Vissza

Cseresznyés saláta

2018.06.13. | Szabó Edit
Cseresznyét sósan? Igen! Higgyétek el, nagyon finom! Ezt a salátát tálalhatjátok önálló fogásként, de köretként is. Mi most húsos és húsmentes kombinációban egyaránt megmutatjuk nektek…
 

Számtalan fantasztikus recept kering cseresznyés levesekről, szószokról, mártásokról, süteményekről (egyet mi is közreadtunk nemrég, itt olvashatjátok), de alig találtunk olyat, ahol a cseresznye sós kombinációban szerepel. Megálmodtunk hát egy salátát, amelynek minden hozzávalója kényelmesen beszerezhető a cseresznyeszezonban, és hozzágondoltuk azt is, hogy ha nem önálló fogásként, hanem köretként tálaljuk, mi illene hozzá legjobban. A szezámmagos csirkemellre szavaztunk, a húst nem evőknek pedig szezámmagos cukkinit készítettünk hozzá. Mindkettővel nagyon finom, érdemes kipróbálni.




Hozzávalók 2 személyre (a salátához):
  • 1 marék rukkola, kicsire tépkedve
  • 6 fejessaláta-levél, kicsire tépkedve
  • 2 szál zöldhagyma, apróra vágva
  • ½ csokor snidling, finomra vágva
  • 1 marék petrezselyem, leveleire szedve
  • 1 marék friss cseresznye, kimagozva
  • 5 dkg fetasajt, kockára vágva
  • 1 marék dió, durvára vágva
Az öntethez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 mokkáskanál méz
  • só ízlés szerint
Elkészítése:

1. A hozzávalókat a leírtak szerint előkészítjük, majd rétegesen tálba rakjuk: a rukkola, a cseresznye fele, a hagyma, a feta fele, a fejes saláta, a petrezselyem fele, a maradék cseresznye, a snidling, a maradék petrezselyem és a maradék feta. A tetejére rászórjuk a durvára vágott diót.



2. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és tálalás előtt a zöldségekre csorgatjuk. Óvatosan összekeverjük, vigyázva, hogy a feta ne morzsolódjon teljesen szét.



3. Önálló fogásként tálaljuk, így is megállja a helyét, de ha fogunk egy szelet kenyeret, megkenjük vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, bedobjuk a sütőbe, szépen rásütjük a sajtot, és frissen, ropogósan a saláta mellé tesszük, úgy is nagyon finom. Rozé illik hozzá.



Borsmenta-tipp: Ha a diót sütőben pár percig pirítjuk, még finomabb lesz az íze.


 
Szezámmagos csirkemell és/vagy szezámmagos cukkini



Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 csirkemell filé, szeletelve / 1 kisebb cukkini karikára vágva
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 nagy tojás
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 6 evőkanál szezámmag
  • só ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
     


Elkészítés:


1. A csirkemellet felszeleteljük, a cukkinit meghámozzuk, karikára vágjuk. Mindkettőt besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk.
2. A zsemlemorzsát összekeverjük a szezámmaggal, a tojást felverjük és megsózzuk, és a hús- és cukkiniszeleteket a hagyományos módon panírozzuk: liszt-tojás-szezámmagos morzsa.



3. Bő olajban közepes lángon aranybarnára sütjük. (Vigyázzunk, hogy a láng ne legyen túl erős, mert akkor megég a panír.) Ha kész, papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat leitassuk róla.



4. A húst és a tököt együtt vagy külön-külön a cseresznyés salátával tálaljuk.



Rozé vagy könnyű fehérbor illik hozzá.






 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)