Vissza
Főzünk

Cukkinifasírt spárgakrémmel

Cukkinifasírt spárgakrémmel című cikk borítóképe
2019. 06. 11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes étel, érdemes megkóstolni!

Ez a könnyű, bátran fűszerezhető fogás az egyik legfinomabb nyári étel, és a húsmentesen étkezőknek is nyugodtan ajánlhatjuk. Igaz, hogy olajban sül, de most már szélesre lehet tárni az ablakot, és mire elkészül, ki is szellőzik a konyha. (Egyébként megsüthetjük sütőben, tepsiben, vagy akár muffinformában, úgy is csinos lesz, és ráadásul zsiradékmentes.)

Hozzávalók:

  • 2 kisebb, zsenge cukkini
  • 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • néhány tekerésnyi feketebors (én kihagyom, mert Csilla lányom nem szereti)
  • 2 marék reszelt parmezán
  • 10 evőkanál zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez
A spárgakrém hozzávalói:
  • 2 csokor zöld spárga fejei (a többiből készítsünk krémlevest, ITT a recept!)
  • 2 evőkanál majonéz



Elkészítés:

1. A cukkinit megmossuk, héjastól lereszeljük, megsózzuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk – ez idő alatt levet ereszt.

2. A zsemlét kisebb kockákra vágjuk, leöntjük a tejjel, átforgatjuk, jól el kell áznia.

3. A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy fokhagymanyomón áttörjük.

4. Ha a zsemle már elázott, kinyomkodjuk. Kinyomkodjuk a cukkinit is, összekeverjük a zsemlével, hozzátesszük a többi alapanyagot (só, tojás, fokhagyma, bors, parmezán), és összedolgozzuk. Ha van még időnk tálalásig, hagyhatjuk állni a hűtőben, de haladhatunk is tovább.

5. Kis pogácsákat formálunk, meghempergetjük a zsemlemorzsában. (Ha túl híg a massza, és nehezen formálható, bátran adjunk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát.)

6. A pogácsákat forró zsiradékba dobjuk, és közepes lángon nagyjából 5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és folytatjuk a sütést. A másik oldala már hamarabb megpirul. Könnyebb úgy dolgozni, ha a pogácsák nincsenek túl szorosan a serpenyőben. (A zsiradék lehet ízlés szerint olaj, állati vagy növényi zsír is.)

7. Ha a pogácsáink megpirultak, szűrőpapírra szedjük őket, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot. Ekkora mennyiségű alapanyagból kb. 20 fasírt készül.

A spárgakrém elkészítése:

1. Párolóbetéten pároljuk meg a spárgafejeket (ha nincs párolóbetét, egyszerűen főzzük néhány perc alatt puhára).

2. Tegyük a majonézzel együtt egy tálba, és kézi mixerrel pürésítsük. (Ha inkább öntetet szeretnénk, és nem krémet, adjunk hozzá egy keveset a párolóléből.)

A cukkinifasírtot a majonézes spárgakrémmel és tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Borsmenta-tipp 1.: idényben spejzoljunk be spárgából! Enyhén megpárolva lefagyaszthatjuk, néhány perc alatt felenged, és máris lehet vele tovább dolgozni!

Borsmenta-tipp 2.: ha megszárad a kenyér, kifli, zsemle, ne dobjuk ki! Lereszelhetjük vagy darálón ledarálhatjuk, és máris kész a házi zsemlemorzsánk. Ha valaki finomabban szereti, át is szitálhatja. Gyorsan megvan, a kenyér nem kerül a szemétbe, csak azért, mert megszáradt, és nem kell a boltból megvenni a zsemlemorzsát!

Tanács: a Coop üzletek a használt olaj literjéért 80 Ft értékű kupont adnak, a MOL pedig (meghatározott töltőállomásain) díjmentesen átveszi, sőt gyűjtőflakont is biztosít hozzá.

Fotó:
Klich Zsuzsa