Vissza

Portugieser du Monde kóstoló 2023

2023.05.26. | Vargha Márk
Különleges helyszínen, a pécsi bazilika kőtárában tartották az idén a Portugieser du Monde versenyhez kapcsolódó sétálókóstolót, és itt adták át a Magyar Borszakírók Köre díjait is. A helyszínen Vargha Márk járt…


A négytornyú pécsi bazilika sokaknak ismerős, magam középiskolásként négy évet töltöttem a vele pontosan szemben lévő gimnázium padjait koptatva. Bár gyakran visszajárok a városba, bevallom, a bejelentkezéssel látogatható kőtárban most, egy portugieserversenyhez kapcsolódó sétálókóstoló okán jártam először. Az 500 négyzetméteren nemcsak a Villányi és a Pécsi borvidék jeles képviselői fértek azonban el, hanem az ország minden szegletéből érkeztek kedvencek. Ennek pedig egy másik „verseny” díjátadója volt az apropója. A Magyar Borszakírók Köre idén is kiválasztotta azt a 12 fehér- és 12 vörösbort, melyet a legjobbnak tartott, majd mindkét csoportból a legjobbak legjobbját, azaz a két Magyar Bor Nagydíjat elnyert bort. Így a kóstoló kínálatában szép számmal feltűntek kiváló borok a portugieseren túl, sőt, néha az volt az érzésem, hogy túlsúlyban is vannak.


A versenyről

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu

A Portugieser du Monde-ot a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft., valamint laptársunk, a Pécsi Borozó kilencedszer rendezte meg. A verseny célja a hazánkban leginkább Villány könnyed arcaként ismert fajta népszerűsítése. A megméretés négy kategóriára oszlott, melyre hét országból hetven nevezett bor érkezett: fiatal portugieserek (2022-es évjárat); évjáratos portugieserek (2021-es vagy korábbi évjárat); minimum 50%-ban portugiesert tartalmazó házasítások; portugieserkülönlegességek (fehérborok, rozék, pezsgők, desszertborok). A zsűriben kilenc nemzet képviselői foglaltak helyet, akik a négy kategória bajnoki címein kívül tíz aranyérmet és negyvenegy ezüstérmet osztottak ki.

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu
 
A négy bajnok asztalánál

A magam részéről a fentebb említett bőség okozta zavarban a kóstoló végén, körülbelül hatvan bor kóstolása után jutottam el a négy bajnok asztaláig, de annyit elmondhatok, hogy nagyon nagy élményt jelentenek, érdemes őket keresni. A különlegességek champion-díjasa, a Seymanns Weinhandwerkerei 2021-es Sparky Pink Rosé Brut bora Ausztriából érkezett, és sajnos már lemaradtam róla, elfogyott. Az évjáratos és a házasított kategória champion-díjait az osztrák Weingut Christine & Harald Schachl zsebelte be. Előbbit a Granat Blauer Portugieser 2021, utóbbit pedig a Schachl Graf Fries 2021.
 
A Weingut Christine & Harald Schachl 

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu

A pincészet Hegyeshalomtól egyórás autóútra, a Thermenregion borvidéken, a Bécsi-erdőben, Bad Vöslauban található. Gyökerei egészen 1787-ig nyúlnak vissza. 1935-ben Harald Schachl nagyszülei megvásárolták a helyi „szénbárótól”, Moritz von Guttmanntól a kastélypincét, amit 1960-ban bővítettek. A jelenlegi tulajdonos házaspár 1990-ben vette át a családi vállalkozás működtetését, a termőterületet pedig 14 hektárra bővítették. A szőlőültetvényben lévő szőlők környezetbarát kezelése és a szüretkor történő gondos válogatás alapvető tényezői annak az erőfeszítésnek, hogy minden évjárat a legjobbat kínáljuk. Számos fajtával dolgoznak a muskotálytól a zweigeltig, és törekszenek a szőlő saját karaktereinek megőrzésére. A portugieser Bad Vöslauban több mint 250 éve termesztett fajta, az ő szívükhöz pedig ez áll a legközelebb. A teljes érettségű fürtöket kézzel szüretelik, és kiváló francia hordókat használnak, melyeket legfeljebb kétszer töltenek meg. A vöröseket körülbelül egy évig érlelik bennük. Kóstolva mindkét bor fantasztikus mélységet, rétegzettséget, elegáns fűszerességet mutatott, ezzel elérve a lehető legtöbbet, amit tőlem mint fogyasztótól remélhet: a vágyat, hogy a pincészet minden borát megkóstoljam, lehetőleg a készítés helyén!
 
