Eszünk

Régiós gasztroünnep Veszprémben

Régiós gasztroünnep Veszprémben című cikk borítóképe
2022. 09. 29. | Németh Judit

Rendkívül változatos program várja a gasztronómia és a borok iránt érdeklődő közönséget szeptember utolsó hétvégéjén. 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, ennek apropóján mutatkozik be most a balatoni régió 6 borvidéke, amelyekhez a térség kiemelt vendéglátóhelyei is csatlakoznak. A négynapos eseményen közel ötven program zajlik majd, a rendezvény két „díszvendége”, Japán és Spanyolország pedig nem csupán italokból és ételekből, hanem a saját kultúrájából is ad ízelítőt.

A gasztroünnep helyszíne a város egyik legvonzóbb zöldterülete, a Veszprémvölgy, amely a Séd patakkal, a gyönyörű jezsuita templommal és az árnyas fákkal szegélyezett kolostorrommal egyébként is kedvelt turistacélpont. A programok egy része ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ám több olyan program is szerepel a kínálatban, amelyekre jegyet kell váltanunk.

A jezsuita templom különleges belső terei izgalmas gasztronómiai bemutatóknak adnak otthont. Tiago Sabarigo igazi Michelin-csillagos vacsorával, Sárközi Ákos pedig Michelin-csillagos ebéddel kényezteti a vendégeket, de lesz ötfogásos élményebéd spanyol ízekkel, szusibemutató, japán teaszertartás, a gyereksátorban pedig egyebek között a szusikészítés és a muffinsütés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket.

A borok kiemelt szerepet kapnak az eseményen. A CEWI (Central European Wine Institute) közreműködésével felállított Borsátorban fogalmat alkothatunk az olaszrizling sokszínűségéről, megismerkedhetünk a régió szőlőfajtáival és az azokból készült borokkal, tanulmányozhatjuk a legtipikusabb borhibákat, és illatminták segítségével kalandozhatunk a borok sokszínű birodalmában.

Az olaszrizling helyzetéről Jásdi István és Fiáth Attila, a natúrborok rejtelmeiről Egly Márk borász tart előadást. Aki viszont a vendégországok italkínálatára kíváncsi, kóstolhat cavákat, szakékat, megismerkedhet a Jerez sherry izgalmas világával – ami talán nincs is olyan távol a mi száraz szamorodninktól.

A kulináris élvezetek mellett flamenco és taiko dobshow, valamint kimonóbemutató is szerepel a programkavalkádban.

A hagyományteremtő rendezvény bónusza, hogy gyermekbarát – a legkisebbeknek külön programokkal készülnek – és környezettudatos, csak lebomló anyagokat használnak az üvegen és a porcelánon kívül a tálaláshoz.

Részletes program és további információ ITT!

Fotó:
facebook

Eszünk
Magyarország-Portugália 1:1, X című cikk borítóképe

Magyarország-Portugália 1:1, X

2020. 07. 26. | Barossné Koós Andrea
Ne ijedjen meg a kedves olvasó, a Borsmenta nem vált sportportállá, de most mégis egy fantasztikus „meccsről” tudósítunk. A nemrég megnyílt Essência étteremben jártunk...
Iszunk
A legjobb tea kivisz a mátrixból című cikk borítóképe

A legjobb tea kivisz a mátrixból

2018. 12. 17. | Kovács Gábor
Ezt a mondatot Tálos Gábortól, a Zhao Zhou teaház vezetőjétől hallottuk A Tea Napján, és igaza volt! A november végi rendezvény minden tekintetben kiszakított minket az unalmas hétköznapokból…
Beszélgetünk
Az eleganciára szavazok című cikk borítóképe

Az eleganciára szavazok

2018. 09. 22. | Szabó Edit
Beszélgetés Jásdi Istvánnal
Húsz éve telepedett le Csopakon, és ma az övé az egyik legizgalmasabb borospince és a legjobb borterasz a környéken. Jásdi István tudja, hogyan kell élni. Sokat tanulhatnánk tőle…
Utazunk
Biodinamikus buborékok: Gramona című cikk borítóképe

Biodinamikus buborékok: Gramona

2018. 07. 02. | Szabó Edit
Katalónia egyik legizgalmasabb pincészetében, Barcelonától egyórányira, Penedés vidékén, Sant Sadurniban készülnek öt generáció óta a Gramona természetközeli cavái…
Iszunk
Szaké – egy másik univerzum című cikk borítóképe

Szaké – egy másik univerzum

2017. 01. 18. | Szabó Edit
Rendhagyó kóstoló helyszíne volt nemrég a CEWI (Central European Wine Institute). A volt és jelenlegi hallgatókból, borértékből, szakemberekből álló közönség előtt dr. Nishimura Akira mesélt hazája, Japán nemzeti italáról, a szakéról.
Beszélgetünk
Soha nem lennék sztár című cikk borítóképe

Soha nem lennék sztár

2016. 10. 06. | Szabó Edit
Beszélgetés Sárközi Ákossal
A marcona külső érző szívet takar. A Michelin-csillagos Borkonyha séfje, a Konyhafőnök című sorozat szigorú zsűritagja, Sárközi Ákos lételeme a humor, és reggelenként apataxit játszik…