, hanem a borok és az ételek harmóniájáról is. 
  • Egyetlen kritikai megjegyzésünk azért van: valamennyi falatkát előre elkészített tésztakosárban szervíroztak. Ez tetszetős, esztétikus és praktikus, viszont a tészta enyhén édeskés, és ez jelentősen befolyásolta az ízélményt. Egy darab kenyéren vagy kiflin tálalva talán nem lett volna ilyen szép, de tisztább lett volna az ízhatás.  
Köszönjük a meghívást, örülünk, hogy részt vehettünk ezen az izgalmas kóstolón. Bár tudjuk jól, de nem árt néha hangsúlyozni, hogy a régi magyar szőlőfajták és az őshonos hazai alapanyagok között kincsekre bukkanhatunk. Járjunk tehát nyitott szemmel, vegyük le a polcról a juhfarkot, a kéknyelűt, a budai zöldet, a purcsint, és fedezzük fel magunknak a keszthelyi tokhalat, a hazai sajtokat és húsokat, mert megérdemlik a figyelmet!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Iszunk

Néha megnevettetem a Jóistent

2016.07.14. | Szabó Edit
  „Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa…
Beszélgetünk

Boldogság van

2019.03.30. | Szabó Edit
Beszélgetés ifj. Vida Péterrel
Öreg szőlőtőkéket simogatni, tavaszi virágok bóbitáját borzolgatni, kóstolni a bort, ahol termett, ez jutott most osztályrészül, s hozzá az ifjabbik Vida Péter személyében olyan kísérő,…
Iszunk

Százéves tőkék bora

2021.05.27. | Szabó Edit
A szekszárdi Vida Családi Borbirtok Bonsai nevű kadarkája százéves szőlőtőkék terméséből készült. Az ültetvény maga a csoda, a bor nemkülönben. Szabó Edit jegyzete…  
Vendégoldal

Magyar borok a nemzetközi online térben

2021.06.11. | Borsmenta
A Hungarian Business Wine Program keretében Csehországban és Oroszországban mutatkoztak be az exportképes borászatok az Agármarketing Centrum szervezésében.
Vendégoldal

Boraink lenyűgözték a litván szakértőket

2021.06.21. | Borsmenta
A magyar borstílusokat jól reprezentáló 18 tételes kóstolósort mutattak be Vilniusban, az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett borpiaci üzletfejlesztési eseményen…  
Beszélgetünk

Itt vagyunk a bazaltoszlopok alatt

2021.07.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Barcza Bálinttal
Barcza Bálint a Somló hegy egyik legszebb pontján, ükapja öreg pincéjében készíti borait. Aki nála jár, a borokkal együtt nemcsak a Somló lényegét ízleli, de egy kicsit az időtlenségbe…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)