Pancsoljunk a Hold utcában!

2017.05.07. | Szabó Edit
Tegnap megnyílt a Pancs-Gasztroplacc belvárosi telephelye a budapesti Hold utcában. A színvonalas kistermelők piaca egészséges élelmiszerekkel és ínycsiklandó alapanyagokkal várja az igényes vásárlókat…
 


Még tíz hónapja sincs, hogy a Pancs-Gasztroplacc otthonra talált a budapesti IX. kerületben. A Tűzoltó utcai Élesztő udvarban vasárnaponként működő kistermelői piac azóta a környék kedvence lett, az árusok kedves ismerősként köszöntik a vásárlókat, akik sajátjuknak tekintik a helyet. Vajas Balázs és Rattner Réka vállalkozása az első pillanattól sikerre volt ítélve, de mindketten sokat tesznek azért, hogy ébren is tartsák a figyelmet. Gasztrobloggereket, szakácsokat, illusztris vendégeket hívnak a vasárnapi szeánszokra, hogy az amúgy is színvonalas piaci kínálat még izgalmasabb, még hívogatóbb legyen az elhivatott gazdák termékeire „éhes” budapesti közönség számára.



Tegnap óta azonban újabb fordulatot vett a Pancs története: az Élesztő udvar jól ismert árusai új helyszínen, a Belvárosi piac földszintjén mutatkoztak be a vásárlóknak. „A Hold utcai piac tulajdonosai kerestek meg bennünket, az emeleti éttermek üzemeltetői ugyanis jelezték, hogy jó lenne itt egy jól működő termelői piac, és számukra szimpatikus volt az a modell, amit mi a Tűzoltó utcában bevezettünk” – avat be a részletekbe Rattner Réka, a Pancs-Gasztroplacc szervezője. A Hold utcai gasztropiac az utóbbi években örvendetes átalakuláson ment keresztül, a főváros híres éttermei és jó nevű szakácsai sorra nyitották jobbnál jobb bisztróikat és kifőzdéiket a patinás épületben, ám ezzel egyidejűleg a földszinti zöldség- és gyümölcsárusok mintha lendületüket vesztették volna, a vendégek jobbára már csak étkezni járnak oda, ám a bevásárlást máshol intézik. Itt volt az ideje, hogy a piac tulajdonosai változtassanak ezen a helyzeten, ezért kezdeményeztek együttműködést Vajas Balázsékkal.



A IX. kerületieknek nem kell aggódniuk, a Pancs-Gasztroplacc vasárnaponként továbbra is gőzerővel működik az Élesztő udvarban, ám az ottani árusok jó része szombatonként a Hold utcában is kipakolja portékáit. Az első vásárnapon tizenhét őstermelő kínálta termékeit a tágas földszinti tér mintegy 80 négyzetméteres területén. Néhányukkal sikerült közelebbi ismeretséget is kötnünk.



A makói Szabóméz a hagyományos akác- és vegyes virágméz mellett repce, napraforgó, olajretek és pohánka mézét is kínálta a vásárlóknak. A családi vállalkozásban működő méhészet 140 méhcsaláddal dolgozik, és évente 4-5 alkalommal vándorolnak a kaptárokkal, hogy a méhek a legjobb minőségű virágokról gyűjtögethessenek. „Minél sötétebb a méz színe, annál magasabb az ásványianyag-tartalma. Látható, hogy az olajretek és a pohánka a legsötétebb, ezért ezek fogyasztását őszintén ajánlom a magas vérnyomásos betegeknek” – mutatja a sárga folyadékkal töltött üvegeket Szabó Olivér. Amíg kóstolgatjuk az üvegek tartalmát, az is kiderül, hogy a lúgos kémhatású, kristályos szerkezetű repceméz kiváló a reflux kezelésére, és cukorbetegek is fogyaszthatják, míg a napraforgóméz a viszonylag semleges íze miatt sütemények készítéséhez optimális. Szabó Olivér a közeljövőben új, ízesített mézekkel jelenik majd meg a piacon. Aki arra jár, kóstolja meg a kurkumás pohánkát, az ánizsos olajretket, a fahéjas napraforgót vagy a szegfűszeges virágmézet is.