Hazai pályán

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu

A friss kategóriában a villányi Ősi Gábor Pincészete hozta el a champion-díjat. A bor tökéletesen hozza azt, amit tankönyv szerint várhatunk egy jó magyar portugiesertől. Intenzíven piros gyümölcsös, kevés tanninnal, alacsony alkohollal, nagyon pici kesernyével, ami jól áll neki. Nagyon jó helyre került az elismerés, mindenkinek ajánlom, hogy szerezzen be egy palackkal ebből a 2022-esből, míg elérhető.
A tíz aranyérmes közül hat bor villányi, egy osztrák, egy német, egy szlovák és egy szlovén. Közülük a Rejiji Wines 2022-es Footprintjét tudtam megkóstolni. Tartályos, nagyon jó ivású gyümölcsbomba, neve a szőlőtaposásra utal. A pincészet – Reijo Itkonen és Pap Judit alapító, Theisz András borász – másik három tétele szintén olyat mutatott, amiért önmagában érdemes volt Pécsre utaznom: a Chardonnay (2018), a Hanging Hill cabernet sauvignon (2017) és a novemberben már kóstolt premium Cabernet Franc (2017).

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu

A szomszédos asztalnál, a Wingert Családi Borospincénél Vitényi Dániel három szuper alkotása várt. A 2021-es Regina királyleányka egyediségét éppen az adja, hogy nem tipikusan királyleányka: zöldes és enyhén kesernyés, ezért inkább mondanám zöld veltelininek vagy fiatal olaszrizlingnek. A 2021-es pinot noir rozé karakteres cigánymeggyességgel megy szembe a tuttifruttis vonallal. A Tóni 2020-ban készített remek vörös cuvée, három fajta ideális arányú házasításával: nyolctized portugieser, egytized kékfrankos, egytized cabernet sauvignon. A verseny magas színvonaláról sokat elárul, hogy ez a bor ezüstérmet kapott. Mindenkit biztatnék, hogy ne hagyja ki a villánykövesdi pincét, ha arra jár, a borvidék egyik nagy tehetségével találkozhat.

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu

A vörösök közül kiemelném Günzer Tamás GT50-ét, amelynek 2019-es évjárata kapta a borszakírók Nagydíját. Az alkotó ezzel a borral is mutatja: stabilan ott van a helye a legnagyobb villányi borosgazdák között.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot-jának (2020) érett sötét bogyós gyümölcsössége magával ragadó, a 15%-os alkohol egyáltalán nem lóg ki.

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu

A Gere Fekete Járdovánnyal nagyon elfogult vagyok, mert minden évben az egyik kedvencem, most a 2019-es évjáratát kóstolhattam (kedvenc maradt), a 2022-es Portugieser és a 2018-as Ördögárok Cabernet Franc mellett.

A baranyai borászok közül azonban ezen a kóstolón számomra Ruppert Ákos tudta a legizgalmasabb tételeket mutatni. A 2022-es rozé például világos terrakotta színű, finomseprőn érlelt gasztrobor, háromnegyedrészt kékfrankosból, negyedrészt pinot noirból. Ennek sincs sok köze a nyári fröccsalapanyagokhoz. A Bolond Kalapos (2022) egy beaujolais technikával készült portugieser, a piros gyümölcsökön kívül ezért jelenik meg benne a banán és a rágógumi. 11%-os az alkoholtartalma, kétségtelen tehát, hogy rövid idő alatt jó sokat meg lehet belőle inni. Már rendeltem is belőle a nyárra…

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu

Kicsit északabbra tekintve szerencsém volt a von Beöthy kínálatához is. A pincészet borai jól elkészítettek, de kétségtelenül megosztók, így van ez a Pécsen kóstolt kadarkával és a 2017-es kékfrankossal is. A legbarátságosabb, a 2018-as Várkút-dűlő válogatás kékfrankos viszont a borszakírók TOP 12-es listájára is felkerült, igencsak megérdemelten.
 
Sebestyénék bikavértriója
 
Több órán át tartó, pihenésekkel megszakított borbarangolásomat három remek szekszárdi vörössel zártam. Egy évjárat, méghozzá a 2019-es, három bikavér, három termőhelyről a Sebestyén Pincétől. Porkoláb-völgy, Iván, Görögszó. Túlzás nélkül lenyűgöző trió, igazi büszkesége nemcsak a pincének, hanem a borvidéknek, sőt az egész Pannon borrégiónak.

