2019.06.11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes étel, érdemes megkóstolni!
Ez a könnyű, bátran fűszerezhető fogás az egyik legfinomabb nyári étel, és a húsmentesen étkezőknek is nyugodtan ajánlhatjuk. Igaz, hogy olajban sül, de most már szélesre lehet tárni az ablakot, és mire elkészül, ki is szellőzik a konyha. (Egyébként megsüthetjük sütőben, tepsiben, vagy akár muffinformában, úgy is csinos lesz, és ráadásul zsiradékmentes.)
Hozzávalók:
- 2 kisebb, zsenge cukkini
- 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
- 1,5 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- néhány tekerésnyi feketebors (én kihagyom, mert Csilla lányom nem szereti)
- 2 marék reszelt parmezán
- 10 evőkanál zsemlemorzsa
- zsiradék a sütéshez
- 2 csokor zöld spárga fejei (a többiből készítsünk krémlevest, ITT a recept!)
- 2 evőkanál majonéz
Elkészítés:
1. A cukkinit megmossuk, héjastól lereszeljük, megsózzuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk – ez idő alatt levet ereszt.
2. A zsemlét kisebb kockákra vágjuk, leöntjük a tejjel, átforgatjuk, jól el kell áznia.
3. A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy fokhagymanyomón áttörjük.
4. Ha a zsemle már elázott, kinyomkodjuk. Kinyomkodjuk a cukkinit is, összekeverjük a zsemlével, hozzátesszük a többi alapanyagot (só, tojás, fokhagyma, bors, parmezán), és összedolgozzuk. Ha van még időnk tálalásig, hagyhatjuk állni a hűtőben, de haladhatunk is tovább.
5. Kis pogácsákat formálunk, meghempergetjük a zsemlemorzsában. (Ha túl híg a massza, és nehezen formálható, bátran adjunk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát.)
6. A pogácsákat forró zsiradékba dobjuk, és közepes lángon nagyjából 5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és folytatjuk a sütést. A másik oldala már hamarabb megpirul. Könnyebb úgy dolgozni, ha a pogácsák nincsenek túl szorosan a serpenyőben. (A zsiradék lehet ízlés szerint olaj, állati vagy növényi zsír is.)
7. Ha a pogácsáink megpirultak, szűrőpapírra szedjük őket, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot. Ekkora mennyiségű alapanyagból kb. 20 fasírt készül.
A spárgakrém elkészítése:
1. Párolóbetéten pároljuk meg a spárgafejeket (ha nincs párolóbetét, egyszerűen főzzük néhány perc alatt puhára).
2. Tegyük a majonézzel együtt egy tálba, és kézi mixerrel pürésítsük. (Ha inkább öntetet szeretnénk, és nem krémet, adjunk hozzá egy keveset a párolóléből.)
A cukkinifasírtot a majonézes spárgakrémmel és tetszés szerinti körettel tálaljuk.
Borsmenta-tipp 1.: idényben spejzoljunk be spárgából! Enyhén megpárolva lefagyaszthatjuk, néhány perc alatt felenged, és máris lehet vele tovább dolgozni!
Borsmenta-tipp 2.: ha megszárad a kenyér, kifli, zsemle, ne dobjuk ki! Lereszelhetjük vagy darálón ledarálhatjuk, és máris kész a házi zsemlemorzsánk. Ha valaki finomabban szereti, át is szitálhatja. Gyorsan megvan, a kenyér nem kerül a szemétbe, csak azért, mert megszáradt, és nem kell a boltból megvenni a zsemlemorzsát!
Tanács: a Coop üzletek a használt olaj literjéért 80 Ft értékű kupont adnak, a MOL pedig (meghatározott töltőállomásain) díjmentesen átveszi, sőt gyűjtőflakont is biztosít hozzá.
Fotó:
Klich Zsuzsa