2016.07.07. | Raab Zsuzsanna
A Pancs őstermelői piac a IX. kerületi Élesztő udvarban talált otthonra. Ezentúl minden vasárnap kinyitnak majd, hogy vegyszermentes zöldségeket, friss húsárut, házi szörpöket és zamatos gyümölcsöket kínáljanak a főváros lakóinak.
Budapest, Tűzoltó utca, vasárnap délelőtt. Nem sietek, élvezem, hogy az éjszakai vihar elfújta a több napja tartó kánikulát, és ismét levegőhöz jutok. Szinte teljesen üresek az utcák, csak néhány kutyasétáltató ballag ráérősen. A környék rendezett és meglepően tiszta: a szépen felújított házak között mindenhol akad valami zöld – fák, bokrok, virágok színezik a betont. A Pancs Belvárosi Gasztroplacc felé tartok.
A Pancs egy újonnan nyílt őstermelői piac, amely a IX. kerületi Élesztő udvarban, a Rengeteg RomKafé és a VinoPiano Borbár tőszomszédságában kapott helyet. Az ötlet Vajas Balázsé, a szervezést Rattner Réka vállalta. Terveik szerint a piac minden vasárnap délelőtt benépesül majd. Érkezésemkor már nagy a sürgés-forgás, lecsóillatot érzek – mint később kiderül, rászorulóknak, hajléktalanoknak készül az ebéd. Réka és Balázs örömmel fogadnak, körbevezetnek az udvarban, és közben lelkesen mesélnek. Azt mondják, elsősorban a IX. kerületi lakosoknak szánják a piacot, amelyhez jelenleg 12 őstermelő csatlakozott, teljesen vegyszermentes termékekkel.
„Ez a kezdeményezés olyan, mint fűmagot vetni a betonon. Egészséges, bioárukat kínálunk. Jó lenne, ha a piacot sok lokálpatrióta megkedvelné a kerületből. Ráadásul itt van a Rengeteg RomKafé – nem titkolt célunk a romkocsmai közönség idecsábítása” – avat be Balázs a célokba.
Azt gondolom, nem lesz nehéz dolguk. A hely nem nagy, de a mérete pont megfelelő, mindenki békésen megfér egymás mellett. Ráadásul változatos a kínálat: ez rögtön feltűnik, ahogy körbesétálok az árusok között. Minden asztalnál kedves, mosolygó arcok fogadnak, jó ezt megtapasztalni a rohanó fővárosi forgatagban.
Először mézet kóstolok egy kecskeméti méhész család kínálatából: van csilis, magvas és amerikai mogyoróval ízesített változat is. Kleopátra óta tudjuk, hogy a méz jótékony hatással van a bőrünkre – itt kedvünkre válogathatunk az illóolajos-mézes szappanok között.
Ha egészség, akkor nem hiányozhatnak a gyógynövények sem: a következő pultnál gyógynövényes szörpökre leszek figyelmes. Etyeken készülnek, saját recept alapján, és kézi rajzokkal ellátott, egyedi tervezésű üvegekben kerülnek a vásárlók elé. Aki szereti a pikáns ízeket, talál itt saját készítésű mustárt, akár citromosat, tárkonyosat vagy magyaros fűszerezésűt is.
Az „élő nyers étel” pulthoz érkezem. Még sosem ettem csírát, itt az alkalom, megkóstolom: friss íze van, salátába kiválóan illik. Ezután nyers kenyeret kapok, ami inkább a kekszre hasonlít, könnyű és omlós állaggal, többféle fűszerezéssel, főként mártogatóshoz tudom elképzelni. „Itt minden élő, kizárólag növényi eredetű, nagyon egészséges” – fordul hozzám a pécsi őstermelő, és elmondja, hogy speciális aszalókkal dolgoznak, és 8 éve foglalkoznak nyers étel készítéssel. A csírákon és a kenyéren kívül süteményekkel, tortákkal érkeztek, a hűtőpultban meg is csodálhatom a tojás nélküli édességeket. Búcsúzóul egy kis pohárka csokiitalt kapok. Leginkább a pudingra hasonlít, de szerencsére nem túlságosan édes, érzem benne a datolyát és a szegfűszeget. Kifejezetten üdítő.
Azért a húsimádók se csüggedjenek: a Pancs Gasztroplacc ínycsiklandó kolbászokat és sonkákat is kínál. Készítőjük Jászberényből érkezett. Van itt aszalt-paradicsomos, egész borsos és pirított tökmagos kolbász is – az állaga egészen más, mint a szokványos paprikás kolbászoknak. A tengeri sóval pácolt sonkák Olaszországot idézik.
Nincsen piac zöldség és gyümölcs nélkül, így a gyöngyöspatai pult felé veszem az irányt, ahol hatalmas, kicsattanóan zöld káposzta, hagyma, répa, élénk színű szeder és málna vár. Megkóstolom a málnát, mézédes, zamatos.
Nincs vége a sornak: aki akar, találhat itt igazi francia péksüteményt, házi ketchupot, beregi szabadtartású csirkét – egyszóval mindent, mi szem-szájnak ingere, ami csak egy tápláló reggelihez, ízletes vasárnapi ebédhez kell.
Jó ide megérkezni. Jó itt időt tölteni. Beszélgetni az árusokkal, kóstolgatni, vásárolni, aztán nagy kosárba pakolva hazavinni a Belváros közepéről a vidék ízét.
Még több piac itt:
Paul Bocuse piacán – Les Halles de Lyon Paul Bocuse, Lyon
Egy „Szimpla" vasárnap – Szimpla piac, Budapest
Borough Market – az ezeréves piac – Borough Market, London
Hétvége Szicíliában 3. – Halpiac, Catania
Fotó:
Borsmenta
-
honlap