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu

Sebestyénék így írnak róla: A három karakteres és kivételes bikavér 18 évnyi gondoskodás, stíluskeresés és bornevelés eredménye. Így együtt most először tudjuk megmutatni őket a maguk tökéletességében. (...) Csak így, kéz a kézben adhatják meg azt az élményt, amelyet beléjük álmodunk és amelyre bikavér talán még sosem volt képes. Első dűlőszelektált válogatásunk 2019-ben válhatott valósággá, és most végre Ön is méltón palackozva ismerheti meg a részletgazdag és komoly ízmélységű Ivánt, a lassan beérő, ezért érett, telt és határozott Görögszót és a puha tanninokkal kényeztető, eleven és vibráló, elegánsan könnyed Porkolábot.”
 
Egy kis fehér a végére
 
Mint már említettem, vörösboros kóstolóra készültem, de jócskán jutottak a poharamba olyan fehérek is, melyekre jó visszaemlékezni. A Planina fehér kadarkája (2021) igazi különlegesség, illatában szőlővirág, ízében brutális citrusosság. A Holdvölgy 2020-as Meditation furmintja a korábbi évjáratokhoz hasonlóan ismét telitalálat. A Barta a legújabb Öreg-Király furmintot hozta el, nagyon kerek, nagyon szerethető, a kövesség nem uralja el az érett gyümölcsöket benne, csupán díszíti.

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu

Pálffy Gyula csendes fehérborait is dicsérhetném, de nem kérdés, hogy igazi pezsgőmester is, ezt most nagyon elegáns pinot noir rozépezsgőjével bizonyította számomra. Végül pedig: Cseriék, a másik nagydíjas, a Septimus Rajnai Rizling (2019) készítői. De három további rajnai is várta az asztalukon a jóféle pannonhalmi fehérre szomjazókat: a 2022-es Primus és Secundus, valamint a 2021-es Quintus. A számomra itthon ritkán tapasztalható, a szüreti időponttal, s így a cukortartalommal való játék valóban új világot nyitott ki vendégeik számára. Az asztal mellett elhaladva gyakran hallottam dicsérő szót, ez is bizonyítja, hogy a moseli ihletettségű rajnaiuniverzum alighanem sokaknak tetszik.

Portugieser du Monde kóstoló 2023 - borsmenta.hu
 
A Portugieser du Monde 2023 Pécs történelmi központjában olyan bőséges választékkal kényeztette látogatóit, melynek – bár tényleg igyekeztem – ismét csak egy részét tudtam megismerni. De a bőség csak egy dolog, ugyanis színvonalát tekintve a rendezvény már most olyan magas szinten áll, hogy jövőre a legnehezebb feladat minden bizonnyal az lesz, hogy ezt megugorja. Gratulálok, és köszönöm a meghívást!
 
Fotó:
Kiss Gadget Zoltán

Iszunk

Világ portugieserei, gyülekező!

2016.04.01. | Burai László
Kevés kékszőlő-fajta van itthon, ami ennyi pofont kapott volna, mint a portugieser. Pedig Villányban a mai napig azt mondják az öregek, hogy egy pincét a kékoportója alapján kell megíté…
Iszunk

A borszakírók toplistája

2017.01.08. | Szabó Edit
Íme a magyar borszakírók által 2016-ban legjobbnak tartott 12 fehér- és 12 vörösbor, valamint a két abszolút első…  
Vendégoldal

Portugieser du Monde – hatodszor

2018.04.03. | Borsmenta
2013-ban volt az első, április 7-én lesz a hatodik olyan nemzetközi borverseny, ahol egy méltatlanul alábecsült fajta, a portugieser a főszereplő…  
Iszunk

Kamocsay és Günzer bora kapta a nagydíjat

2022.01.06. | Szabó Edit
A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal díjazta a hazai borokat. A Kikelet Pince, a Pálffy Szőlőbirtok, a Sol Montis Borászat és a Vesztergombi Pince bora is ott van a legjobbak kö…
Tesztelünk

Wassmann Bormanufaktúra: Morizz 2016

2022.03.23. | Szabó Edit
Ez ám a különlegesség! Tradicionális eljárással készített brut nature vörös pezsgő a Wassmann Pincétől. Száz százalék portugieser, elegáns és extravagáns…  
Iszunk

Pannonhalmára és Villányba került a nagydíj!

2023.01.23. | Szabó Edit
A Magyar Borszakírók Köre hetedik alkalommal díjazta a hazai borokat. A nagydíj ezúttal Pannonhalmára és Villányba ment, de a tokaji, a szekszárdi, a pécsi és az egri borok is szépen sz…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)