Főzünk

Halászlé Heimann Zoli bácsi szerint

Halászlé Heimann Zoli bácsi szerint című cikk borítóképe
2019. 12. 24. | Heimann Zoltán
Ünnepi halászlénk Szekszárdról érkezett, Heimann Zoltán által főzve és tálalva. Boldog karácsonyt kívánunk a Borsmenta valamennyi olvasójának!

Alapvetések:

  1. A jó halászlé nem azon múlik, hogy szegedi vagy bajai, hanem hogy friss halból, jó paprikából és aznap készül.
  2. Szerintem a halászlét főleg pontyból jó főzni, és jól áll a tükörponty enyhe zsírossága a lének. A paprika ebben oldódik fel szépen.
  3. A bogrács formája megint lehet vita tárgya, de az igazi halászlé szabad tűzön készül.


Alapanyagok:
  • Egy főre fél kiló halat számolunk. A halat a főzés előtt egy-két órával besózzuk. Buday nagyapám tiszteletére én aláöntök egy kevés száraz savas fehérbort is.
  • Egy kiló halhoz 1,3 liter vizet számolunk, és egy-egy fej hagymát, egy-egy teli evőkanál törött paprikát adunk.
  • A csípősséget én a hallébe főzött cseresznyepaprika külön feltálalásával a vendégekre bízom.


Elkészítés:

1. Ha van idő és lehetőség, alaplevet készítek. A fejet, farkat (talán még egy harcsafejet is!) egy óra hosszan előfőzöm a hagymával.

2. Ezt leszűröm, és a leszűrt levet újra felteszem a bográcsba. Belehelyezem a sózóból kivett halderekakat és a hal vérét is.

3. Mikor a lé lobogva forrásba kezd, beleöntöm a paprikát. Fontos az erős tüzet megtartani, hogy végig lobogva forrjon. Hogy megakadályozzuk a kihabzást, a bográcsot időnként forgatom.

4. Az utolsó 5 percben teszem bele a tejet és az ikrát. Kóstolom, sózom.

5. A forrástól számítva fél óra múlva tálalható.

6. Engedtessék meg a részrehajlás: én tésztával és kadarkával, jó társaságban szeretem.



Jó étvágyat és egészségetekre!

Fotó:
Heimann Családi Birtok

Beszélgetünk
Karácsony Heimannéknál című cikk borítóképe

Karácsony Heimannéknál

2019. 12. 21. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés a Heimann családdal
Halászlé, kadarka, szép tervek, nagy remények. A szekszárdi Heimann család életében az idei év új unokát, a következő új borválogatást hoz majd, de addig lássuk, mi kerül a karácsonyi asztalra…
Tesztelünk
Heimann Családi Birtok: Alte Reben 2016 című cikk borítóképe

Heimann Családi Birtok: Alte Reben 2016

2018. 11. 09. | Szabó Edit
Sűrű, gazdag, intenzív bor, sötét, mint az éjszaka, az ember költői hangulatba kerül tőle. Ahogyan a neve is jelzi, öreg tőkék terméséből készült, de öreg tőke nem vén tőke…
Beszélgetünk
Heimann az Év Borásza Lengyelországban című cikk borítóképe

Heimann az Év Borásza Lengyelországban

2017. 10. 28. | Szabó Edit
Ez a díj nem rólam, hanem Szekszárdról és az egész magyar borkultúráról szól – mondta Heimann Zoltán tegnap este, amikor ünnepélyes külsőségek között átvette a lengyel Magazyn Wino által alapított Év Borásza díjat Varsóban…
Tesztelünk
Heimann Családi Birtok: Idei 2015 című cikk borítóképe

Heimann Családi Birtok: Idei 2015

2016. 01. 28. | Szabó Edit
Igazi tavaszköszöntő, friss, üde vörösbor. Mint egy tál érett cseresznye, folyékony kiadásban. Azért kicsit fűszeresebb, és persze van benne alkohol...