Tavaszi képeslapok

2023.06.08. | Vargha Márk
Vargha Márk szezonális sorozata a befejező részhez érkezett. A tavaszi képslapokon szokás szerint jó ételekről, italokról és az azokat készítő tehetséges emberekről ír. Vagyis olyasmikről, amiért érdemes élni…
 
Kockás abroszon tovább élő legenda a Róma Ételbárban

Szinte észrevehetetlen helyiség a budai Várhegy tövében. Először mosoda, aztán ikonikussá nőtt kifőzde. Politikusok, üzletemberek, művészek törzshelye. A Róma Ételbárt legendás üzletvezetője, Földes Ilona – alias Cica – tette városszerte harminckét éven át ismertté és kedveltté. Valóságos gyászhír volt a vendéglátós szakmában, amikor 2018-ban befejezte az üzemeltetést. Ám 2020-ban egy fiatal csapat úgy döntött, hogy nem hagyják veszni a Rómát, és Cica aktív közreműködésével, a múlt rekonstruálásával (minden korábbi étlap átnézésével), békebeli dizájnnal újraindították. Bár a helyhez a régi korszakában nem volt szerencsém, újabban minduntalan belebotolok, mert nagyon közel lakom hozzá.

Tavaszi képeslapok - Róma ételbár, Budapest - borsmenta.hu

Minden nap nyitva van – igaz, csak ebédidőben – és magyar konyhát visz. Olyat, ami ma már talán „old schoolnak” számít, mégsem lehet belekötni. Itt egyik alapanyaggal sem spórolnak, és nem pótolják hitványságokkal sem, az állagok és a hőfokok pedig mindig olyanok, mintha a nagymamánk állna a tűzhely mögött. Szerintem az ízek is… Úgyhogy örüljünk, hogy végre „kiülős” idő van: irány a Róma, akár a Csalogány utca fáinak lombjai alatt, egyedül, párban, barátokkal, családdal… Sőt külföldiekkel, akiknek például egy maceszgombóclevessel és egy pörköltfeltétes krumplifőzelékkel megmutathatjuk, hogy Budapest ínyenc éttermeinek árnyékában van olyan hely, ahol a hétköznapok házikosztja felé bárki bizalommal fordulhat.

 
Tavaszi zsongás Rejiji-borokkal Finnország nagykövetségén

Tavaszi képeslapok - Finnország nagykövetsége, Budapest - borsmenta.hu

Finnországi utam
során meglepetten tapasztaltam, hogy északi barátainknál milyen jókat is lehet enni. Bár látva az országnak a Bocuse d’Oron rendszeresen elért kiváló eredményeit – a 2022-esen például hatodik lett a finn csapat –, ez talán mégsem annyira meglepő. A Gellérthegyen működő nagykövetség túl nagy hírverést nem csapott tavaszköszöntő kerti mulatságának, ám akihez eljutott a hír, örülhetett a részvételének. Ráadásul jótékonykodhatott is, mert a nap bevétele a Salva Vita Alapítványhoz került, amely a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatását és önálló életvitelét támogatja.

Tavaszi képeslapok - Finnország nagykövetsége, Budapest - borsmenta.hu

A rendezvényt egy szikrázóan napsütéses májusi napon tartották, TASTE Finland címmel.  A kertben pop-up étterem, koncert és garázsvásár várta az érdeklődőket, az épületen belül pedig gyermekfoglalkozásokat tartottak. A szakácsok a svéd kisebbség által lakott autonóm Åland-szigetek egyik szakközépiskolájából érkeztek, és két egyszerűen nagyszerű fogással örvendeztették meg a vendégeket: a sült hal mellé borsóhummuszt kínáltak és zöld tönkölyt spárgával, a tejszínes rebarbarapürét fekete ribizlis búzadarával tették még vonzóbbá. A Nor/ma északi pékségen kívül a nap népszerű meghívottja volt a Rejiji Wines is. A tulajdonos házaspár a teljes aktuális szortimentet elhozta a Mányoki útra. A super premium cabernet franc a Borsmenta tesztelőit februárban nyűgözte le, a csúcson lévő cabernet sauvignonnal való találkozásnak pedig az áprilisi Portugieser du Monde után most újra örülhettem. A pécsi kőtárban ott volt a chardonnay, a portugieser és a premium cabernet franc is, a rozéval és a merlot-val viszont a nagykövetség kertjében találkoztam először. Összegezve: egyenletesen magas színvonalú, finom borai vannak a Rejijinek, megérdemli, hogy széles rajongótábora legyen. Bravó, kedves Reijo és Judit!
 