Gombai Endre sajtmester a szülei csokonyavisontai telepéről hozta a sajtokat. A Somogy megyei családi gazdaságban hat tehén és negyven kecske összesen mintegy 200 liternyi tejéből készülnek a finomságok minden nap. Az érlelés egy ma már használaton kívüli borospincében történik, de a camembert-nek külön érlelője van. Hat éve kezdték a vállalkozást, de csak az utóbbi egy évben fejlődtek odáig, hogy ma már meg tudnak belőle élni. „A vásárlók többsége ma is a tehénsajtokat keresi, mert sokan úgy vélik, hogy a kecskesajtnak kellemetlen mellékíze van. Pedig ha megfelelő körülmények között készül, a kecskesajt is nagyon finom” – mesél tapasztalatairól Gombai Endre, miközben levág egy darabot az érlelt kecskesajtból, hogy kóstoljuk meg. Nem csalódunk. Aztán kapunk egy kis ízelítőt a parenyicából is. Ez a legnépszerűbb termékük, szinte egyetlen vásárló sem távozik úgy a pulttól, hogy nem vitt belőle. Ha tehetik, kóstolják meg a fokhagymás változatot is!



Mészáros Gábor az egyik leghíresebb termelő a gasztropiacon, tőle vásárolja ugyanis Széll Tamás azt a kolbászt, ami belekerül a topséf legendás rakott krumplijába. Az „István gazda kézműves kolbásza” logóval ellátott kolbászok katonás rendben sorakoznak a pulton. Készül csemege és enyhén csípős változatban, de a különlegességek között csilis és zöld borsos ízesítésű szálakat is találunk. „Dédnagyapám Jászapáti köztiszteletben álló polgára volt, az ő emlékére kapta a vállalkozásom az István gazda kézműves kolbásza nevet” – mondja Mészáros Gábor, aki eredetileg olajbányász volt, és mindössze tíz éve kezdett húsokkal foglalkozni. Állatokat nem tart, ám a híres kolbászt a fellelhető legjobb alapanyagokból készíti. Inazott lapocka és tokaszalonna van itt bélbe töltve, tökéletes minőségű fokhagymával és szegedi pirospaprikával fűszerezve. A kolbászkészítés egy szigetszentmiklósi kis üzemben történik, kézműves módszerekkel, aztán a friss szálak Szentendrén, egy öreg vályogházban érlelődnek. „Ez a kolbász számomra nem egy termék, hanem az életem. Úgy készítem, féltő gonddal, odafigyeléssel, hogy mindegyik szál mestermunka legyen. Benne van a lelkem. Kóstolja csak meg!” – kínálja Mészáros Gábor előbb a csemegét, aztán a csípőst is. Úgy tökéletes, ahogy van, receptre írnánk fel, ha tehetnénk.



Az egyik pulton gusztusos csomagokban pirított magvak sorakoznak. A Viblance csak természetes alapanyagokból készült granolái nemcsak a szemet vonzzák, kóstolva is izgalmasak. Háromféle készül belőlük: kakaós, zöldalmás, és quinoa-pekándiós, és van egy szezámmagos almachipsük is. Édesítéshez cukor helyett juhar- és agavészirupot használnak. A pirított müzli legalább hat hónapig ropogós marad, de olyan finom, hogy garantáltan elfogy egy hét alatt.



Szól a zene, nézelődünk, sétálgatunk, kóstolgatunk. Még a kosarunkba ugrik egy-két paradicsompalánta – hátha a függőfolyosón is megterem a reggeli koktélparadicsom –, és gyorsan elhatározzuk, hogy legközelebb fürjtojást is viszünk majd haza. Heppenheimerék csodálatos tésztáiból azonban mégiscsak vásárolnunk kell. A villányi termelők a saját, szabad tartású tyúkjaik tojásából készítik a metéltet. Nincs annál jobb a vasárnapi húslevesbe.



A vásárcsarnok lassan megtelik ebédelőkkel. Néhányan csodálkozva nézelődnek, és örömmel hallják a hírt, hogy ezentúl szombatonként nemcsak levesezni, rántott húsozni, hanem vásárolni is érdemes lesz betérni ide. Rattner Réka és Vajas Balázs elégedett az első nap sikereivel. A nagy roham ugyan elmaradt, de még kevesen tudják a hírt. A termelők jelezték, hogy örülnek a fejlődésnek, sőt azt sem bánják, ha nyílik még Pancs egy-két helyen. „Szeretnénk terjeszkedni, de csak ésszerűen – mondja Réka. – Olyan helyszíneket keresünk, ahol nincs piac, mert nem a sokadikok szeretnénk lenni, hanem az egyetlenek.”



Úgy legyen! Sok „egyetlen” Pancs-Gasztroplaccot kívánunk a fővárosnak. Ez garantáltan az a vállalkozás, amivel mindenki csak nyerhet.
 
Fotó:
Szindbád az Utazó - Facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)