2016.07.07. | Raab Zsuzsanna
A Pancs őstermelői piac a IX. kerületi Élesztő udvarban talált otthonra. Ezentúl minden vasárnap kinyitnak majd, hogy vegyszermentes zöldségeket, friss húsárut, házi szörpöket és zamatos gyümölcsöket kínáljanak a főváros lakóinak.
 

Budapest, Tűzoltó utca, vasárnap délelőtt. Nem sietek, élvezem, hogy az éjszakai vihar elfújta a több napja tartó kánikulát, és ismét levegőhöz jutok. Szinte teljesen üresek az utcák, csak néhány kutyasétáltató ballag ráérősen. A környék rendezett és meglepően tiszta: a szépen felújított házak között mindenhol akad valami zöld – fák, bokrok, virágok színezik a betont. A Pancs Belvárosi Gasztroplacc felé tartok.

A Pancs egy újonnan nyílt őstermelői piac, amely a IX. kerületi Élesztő udvarban, a Rengeteg RomKafé és a VinoPiano Borbár tőszomszédságában kapott helyet. Az ötlet Vajas Balázsé, a szervezést Rattner Réka vállalta. Terveik szerint a piac minden vasárnap délelőtt benépesül majd. Érkezésemkor már nagy a sürgés-forgás, lecsóillatot érzek – mint később kiderül, rászorulóknak, hajléktalanoknak készül az ebéd. Réka és Balázs örömmel fogadnak, körbevezetnek az udvarban, és közben lelkesen mesélnek. Azt mondják, elsősorban a IX. kerületi lakosoknak szánják a piacot, amelyhez jelenleg 12 őstermelő csatlakozott, teljesen vegyszermentes termékekkel.

„Ez a kezdeményezés olyan, mint fűmagot vetni a betonon. Egészséges, bioárukat kínálunk. Jó lenne, ha a piacot sok lokálpatrióta megkedvelné a kerületből. Ráadásul itt van a Rengeteg RomKafé – nem titkolt célunk a romkocsmai közönség idecsábítása” – avat be Balázs a célokba.

Azt gondolom, nem lesz nehéz dolguk.  A hely nem nagy, de a mérete pont megfelelő, mindenki békésen megfér egymás mellett. Ráadásul változatos a kínálat: ez rögtön feltűnik, ahogy körbesétálok az árusok között. Minden asztalnál kedves, mosolygó arcok fogadnak, jó ezt megtapasztalni a rohanó fővárosi forgatagban.

Először mézet kóstolok egy kecskeméti méhész család kínálatából: van csilis, magvas és amerikai mogyoróval ízesített változat is. Kleopátra óta tudjuk, hogy a méz jótékony hatással van a bőrünkre – itt kedvünkre válogathatunk az illóolajos-mézes szappanok között.

Ha egészség, akkor nem hiányozhatnak a gyógynövények sem: a következő pultnál gyógynövényes szörpökre leszek figyelmes. Etyeken készülnek, saját recept alapján, és kézi rajzokkal ellátott, egyedi tervezésű üvegekben kerülnek a vásárlók elé. Aki szereti a pikáns ízeket, talál itt saját készítésű mustárt, akár citromosat, tárkonyosat vagy magyaros fűszerezésűt is.
Az „élő nyers étel” pulthoz érkezem. Még sosem ettem csírát, itt az alkalom, megkóstolom: friss íze van, salátába kiválóan illik. Ezután nyers kenyeret kapok, ami inkább a kekszre hasonlít, könnyű és omlós állaggal, többféle fűszerezéssel, főként mártogatóshoz tudom elképzelni. „Itt minden élő, kizárólag növényi eredetű, nagyon egészséges” – fordul hozzám a pécsi őstermelő, és elmondja, hogy speciális aszalókkal dolgoznak, és 8 éve foglalkoznak nyers étel készítéssel. A csírákon és a kenyéren kívül süteményekkel, tortákkal érkeztek, a hűtőpultban meg is csodálhatom a tojás nélküli édességeket. Búcsúzóul egy kis pohárka csokiitalt kapok. Leginkább a pudingra hasonlít, de szerencsére nem túlságosan édes, érzem benne a datolyát és a szegfűszeget. Kifejezetten üdítő.

Azért a húsimádók se csüggedjenek: a Pancs Gasztroplacc ínycsiklandó kolbászokat és sonkákat is kínál. Készítőjük Jászberényből érkezett. Van itt aszalt-paradicsomos, egész borsos és pirított tökmagos kolbász is – az állaga egészen más, mint a szokványos paprikás kolbászoknak. A tengeri sóval pácolt sonkák Olaszországot idézik.

Nincsen piac zöldség és gyümölcs nélkül, így a gyöngyöspatai pult felé veszem az irányt, ahol hatalmas, kicsattanóan zöld káposzta, hagyma, répa, élénk színű szeder és málna vár. Megkóstolom a málnát, mézédes, zamatos.

Nincs vége a sornak: aki akar, találhat itt igazi francia péksüteményt, házi ketchupot, beregi szabadtartású csirkét – egyszóval mindent, mi szem-szájnak ingere, ami csak egy tápláló reggelihez, ízletes vasárnapi ebédhez kell.

Jó ide megérkezni. Jó itt időt tölteni. Beszélgetni az árusokkal, kóstolgatni, vásárolni, aztán nagy kosárba pakolva hazavinni a Belváros közepéről a vidék ízét.


Még több piac itt:
Paul Bocuse piacán – Les Halles de Lyon Paul Bocuse, Lyon
Egy „Szimpla" vasárnap – Szimpla piac, Budapest
Borough Market – az ezeréves piac – Borough Market, London
Hétvége Szicíliában 3. – Halpiac, Catania
 
Fotó:
Borsmenta - honlap











bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (116) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (128) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (282) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (23) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (250) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (46) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (18) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)