Héjon ázott Somló: a Nagybajuszú Jász Laci kóstolója a Borfaluban

Tavaszi képeslapok - Nagybajuszú Jász Laci - borsmenta.hu

Szerkezetépítő mérnök, nagy bajusza van és fenséges nyugalom árad belőle. Jász László a Nagy-Somlói borvidékről jött el májusban, nem kevés rábeszélés után a terézvárosi Borfalu bortékába, a hazai borok nagy választékát kínáló üzletbe. A St. Margit Pincének is dolgozó borász A Nagybajuszú Jász Laci márkanév alatt összesen három hektáron gazdálkodik, a hegy mind a négy oldalán vannak parcellái. Fehér- és kékszőlő-fajtákkal is dolgozik, borai minimális kén hozzáadásával, természetes módon születnek. A natúrvilág szinte kötelezően hozza magával, hogy pét-nat is készüljön, és ez így is történt: a 2019-es hárslevelű számunkra is meggyőző.

Tavaszi képeslapok - Nagybajuszú Jász Laci - borsmenta.hu

A mester a csendes fehérborait – egyfajta védjegyként – szereti hosszan, hetekig héjon tartani. Budapestre a Narancsság 2018-as olaszrizlinget, a Last Dance 2017-es olaszrizlinget és az Amber vin de parfums 2022-es évjáratát (szuperillatos narancsbor az összes elérhető fehér fajtából „keverve”) hozta el. A vörösborok közül jelenleg a pincénél kapható Volcanic Red 2018 fekete járdovány a sztár. Gerééké mediterrán és sűrű, Lacié ásványos és szikár. Somló tehát már kihívta párbajra Villányt a fajta tekintetében, bárcsak még több gazda követné a példát országszerte! Érdekes és szép színfoltját ismerhettem meg a borvidéknek, ráadásul sokat tanultam is, nagyon köszönöm az élményt a Borfalu csapatának! Még találkozunk!
 
A legédesebb élet délen: Puglia mesevilága

Tavaszi képeslapok - Puglia- borsmenta.hu

Pugliával hét éve négy cikkben is foglalkozott a Borsmenta, de késztetést érzek arra, hogy ismét reklámot csapjak neki. A fél Dunántúl területű régióban tavaly februárban először, idén márciusban másodszor jártam. Felejthetetlen élmény volt a „fehér városnak” hívott Ostuni sikátoraiban vagy Giovinazzo haragos hullámok ostromolta parti sétányán ballagni, vagy keresztül-kasul bejárni Monopoli óvárosát, aztán este egy pohár susumaniellót elkortyolni. (Ez Puglia egyik kevésbé ismert kékszőlő-fajtája.) Nem a reneszánsz paloták és szobrok vidéke ez, mégis minden megvan, ami a kisimuláshoz kell: a tenger kékje, az olajfaligetek végeláthatatlan sötétzöldje, bájos városok, kitűnő gasztronómia, csúcsborok…

Tavaszi képeslapok - Puglia- borsmenta.hu

Szóval, buzdítanék mindenkit arra, hogy ha erre jár, a „kötelező” trullókon és strandokon kívül fedezzen fel minél többet e csodás és gazdag vidék kínálatából. Szerintem ez Olaszország legjobb része…
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Puglia pár percben 1.

2016.04.12. | Szabó Edit
Bari   Reggeli fények, délutáni árnyékok, esti hangulatok, szagok és ízek, kisebb-nagyobb meglepetések: épp, amit várunk, ha rövid időre kiszakadunk az itthoni hétköznapokból. &nb…
Eszünk

Puglia pár percben 2.

2016.04.19. | Szabó Edit
A poliptanya, ahol desszertet nem kértünk   Sokcsillagos élmény nem csillagászati áron. Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom!  
Utazunk

Puglia pár percben 3.

2016.05.17. | Szabó Edit
Észak Dél „ellen”   Baritól mehetünk északnak vagy délnek, a part mentén rengeteg vonzó kisváros vár felfedezésre. Mindenütt akad pár szép templom, minimum egy impozáns erődítmény,…
Utazunk

Puglia pár percben 4.

2016.05.24. | Szabó Edit
Lenn délen édes   Monopoli a megunhatatlan hangulatú „mediterránság” mintapéldája, de Polignano a Mare óvárosába is nehéz nem beleszeretni. Ott jártunkkor fürödni még nem igen akar…
Utazunk

Finnország, én így szeretlek!

2019.03.13. | Vargha Márk
Hamisítatlan finn szaunaélmény, gasztrokalandok Tamperében, Helsinkiben, sőt ha jól szervezzük az utat, még egy gyors tallinni kiruccanás is belefér egy néhány napos túrába Európa egyik…
Iszunk

Portugieser du Monde kóstoló 2023

2023.05.26. | Vargha Márk
Különleges helyszínen, a pécsi bazilika kőtárában tartották az idén a Portugieser du Monde versenyhez kapcsolódó sétálókóstolót, és itt adták át a Magyar Borszakírók Köre díjait is. A h…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)