Százéves tőkék bora

2021.05.27. | Szabó Edit
A szekszárdi Vida Családi Borbirtok Bonsai nevű kadarkája százéves szőlőtőkék terméséből készült. Az ültetvény maga a csoda, a bor nemkülönben. Szabó Edit jegyzete…
 


Láttak már százéves szőlőtőkéket? A karnyi vastag, göcsörtös ágak méltóságot és biztonságot sugároznak, mégis van bennük valami esendőség. Árvay János tokaji borász egyszer régen azt mondta, mindig meghatódik az öreg tőkék láttán. „Nézd meg, olyan, mint nagyanyám keze. Cserzett, eres, de valahogy mégis van benne erő.” Ez jutott eszembe, amikor Vida Péter elvitt egy szekszárdi dűlőtúrára, és megmutatta az öreg kadarkákat a Lisztes-völgyben. A Hladics-féle ültetvényt 1920-ban telepítették, és még mindig élnek, levelet hajtanak, gyümölcsöt nevelnek a vénséges vén tőkék.



Tényleg nem lehet meghatottság nélkül rájuk nézni. Akkor azt mondtam, úgy ölelik a karót, ahogyan a nagyon öreg emberek szorongatják a botot, támaszt, biztonságot keresve. Március vége volt, nemcsak levél nem volt az ágakon, még a rügyek se bújtak elő, mégis érezni lehetett, ahogyan a kívülről szinte száraznak tűnő ágak belsejében áramlik az élet. Különleges atmoszférájú az a hely, a környező dombhátakon sorakozó piros cserepes házakkal, a napsütötte völgyekkel, a kertjüket, földjüket, állataikat gondozó emberekkel. Ha látjuk, már nem is meglepő, hogy errefelé csodák születnek.



Az egyik csoda éppen Vidáék bora, az öreg tőkék terméséből készült kadarka, amely a keresztségben a Bonsai nevet kapta. És hogy miért? Nagyon szép a történet.

Néhány éve meglátogatta Vidáékat egy japán borkereskedő, akit szintén dűlőtúrára vittek, akárcsak engem, és nála is a Lisztes-völgy volt az első állomás. Amikor a százéves tőkéket meglátta, azonnal kipattant az autóból, és bonsai! bonsai! felkiáltással rohanni kezdett feléjük. Később kiderült, hogy a bonsai növényeket féltő gonddal nevelik, óvják a japánok, és az idős emberek mint legféltettebb kincsüket hagyják az unokáikra azt a fácskát, amit egész életükben gondoztak. Hát ilyenek ezek a tőkék is. A bakművelésű ültetvény alázatot kíván, munka közben minden egyes karó mellett meg kell hajolni. Az idős növények már nem teremnek sokat, a gyümölcsük viszont rendkívül ízes, a belőle készült bor pedig jóval világosabb színű, mint a helyi kadarkák, és titka leginkább könnyed eleganciájában rejlik.



Ezek után nem is csoda, hogy Vidáék öreg tőkés kadarkáját szép lassan felfedezte magának az ország, aztán meg a világ is. A bort 2015-ben Magyarország 10 legjobb bora közé választották, nemrég pedig a brit Decanter magyar boros különszámának neves szakértői nyilatkoztak róla rendkívül elismerően. A Caroline Gilby Master of Wine, Oz Clarke borszakértő és Czinki Tamás Master Sommelier alkotta kóstolócsapat 95 pontra értékelte a 2017-es Bonsait, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi porondon is különlegesnek és figyelemre méltónak tartják a bort.

A Decanter különszámot létrehozó Wines of Hungary UK ügyvezetője, Toronyi Zsuzsa, valamint a kiadványt finanszírozó Agrármarketing Centrum jóvoltából a 2017-es Bonsaiból a Borsmenta is kapott egy palackkal, így a kóstolási élményről is be tudunk számolni az olvasóknak.



A bor halványpiros, cseresznyés árnyalatú, de szokatlan halványságát inkább erénynek gondoljuk.

Amikor először beleszagolunk a pohárba, az illat rendkívül különös, van benne valami nyers húsra emlékeztető vadság, ami néhány pillanat múlva szelídülni kezd, és ahogyan nyílik a bor, úgy adja át a helyét a málnás, cseresznyés, ribizlis, kakukkfüves világnak.

Kóstolva kristálytiszta és lenyűgözően könnyed. Magától értetődő természetességgel mutatja meg magát, leplezetlenül őszinte, és bár egyszerűnek tűnik, nagyon nem az. Ezernyi leheletfinom rétegből tevődik össze, rendkívüli komplexitása azonban nem nehezedik ránk, éppen azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy megpróbál észrevétlen maradni. Minél jobban figyelünk rá, annál közelebb enged magához, érdemes vele sok időt eltölteni.



Hogy az íze szamócás, málnás, erdei gyümölcsös, fűszeres, nem mond semmit. A jól ismert házszámok lötyögnek ezen a boron, mert nem is ez a lényeg. Egyszerűen jó inni, és az íze sokáig velünk marad. Kóstolás közben újra és újra felidéződik bennünk a kép, ahogyan az öreg tőkék nyújtják ágaikat az éltető napfény felé.

A Bonsai valami olyasmi, amit csak a nagy öregek tudnak. Becsüljük meg, örüljünk, hogy ismernünk adatott, és töltsünk vele sok időt, amíg még lehet.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Boldogság van

2019.03.30. | Szabó Edit
Beszélgetés ifj. Vida Péterrel
Öreg szőlőtőkéket simogatni, tavaszi virágok bóbitáját borzolgatni, kóstolni a bort, ahol termett, ez jutott most osztályrészül, s hozzá az ifjabbik Vida Péter személyében olyan kísérő,…
Iszunk

Kékfrankosok, kadarkák

2020.10.29. | Csepe Erika
A fűszerességéről híres kadarka és a sokarcúságáról nevezetes kékfrankos volt a főszereplője a BorJour legutóbbi rendezvényének. A Hotel Nemzetiben tartott kóstolón húsz pincészet mutat…
Iszunk

A magyar borokra figyel a világ!

2021.04.09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármark…
Vendégoldal

Ismerd meg Magyarországot!

2021.04.14. | Borsmenta
A híres brit borszakíró, Oz Clarke szenvedélyesen rajong a magyar borokért. Nekünk azt is elárulta, hogy miért…  
Vendégoldal

A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével

2021.04.20. | Borsmenta
A nyár közeledtével itt a legfőbb ideje, hogy megkóstoljunk néhány remek, fiatal rozét. Elizabeth Gabay Master of Wine ezt a tucatnyi bort ajánlja a Decanterben a magyar mezőnyből… &nbs…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)