Vissza

Magyarország-Portugália 1:1, X

2020.07.26. | Barossné Koós Andrea
Ne ijedjen meg a kedves olvasó, a Borsmenta nem vált sportportállá, de most mégis egy fantasztikus „meccsről” tudósítunk. A nemrég megnyílt Essência étteremben jártunk...
 


Tiago Sabarigo és felesége, Jenei Éva afféle „második gyermekként” keltették életre csodálatos, új éttermüket Budapest belvárosában. A hagyományos magyar és az igazi mediterrán ízeket keresők egyaránt elégedetten és jóllakottan fognak távozni az étteremből, ezt garantálhatjuk.
 
Lássuk, hogy milyen egy profi módon létrehozott, igazi szerelem-étterem a Sas utcában. Úgy tűnik – és erről már korábban is írtunk –, hogy az ötödik kerületnek ezen a részén kezd kialakulni a város új gasztronegyede. Stílusban ugyan különbözőek a környék vendéglátóhelyei, de minőségben mindegyik igen magasra tette a mércét, és a Bazilika vonzáskörzete egyre nagyobb népszerűségnek örvend azok körében, akik keresik és értékelik a színvonalas étkezési lehetőségeket.


 
Tiago neve ismerősen cseng sokunk számára, hiszen vezetése alatt, a nyitástól számított egy éven belül szerezte meg Michelin-csillagát a Costes Downtown. Vérbeli szakács, kreativitása, munkabírása példátlan. Ezért is álltunk óriási várakozással a frissen nyílt Essência Restaurant – Tiago & Éva ajtaja előtt. Kíváncsiak voltunk, hogy a saját helyen vajon hogyan kamatoztatja eddig megszerzett tapasztalatait. Tiago a Budapesten eltöltött évei alatt ismerte meg feleségét, Jenei Évát, aki korábban a szállodaiparban dolgozott, jól ismeri a nemzetközi szállodák hangulatát, a butikhotelek bensőséges világát, és remekül alkalmazta tudását a mesterien megkomponált dizájnban. A hely egyszerre nyújtja az otthon melegét és a szíveslátás élményét.


 
Az Essência hívogató fényekkel és óriási, nyitott ablakokkal várja az arra járókat, hogy aztán csodálatos élménnyel ajándékozza meg a betérőket. A belső tér első harmada a portugál teraszos éttermek világát idézi, csempedíszítéssel, kettő- és négyszemélyes asztalokkal. Beljebb lépve azonban még nagyobb a meglepetés: a hatalmas látványkonyha előtt két asztalt helyeztek el, így azok számára, akik itt foglalnak helyet, az ételkészítés minden csínja-bínja nyitott könyvvé válhat. Aki itt költi el vacsoráját, sajátos színházi élménnyel is gazdagszik: mintha minden egyes fogás egy új felvonás lenne egy egész estés színdarabban. Kényelmesen, az asztalnál üldögélve kerülhetünk közel a konyha eddig titokzatosnak gondolt világához. A falakat a házaspárról készült személyes fotók díszítik, az egyiken a kislányukat is megcsodálhatjuk.

Az étterem azonban itt még nem ér véget. Kicsit hátrább, a modern köntösbe burkolt „boxoknál” azok foglalhatnak helyet, akik elvonultabban szeretnék élvezni a vacsorájukat. A teret végül két hatalmas borhűtő zárja le, ahol a kiváló minőségű magyar és portugál borok mellett a világ minden tájáról érkezett italok között válogathatunk.
 
Tiago és Éva úgy alakította ki az étterem minden egyes részletét, hogy abban a portugál és a magyar stílus egységként jelenjen meg. Még a logójuk is ezt az összekapcsolódást tükrözi: egy fél tulipán és egy fél fenyőtoboz alkot egy egészet, és mint tudjuk, Magyarországon a tulipán a nő, Portugáliában a toboz a férfi szimbóluma.
 
Az étlapon három vacsoramenü szerepel, egy nyolcfogásos és két ötfogásos. A nyolcfogásos degusztációs menü fantázianeve „Május 17.”, a házaspár kislányának születésnapja. A benne szereplő ételek a portugál és a magyar ételek közös metszetét adják. Az „Otthon” fantázianevű ötfogásos menü a portugál, az „Itthon” pedig a magyar vonalat képviseli.


 
Nem mertünk nyolc fogásra vállalkozni, ezért úgy döntöttünk, hogy megízleljük az Itthon és az Otthon melegét, így mindkét ország gasztronómiájában el tudunk mélyedni.
 
A vendégváró falatoknál Éva kedvencét, körözöttel töltött vajas pogácsát kaptunk, amelyet Éva szerint a nagymamája készített a világon a legfinomabban. A másik menüben tintahallal színezett, ropogós apró kagyló és morzsában sült rákfasírt várt ránk. Kisvártatva franciasalátát találtunk a tányérban, de a fogás befejezése a vendégre várt, nekünk kellett összekeverni a kapott alapanyagokat. A konzervdobozban szervírozott hideg makrélafilé zselés halconsomméban érkezett, azzal nem volt extra feladat, egyszerűen csak élvezni kellett az ízeket.  


