2018.02.09. | Szabó Edit
A két évvel ezelőtti Bocuse d’Or verseny országos döntőjén Széll Tamás mögött a második helyet szerezte meg, most viszont megnyerte a magyar bajnokságot a még mindig csak 24 esztendős Pohner Ádám…
Az eredményhirdetést követő pillanatokban először a fiatal versenyző szakmai mentorát, Vomberg Frigyest kérdeztük.
Ádám két éve második lett a budapesti döntőn. Mennyit fejlődött azóta?
Rengeteget. Nagyon szoros köztünk a kapcsolat, sokat beszélgettünk a felkészülés időszakában, és mindketten őszintén reménykedtünk abban, hogy eljutunk eddig a pillanatig. Már két éve is nagyon ígéretes teljesítményt nyújtott, azóta azonban önálló, karakteres személyiséggé, igazi séffé vált.
Hogyan értékeled a mai produkcióját?
Nagyszerűen, tapasztalt versenyzőként dolgozott. Nem véletlen, hogy a zsűri a legjobb konyhai munkáért járó díjat is az ő csapatának adta. Higgadt volt és fegyelmezett, pontosan tartotta az időket, mindvégig látszott, hogy ura a helyzetnek. Nagyon jó volt az összhang közte és a commis-ja, Csillag Richárd között. Lélekben már két éve is felkészült volt, mostanra viszont a szakmai tudást és a tapasztalatot is mellé tudta tenni.
Mikor a két évvel ezelőtti verseny után beszélgettünk, küzdöttél a meghatottság könnyeivel…
Most sincs ez másként, többen is megkönnyeztük a pillanatot. Ádám tehetséges, rendkívül értékes fiatalember, nekünk pedig most az a dolgunk, hogy mellette álljunk, és minden erőnkkel támogassuk, segítve a kiteljesedését.
A mezőny
A Bocuse d’Or magyar döntőjén hat kiváló fiatal szakács mérte össze a tudását. A tét komoly volt, hiszen közülük csak egy képviselheti Magyarországot a torinói európai döntőn. Újonc szinte alig volt közöttük, a legtöbbjük komoly versenyzői tapasztalattal a háta mögött vette a kezébe a kést csütörtök reggel.
Elek Richárd Debrecenben tanult, jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. Van múltja a Bocuse d'Oron is, 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón. Commis-ként Dávid Zsombor segíti a munkáját.
Garai Ádám Széll Tamás commis-jaként ott volt a Bocuse d'Or történetének első magyar csapatában. Jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke. Lendvai Levente dolgozik mellette.
Haraszti Zsolt 2001-ben kezdte a pályát, jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. Nem idegen tőle a versenyzés, részt vett már a Hagyomány és Evolúció, illetve a Cziffray versenykurzuson is. Commis-ja Kocsis Patrik.
Pohner Ádám sem újonc a Bocuse d'Oron. Commis-ként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese, és a boxban – csakúgy, mint az étteremben – Csillag Richárd dolgozik mellette.
Veres István a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L'Arpege-ben, és Gordon Ramsay egyik londoni éttermében, a Maze-ben is. Jelenleg a Babel séfje. Commis-ja Szabó Dezső.
Volenter István nagyon kitartó Bocuse d'Or-versenyző, 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn. A versenyben a helyezés mellett a fejlődést tartja a legfontosabbnak. Jelenleg a 67 Étterem séfje. Ő az egyetlen, aki hölgyet választott commis-nak, Friderika Spekova segíti a munkáját.
Minden versenyző kétféle ételt készített, és mindkettőhöz kötelezően fel kellett használniuk bizonyos alapanyagokat. A vegetáriánus tányéron mindenképpen szerepelnie kellett rizottórizsnek, gorgonzolának, fürjtojásnak, metélőhagymának és borsónak, míg a hústál kötelező elemei a borjúszűz, a csülök és a velő voltak.
A kóstolózsűriben több nemzetközi kiválóság is helyet kapott. Enrico Crippa, a három Michelin-csillagos olasz szakács a verseny értékelésekor kiemelte, hogy nagyon jól felkészült versenyzőket ismerhetett meg, akik igen színvonalas ételeket tálaltak. Úgy vélte, a torinói versenyen az olasz csapat méltó ellenfelekre akad.
A díjakról
A legjobb konyhai munkáért járó díjat Pohner Ádám kapta.
A legjobb csapatmunka díját Volenter Istvánék nyerték.
A legjobb vegetáriánus tányér Veres István munkája.
A legjobb hústányért Volenter István készítette.
A legjobb commis díját Friderika Spekova szerezte meg.
A 3. helyen Veres István végzett
A 2. helyezett Volenter Isván lett.
A verseny győztese Pohner Ádám, érte és csapatáért szurkolhatunk tehát júniusban Torinóban.
Az eredményhirdetés után Pohner Ádám édesanyjával is találkoztunk az ünneplő tömegben. Pohnerné Fónagy Margit elmondta, hogy karácsony óta nem látta Ádámot. Az ország két különböző végén élnek, és a fiút nagyon lefoglalta a felkészülés, de érdemes volt ennyit dolgozni. „Sokszor eszembe jut, amikor 3 évesen panírozta a húst a kis kezével, és amikor kisütöttem neki, mindig nagyon büszke volt az eredményre” – mesélte Ádám édesanyja, aki szerint a fia már réges-rég sokkal jobban főz, mint ő, de mégis az édesanyja húsleveséért rajong legjobban, mert annak nincs párja e kerek világon.
„Hihetetlen, hogy mennyit dolgoztak ezek a fiúk! Nagyon büszke vagyok rájuk!” – tette hozzá Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, aki a kezdetektől segítette Ádámék felkészülését.
Enrico Crippához hasonlóan a verseny szinte minden résztvevője megfogalmazta, hogy valamennyi versenyző remek munkát végzett, fegyelmezetten és alázattal dolgoztak.
A mezőny minden tagjának szívből gratulálunk, Pohner Ádáméknak pedig aktív és eredményes felkészülést kívánunk!