Cseresznyés saláta
Számtalan fantasztikus recept kering cseresznyés levesekről, szószokról, mártásokról, süteményekről (egyet mi is közreadtunk nemrég, itt olvashatjátok), de alig találtunk olyat, ahol a cseresznye sós kombinációban szerepel. Megálmodtunk hát egy salátát, amelynek minden hozzávalója kényelmesen beszerezhető a cseresznyeszezonban, és hozzágondoltuk azt is, hogy ha nem önálló fogásként, hanem köretként tálaljuk, mi illene hozzá legjobban. A szezámmagos csirkemellre szavaztunk, a húst nem evőknek pedig szezámmagos cukkinit készítettünk hozzá. Mindkettővel nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 2 személyre (a salátához):
- 1 marék rukkola, kicsire tépkedve
- 6 fejessaláta-levél, kicsire tépkedve
- 2 szál zöldhagyma, apróra vágva
- ½ csokor snidling, finomra vágva
- 1 marék petrezselyem, leveleire szedve
- 1 marék friss cseresznye, kimagozva
- 5 dkg fetasajt, kockára vágva
- 1 marék dió, durvára vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 mokkáskanál méz
- só ízlés szerint
1. A hozzávalókat a leírtak szerint előkészítjük, majd rétegesen tálba rakjuk: a rukkola, a cseresznye fele, a hagyma, a feta fele, a fejes saláta, a petrezselyem fele, a maradék cseresznye, a snidling, a maradék petrezselyem és a maradék feta. A tetejére rászórjuk a durvára vágott diót.
2. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és tálalás előtt a zöldségekre csorgatjuk. Óvatosan összekeverjük, vigyázva, hogy a feta ne morzsolódjon teljesen szét.
3. Önálló fogásként tálaljuk, így is megállja a helyét, de ha fogunk egy szelet kenyeret, megkenjük vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, bedobjuk a sütőbe, szépen rásütjük a sajtot, és frissen, ropogósan a saláta mellé tesszük, úgy is nagyon finom. Rozé illik hozzá.
Borsmenta-tipp: Ha a diót sütőben pár percig pirítjuk, még finomabb lesz az íze.

Hozzávalók 2 személyre:
- 1 csirkemell filé, szeletelve / 1 kisebb cukkini karikára vágva
- 5 evőkanál liszt
- 1 nagy tojás
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 6 evőkanál szezámmag
- só ízlés szerint
- olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. A csirkemellet felszeleteljük, a cukkinit meghámozzuk, karikára vágjuk. Mindkettőt besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk.
2. A zsemlemorzsát összekeverjük a szezámmaggal, a tojást felverjük és megsózzuk, és a hús- és cukkiniszeleteket a hagyományos módon panírozzuk: liszt-tojás-szezámmagos morzsa.
3. Bő olajban közepes lángon aranybarnára sütjük. (Vigyázzunk, hogy a láng ne legyen túl erős, mert akkor megég a panír.) Ha kész, papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat leitassuk róla.
4. A húst és a tököt együtt vagy külön-külön a cseresznyés salátával tálaljuk.
Rozé vagy könnyű fehérbor illik hozzá.