Régiós gasztroünnep Veszprémben

2022.09.29. | Németh Judit
Ünnepelni készül Veszprém! A régió első négynapos gasztronómiai fesztiválja, a Balaton Wine & Gourmet kihagyhatatlan hétvégi program…


Rendkívül változatos program várja a gasztronómia és a borok iránt érdeklődő közönséget szeptember utolsó hétvégéjén. 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, ennek apropóján mutatkozik be most a balatoni régió 6 borvidéke, amelyekhez a térség kiemelt vendéglátóhelyei is csatlakoznak.  A négynapos eseményen közel ötven program zajlik majd, a rendezvény két „díszvendége”, Japán és Spanyolország pedig nem csupán italokból és ételekből, hanem a saját kultúrájából is ad ízelítőt.



A gasztroünnep helyszíne a város egyik legvonzóbb zöldterülete, a Veszprémvölgy, amely a Séd patakkal, a gyönyörű jezsuita templommal és az árnyas fákkal szegélyezett kolostorrommal egyébként is kedvelt turistacélpont. A programok egy része ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ám több olyan program is szerepel a kínálatban, amelyekre jegyet kell váltanunk.



A jezsuita templom különleges belső terei izgalmas gasztronómiai bemutatóknak adnak otthont. Tiago Sabarigo igazi Michelin-csillagos vacsorával, Sárközi Ákos pedig Michelin-csillagos ebéddel kényezteti a vendégeket, de lesz ötfogásos élményebéd spanyol ízekkel, szusibemutató, japán teaszertartás, a gyereksátorban pedig egyebek között a szusikészítés és a muffinsütés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket.



A borok kiemelt szerepet kapnak az eseményen. A CEWI (Central European Wine Institute) közreműködésével felállított Borsátorban fogalmat alkothatunk az olaszrizling sokszínűségéről, megismerkedhetünk a régió szőlőfajtáival és az azokból készült borokkal, tanulmányozhatjuk a legtipikusabb borhibákat, és illatminták segítségével kalandozhatunk a borok sokszínű birodalmában.



Az olaszrizling helyzetéről Jásdi István és Fiáth Attila, a natúrborok rejtelmeiről Egly Márk borász tart előadást. Aki viszont a vendégországok italkínálatára kíváncsi, kóstolhat cavákat, szakékat, megismerkedhet a Jerez sherry izgalmas világával – ami talán nincs is olyan távol a mi száraz szamorodninktól.



A kulináris élvezetek mellett flamenco és taiko dobshow, valamint kimonóbemutató is szerepel a programkavalkádban.

A hagyományteremtő rendezvény bónusza, hogy gyermekbarát – a legkisebbeknek külön programokkal készülnek – és környezettudatos, csak lebomló anyagokat használnak az üvegen és a porcelánon kívül a tálaláshoz.

Részletes program és további információ ITT! 
Fotó:
facebook
Vas Gergely @Gregory Iron Photography
Vető Gábor

Beszélgetünk

Soha nem lennék sztár

2016.10.06. | Szabó Edit
Beszélgetés Sárközi Ákossal
A marcona külső érző szívet takar. A Michelin-csillagos Borkonyha séfje, a Konyhafőnök című sorozat szigorú zsűritagja,  Sárközi Ákos lételeme a humor, és reggelenként apataxit ját…
Iszunk

Szaké – egy másik univerzum

2017.01.18. | Szabó Edit
Rendhagyó kóstoló helyszíne volt nemrég a CEWI (Central European Wine Institute). A volt és jelenlegi hallgatókból, borértékből, szakemberekből álló közönség előtt dr. Nishimura Akira m…
Utazunk

Biodinamikus buborékok: Gramona

2018.07.02. | Szabó Edit
Katalónia egyik legizgalmasabb pincészetében, Barcelonától egyórányira, Penedés vidékén, Sant Sadurniban készülnek öt generáció óta a Gramona természetközeli cavái…
Beszélgetünk

Az eleganciára szavazok

2018.09.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Jásdi Istvánnal
Húsz éve telepedett le Csopakon, és ma az övé az egyik legizgalmasabb borospince és a legjobb borterasz a környéken. Jásdi István tudja, hogyan kell élni. Sokat tanulhatnánk tőle…  …
Iszunk

A legjobb tea kivisz a mátrixból

2018.12.17. | Kovács Gábor
Ezt a mondatot Tálos Gábortól, a Zhao Zhou teaház vezetőjétől hallottuk A Tea Napján, és igaza volt! A november végi rendezvény minden tekintetben kiszakított minket az unalmas hétközna…
Eszünk

Magyarország-Portugália 1:1, X

2020.07.26. | Barossné Koós Andrea
Ne ijedjen meg a kedves olvasó, a Borsmenta nem vált sportportállá, de most mégis egy fantasztikus „meccsről” tudósítunk. A nemrég megnyílt Essência étteremben jártunk...  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)