A passiógyümölcsös a legfinomabb!

2020.10.14. | Szabó Edit
Megnyílt a Zax Csokoládémanufaktúra kicsi üzlete Budapest belvárosában. Varga Zsuzsa gyönyörű bonbonjai Révkomáromban készülnek, de most már a magyar közönség is könnyedén megkóstolhatja őket, akár egy pohár pezsgő kíséretében…
 


A Varga házaspárral tavaly, az International Champagne Day rendezvényen találkoztunk először. Aki ott volt, ma is emlékszik rá, milyen színvonalas programot szerveztek a budapesti Duna-korzón található szállodák a francia pezsgő ünnepe alkalmából. Az InterContinental előtt a hotel munkatársa, Borsos Gergely épp szabrázsolni tanított valakit, amikor Vargáék megjelentek a színen. A kezükben tálca, a tálcán mesés bonbonok a szivárvány minden színében. Kóstolgatás közben elmesélték, hogy Révkomáromban élnek, Ferenc építész, Zsuzsa közgazdász, de az utóbbi években szenvedélyes csokikészítő vált belőle. Édességeivel mindeddig csak a szűkebb és tágabb családot bűvölte el, ám most végre elérkezettnek látta az időt, hogy a Zax márkanévre keresztelt termékekkel a nagyközönségnek is bemutatkozzon.



A következő találkozásra nem kellett sokat várnunk, február elején olasz borok kíséretében szinte a teljes szortimentet végigkóstolhattuk. A házaspár a ’Na Pasta bisztró meghívására érkezett Budapestre, és a bemutatkozó beszélgetés háziasszonyi feladataira az étterem e sorok íróját kérte fel. Akkor még nem is sejtettük, milyen értékes az az este. Kínában már szedte áldozatait a koronavírus, de mi még éltük a megszokott életünket, örültünk annak, hogy egy felvidéki házaspár csokoládémanufaktúrát alapított, boldogan kóstoltuk össze a bonbonokat a borokkal, a legharmonikusabb ízpárok után kutatva, és örömmel állapítottuk meg, hogy bár mindegyik nagyon finom, a passiógyümölcsös mindet visz. Zsuzsa beszélt a tervekről: elmondta, hogy jó lenne egy kis budapesti üzlet, ahol a magyar közönség is közelebbről megismerkedhet a készítményekkel, és ígérték, szólnak majd, ha nyitnak.



Aztán fordult egyet a világ. Jött a vírus, és vele a karantén, az éttermek bezártak, mindenki megpróbált túlélni. A nyári hónapok ugyan hoztak némi enyhülést, de már akkor tudtuk, hogy nyakunkon a második hullám. Ebben a meglehetősen mostoha és gasztronómiai vállalkozások számára nem túl reményteli piaci környezetben kaptuk meg a Varga házaspár meghívását. A csokiboltjuk megnyílt, örülnének, ha meglátogatnánk őket.  



A kis üzlet a belvárosban található, közelebbről a Sas utában. Errefelé máskor nyüzsögnek a turisták, álmodni se lehet jobb helyet egy színvonalas csokibolt számára, most viszont nem lesz könnyű dolguk, annyi bizonyos. Pedig vendégmarasztaló a hely: a bonbonokat egy kávé vagy egy pohár pezsgő mellett azon nyomban meg is lehet kóstolni, de aki nem akar hosszan időzni, választhat az előre csomagolt termékek közül.



A bonbonok, csokik, drazsék és egyéb csodák Zsuzsa révkomáromi műhelyében készülnek. Azt mondja, a szlovák közönség körében a mogyorókrémük miatt váltak egy csapásra ismertté. Aki kóstolta már, ezen cseppet sem csodálkozik: a krém a 73%-nyi mogyoró mellett mindössze kakaóport és némi cukrot tartalmaz (most készül a cukormentes változat), de csak annyit, hogy éppen jólesően édes legyen.



Zsuzsa napi 7-8 órát tölt a műhelyben. A recepteket ő dolgozza ki, de a munkát már három munkatárs is segíti. Mindannyian nagyon lelkesek, ügyesek, ám a munkafolyamatok elsajátítása nem megy egyik pillanatról a másikra. A bonbonkészítés összetett munka, precizitást, szakértelmet, odafigyelést igényel, és soha nem lehet rutinból csinálni. A festett bonbonoknál például a formát festik, és szinte hihetetlen, de ugyanaz a sűrűségű csokoládé másként viselkedik a különböző öntőformák esetében. Erre nincs recept, itt csupán a tapasztalat segít.



