2017.02.21. | Szabó Hajnalka
Gyakran járunk piacra, szeretjük a nyüzsgést, az árubőséget, a termelők személyes történeteit, de a budapesti vasárnapi Szimpla valamiért jó ideje kimaradt. Nemrég a környéken volt dolgunk, és akkor jutott eszünkbe, hogy milyen régen láttuk kedvenc romkocsmánkat nappali fényben…
Február, vasárnap dél. A bulinegyed kicsit kihalt ilyenkor, az utcán leginkább külföldi szót hallani, a szelfibot szinte kötelező kellék annál a néhány embernél, aki kimerészkedik a hűvös délelőttbe. A Kazinczy utcai romkocsmában viszont meglepően sokan vannak, mintha a város összes turistája épp most szeretné megnézni a vasárnaponként vendéglátóegységből piaccá avanzsált helyet, de gyorsan kiderül, hogy a Szimpla nem csak a nézelődőket vonzza, bevásárlásukat végző helybeliek is vannak szép számmal a vendégek között.
Az első méterek zsúfoltak, de beljebb haladva már egyáltalán nem vészes a helyzet, mindenki odafér az árusokhoz, érdeklődik, beszélget, kóstolgat. Olybá tűnik, mintha a kóstolás egyenesen kötelező lenne, az őstermelők lépten-nyomon megállítanak bennünket, biztatnak, hogy ízleljük meg a portékájukat, legyen az sajt, mustár vagy virágpor.
A virágporra rácsodálkozunk, korábban nem találkoztunk a kis üvegcsékben árult színes gömböcskékkel. A pátyi termelő hosszasan sorolta a nyers virágpor jótékony hatásait, és hamar rájöttünk, hogy jobban járunk, ha a tavaszi fáradtságot idén multivitaminok helyett a természet ajándékával győzzük le.
A többi standnál is szívesen meséltek az árusok, miközben például csokoládés és mézes mogyorókrémeket vagy éppen kifejezetten ízletes üvegházi paradicsomot kóstoltunk. A választék egyébként egészen elképesztő. Egyik-másik családi manufaktúra generációk óta ugyanazt termeli megbízhatóan, mások esetleg a városi életformát hagyták hátra, és vidéken új életet kezdve csempésznek a megszokott ízek közé újabbnál újabb ötleteket.
A húsimádók több standnál válogathatnak a különböző házikolbászok, disznósajtok és sonkák között, a sajtosoknál meg csak kapkodja az ember a fejét, mert igen izgalmas sajtkülönlegességeket lehet kapni, meglepően reális áron, és külön öröm, hogy itt is mindent meg lehet kóstolni. Az árcédulákat persze ne a hipermarketek akciós sajtkészítményeivel hasonlítsuk össze, de a minőségi termékek árversenyében igen jól szerepelne a Szimpla Piac kínálata.
Zöldség-gyümölcs fronton nem ez a legerősebb időszak az évben, de örömmel fedeztük fel az egyik árusnál a tél egyik legizgalmasabb gyümölcsét, a naspolyát. Jól mutatott a mosolygós almák és céklák között, legalább annyira, mint az édesburgonya, amivel szintén lehetett találkozni néhány termelő kínálatában.
Egy másik standnál igazi tavaszi illat fogadott, friss csírák közül válogathattunk. Bármelyik unalmas salátát vagy szendvicset feldobják ezek az üde zöldségek, nem is árt, ha csempészünk az ételeinkbe egy kis életerőt így a tél végén.
Aki járt már a Szimpla Kertben, az tudja, hogy érdemes kicsit elveszni az épületben, mert minden zegzug új élményt tartogat. Nincs ez másként az emeleten sem, ahol egy hosszúra nyúló reggelibe botlottunk: a piacon kapható sonkákból, sajtokból, pékárukból, zöldségekből, kencékből és tojásokból készülnek a friss finomságok, amit házi ivólével, habos kakaóval vagy gyógyteával öblíthetünk le. Itt leginkább külföldieket láttunk, de a lenti forgatagban sok magyar is ebédelt, a piacon kapható alapanyagokból ugyanis minden héten egy civil szervezet főz egytálételt, hogy aztán a bevételt egy általuk választott szervezetnek adományozzák.
Ebéd utánra az ínycsiklandó házi sütikből is pazar volt a választék, mellé hangulatos harmonikaszó is járt, majdnem úgy éreztük magunkat, mintha valahol külföldön csöppentünk volna bele egy átlagos piaci hétvége színes forgatagába. Más városokban gyakran tesszük ezt, hiszen nincs is annál élvezetesebb, mint az étkezési szokásokon keresztül megismerni a helyiek életét.
Derűs Ébredés, Felhőtlen Csevegés, Üdítő Tisztaság – mindannyian ezekre vágyunk, és a hazai gyógynövényekből készült illatos teakeverékekkel be is csempészhetjük mindezt a hétköznapjainkba. Talán éppen erre a nyugalomra lesz szükségünk a nyüzsgés és a rengeteg ízes, illatos falatka után.
Jókora cekkerrel érkezünk haza, kipakolás közben gyönyörködünk a virágpor üde színeiben, és egy darabka provence-i sajt majszolgatása közben döbbenünk rá, hogy a mézes mogyorókrémért végül nem mentünk vissza, és bizony kimaradt a szarvasgombás stand is. Úgy tűnik, lesz miért visszatérni…
Még több piac itt:
Paul Bocuse piacán - Les Halles de Lyon Paul Bocuse, Lyon
Borough Market - az ereréves piac - Borough Market, London
Fűmagot vetni a betonon - Pancs termelői piac, Budapest
Hétvége Szicíliában 3. - Halpiac, Catania
Fotó:
facebook
Szabó Hajnalka