 
A két bevezető fogás remekül bemutatta, hogy az esténk a hazai és a frissítően új ízek között telik. Folytatásként a portugál vonalon továbbra is a tengeri alapanyagok jutottak főszerephez, polipot kaptunk beluga lencsével, míg a másik oldalon kacsamájterrine került a tányérra, amit lekvárral és savanyított hagymával tettek teljessé. A poharakba természetesen portugál és magyar bor került.
 
A következő fogás előtt újabb meglepetés várt ránk: olajban pirított kovászolt kenyér algás vajjal és jóféle portugál olívaolajjal. A portugál olaj egyedisége, hogy csupán Michelin-csillagos éttermek számára forgalmazzák, és Magyarországon egyedül itt kóstolható. A bogyókat kézzel válogatták, és ehhez az olajhoz csupán a termés 5%-át használták fel.


 
Folytatásként egy igazi nyári leves, hideg paradicsomconsommé érkezett rákkal, míg a magyar oldalon a sor egyetlen halas fogása: pisztráng tökkel és kaporral. Ezen a ponton elhatároztuk, hogy nagyon figyelünk az ízekre, mert a vacsora végén rangsoroljuk majd az ételeket, és tudtuk, hogy nehéz lesz a választás.

A következő, tipikus portugál fogásban a tőkehalat Brás módra („á Brás”), vagyis tojásos szalmaburgonyával tálalták. A készítési módot természetesen az étel megalkotójáról nevezték el. Az Otthon menü utolsó főétele bárány volt, amit cukkinitextúrákkal és árpával körítettek.A magyar csapat a tőkehallal párhuzamosan fürjet evett kukoricavariációkkal, majd mangalicalecsót, rendhagyó módon hajdinával. A kínált borok mindkét oldalon remekül simultak az ételekhez, a könnyed portugál fogások mellett a magyar ételek frissek voltak, de hozták a fűszeresebb, kicsit nehezebb vonalat, amit el is vártunk tőlük.


 
Végül jöttek a desszertek: Torta de Laranja és túrógombóc levendulával. A mediterrán desszert lisztmentes, piskótatekercshez hasonló sütemény, amelyet narancsvirággal tettek könnyed, szeretnivaló fogássá. A túrógombóc három apró, vajpuha gombócot jelentett, amit szárított levendulával bolondítottak meg.
 


Fontos elmondanunk, hogy az este során mindenki nagyon kedves, figyelmes és közvetlen volt, a pincérekkel és a sommelier-vel nem csupán beszélgetni, de akár még viccelődni is lehetett. Ettől vált a hely igazán kellemessé, fesztelenné, valóban otthonossá. A búcsúfalatok után még a séffel is válthattunk néhány szót, így volt alkalmunk megköszönni a remek estét.


 
És hogy mi lett a „meccs” eredménye? A portugál ötösből a polip lett az első, a paradicsomos consommé a második és a desszert a harmadik. A magyar csapat győztese a fürj, a kacsamájterrine került a dobogó második, míg a pisztráng a nyári tökkel a harmadik helyre.


 
Nagyon szurkolunk Tiagoéknak. Magas színvonalú, de hangsúlyozottan nem fine dining éttermük kellemes színfoltja a budapesti gasztronómiai palettának, és biztosan sokak szívébe belopja majd magát. Fontos tudni, hogy ebédre is várják a vendégeket. Érdemes hozzájuk betérni!
 
Fotó:
facebook
Barossné Koós Andrea

Utazunk

Őszből a nyárba – irány Algarve!

2017.10.10. | Raab Zsuzsanna
1. rész
Telnek-múlnak az őszi hónapok, de mielőtt eljönne a csípős reggelek, a ködös délutánok, a forró gyömbéres tea, az almás pite és a sütőtök időszaka, utazzunk kicsit vissza a nyárba, tölt…
Eszünk

Különös macska a Sas utcában

2019.04.09. | Barossné Koós Andrea
Budapest első fine dining BBQ étterme egy igen megosztó állatot választott szimbólumként, ám a konyha jó, és a végére még a szfinx macskával is egészen megbarátkozunk. A Borsmenta a Zey…
Eszünk

Túrázz, hüttézz Ürömön!

2020.01.17. | Szabó Edit
Napsütéses télben túrázni akkor is kellemes, ha a hőmérő higanyszála tartósan a nulla alatt időz. Utána egy húsleves az Ürömi Hüttében, és már tudod, hogy ezért az élményért minden téli…
Eszünk

Viszlát, Cupákos, szia, Dobka!

2020.06.19. | Szabó Edit
A név és a stílus változott, de a csapat a régi. Kellemes bisztróhangulattal, színvonalas ételekkel várja vendégeit a Cupákos helyén Tasnádi Ákos új étterme, a Dobka…  
Utazunk

Irány Portugália! 1. rész

2020.10.16. | Vargha Márk
Sorozatunk első részében meglessük Setúbal flamingóit, bejárjuk Alcobaça és Batalha kolostorait, naplementét nézünk Nazarénál, borozunk Colaresben, és elvegyülünk a fátimai búcsúban…
Utazunk

Irány Portugália! 2. rész

2020.10.30. | Vargha Márk
Sorozatunk második részében Alentejo régióban kalandozunk, bort kóstolunk a Douro völgyében, körülnézünk Tomar és Coimbra városában, és még egy kis fadót is hallgatunk…  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)