A Zax csokikban nincs semmiféle adalékanyag, ezért nem is lehet sokáig eltartani őket. A gyümölcsös bonbonok rövidebb ideig állnak el, mint a drazsírozott termékek, de azokat se érdemes 6 hétnél hosszabb ideig tartogatni. Na de miért is tartogatnánk, ha egyszer finom?

A gyümölcsös bonbonok csokihüvelye 68%-os étcsokiból készül, a töltelék pedig gyümölcspüré, a legváltozatosabb ízekben. Mint említettük, mi a passiógyümölcsösre esküszünk, ugyanis a bonbonban párját ritkítóan jó a sav-cukor egyensúly, így még egy pohár pezsgő is jólesik mellé. (Az üzlet kizárólag a Taittinger pezsgőház champagne-ait kínálja, ami megítélésünk szerint remek választás.)



Ha tehetjük, válogassunk össze magunknak néhány bonbont, és próbáljuk meg eldönteni, melyik ízesítés áll hozzánk a legközelebb. Talán a mangós? Vagy inkább a gránátalmás? Esetleg az erdei gyümölcsös? A lime-os? Netán az, amibe málnaganache kerül? Vagy merüljünk inkább el a hagyományosabb ízekben, és kóstoljuk a kókuszosat, a pisztáciásat, a karamellásat, a vaníliásat, a mandulásat, a nugátosat vagy a mogyorósat? Esetleg nézzük meg, milyen az, ha a csokihüvelybe champagne-os vagy Baileys-es töltelék kerül? Mindegyik nagyon csábító.

Zsuzsa mogyorót és mandulát is drazsíroz, táblás csokikat is készít, de az alkotás iránti olthatatlan szenvedélye a bonbonokban mutatkozik meg igazán. Ezek a hívogatóan színes édességek kitűnő arányérzékről tanúskodnak. A csokihüvely roppan, a töltelék krémes, édes, de nem túláradóan, így az ember szívesen eszik belőle még egyet és még egyet.



Aki egy csipetnyi boldogságot szeretne magának, látogasson el a Sas utcába. A csokik mellé finom kávét is kínálnak, de ha valaki nem szeretne egy belső térben sokáig időzni, rendelje meg, vigye haza, és szerezzen magának egy jó napot.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Schumy Csaba - weboldal

Beszélgetünk

A lelkét olvasztotta az anyagba

2017.02.03. | Szabó Edit
Szántó Tibor emlékére
Elhunyt Szántó Tibor csokoládékészítő – adták hírül a lapok. A szavakat értjük, a jelentésüket nem…  
Beszélgetünk

Doktor Csoki

2017.09.02. | Szabó Edit
Tudták? Az egyik nívós budapesti étterem desszertjeit egy igazi klasszika-filológus készíti, másodmagával. Ötvös Zsuzsanna, a Praliné Paradicsom blog szerzője előbb tisztességgel ledokt…
Eszünk

Mély csokik, mély borok

2019.01.30. | Szabó Edit
Hogy milyen az, amikor Gombóc Artúr borozni megy? Valószínűleg éppen ilyen. A minap a Tóth Ferenc Pincészet és a Fabric Csokoládé közös bor-csoki kóstolóján szédültünk el…
Beszélgetünk

Olaszul főz, olaszul beszél, olaszul érez

2019.11.23. | Borsmenta
Beszélgetés Fabrizio Caldarazzóval
Új olasz séffel erősödik a Na’ Pasta Bar & Bistro csapata. Fabrizio Caldarazzo Torinóban született, több olasz luxushotel konyháján edződött, majd Londonban futott be komoly szakmai…
Eszünk

A tökéletes babka titka

2020.02.19. | Csepe Erika
Hogy mi a babka? Közel-keleti töltött kalács. Elkészítését nemrég magától Shimi Aarontól tanulhattuk meg, akit nem véletlenül neveznek Babka Kingnek. Íme a titok, és néhány bevált recep…
Beszélgetünk

Az emberek megszerették a csokimat

2020.10.03. | Bott Zsuzsanna
Papp-Vargha Katalin életét egy brüsszeli Erasmus-ösztöndíj változtatta meg. 24 évesen kezdett csokoládékat készíteni, és ma már ő az egyik legsikeresebb női vállalkozó Szlovákiában… &nb…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)