Főzünk

Klasszikus marhapörkölt

Klasszikus marhapörkölt című cikk borítóképe
2024. 11. 18. | Szabó Edit
A marhapörkölt az identitásunk része. Minden húsevő rajong érte, és valljuk be, jogosan. Íme a klasszikus recept. Testes vörösbor illik hozzá…

A klasszikus marhapörkölt zsírral készül, lábszárhúsból, órákig. Bármelyik komponenst megváltoztatjuk, vagy ha esetleg spórolnánk a főzési idővel, nem lesz az igazi. Arról esetleg lehet vitatkozni, hogy libazsírral vagy disznózsírral ízesebb, de nem érdemes. A célnak mindkettő tökéletesen megfelel, tehát döntsön mindenki belátása szerint.

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 3 evőkanál zsír
  • 2 nagy vagy 3 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva, finomra vágva
  • 1 paradicsom, hámozva, felkockázva
  • 1 zöldpaprika, vékony csíkokra vágva
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 mokkáskanál bors – ízlés szerint lehet több, de el is hagyható
  • 3-4 evőkanál sűrített paradicsom – vagy 1 deci abból, amit mi tettünk el
  • 2-2,5 dl víz

Elkészítése:

1. Egy nagyobb lábosban megolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a finomra vágott hagymát, megkeverjük, hintünk rá egy csipet sót, újra megkeverjük, majd lefedve, lassú tűzön párolni kezdjük. Vigyázzunk, nehogy odaégjen.

2. A fokhagymát a kés lapjával megroppantjuk, finomra vágjuk és azt is a hagymához keverjük.

3. Ha a hagyma engedett egy kis levet, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre; engedjük, hogy néhány másodperc alatt visszamelegedjen, majd egy löttyintésnyi vízzel felengedjük.

4.Folytonos keverés mellett megvárjuk, hogy a víz elpárologjon, és hozzáadjuk a hámozott, felkockázott paradicsomot, a paprikát, valamit a sót, a borsot és az őrölt köményt. Alaposan összekeverjük, majd lefedjük és lassú tűzön pároljuk. A paradicsom engedni fog annyi levet, hogy ne kapjon le, de azért figyeljünk rá. Néhány perc múlva adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és azzal is forraljuk-pirítsuk össze.

5. Ha a pörköltalapunk összeállt, vagyis a paradicsom kezd pépessé válni, és az egész szinte krémszerű, mehet bele a felkockázott hús. Alaposan elkeverjük, fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a maradék – kb. 2 dl – vizet, és lefedve, lassú tűzön 3 órán át főzzük. Közben néha ránézünk, és ha szükséges, adunk még hozzá egy kis vizet és egy kanálnyi paradicsompürét – de erre általában nincs szükség.

Hogy meddig kell főzni, az a hústól függ. Ha szerencsénk van, a lábszár 3 óra alatt vajpuha lesz; ha nincs, akkor adjunk még neki egy kis időt. Az a jó, ha a hús szinte olvad a szájban.

Frissen, forrón, galuskával vagy tarhonyával körítve tálaljuk. Savanyúságot is kínálhatunk mellé.

Borsmenta-tipp 1.: a marhapörkölt nagyon jól fagyasztható, ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni. Egy időhiányos napon tökéletes vacsora válik belőle, csak a köretet kell elkészíteni hozzá.

Borsmenta-tipp 2.: a paradicsom héját egyszerűen lehúzhatjuk, ha a száránál és a csúcsánál kereszt alakban bemetsszük, majd néhány másodpercre forrásban lévő, aztán meg hideg vízbe dobjuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Kovászos uborka – a nyár slágere című cikk borítóképe

Kovászos uborka – a nyár slágere

2023. 07. 28. | Szabó Edit
Nincs nyár kovászos uborka nélkül! Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény káprázatos. Íme egy megbízható recept…
Főzünk
Csirkepörkölt okrával című cikk borítóképe

Csirkepörkölt okrával

2022. 12. 10. | Szabó Edit
Az okrás csirkepörkölt igazi fúziós fogás: a hazai ízeket kimondottan izgalmassá varázsolja az egzotikus zöldség. Köretként kuszkuszt vagy bulgurt ajánlunk hozzá, de nokedlivel is finom…
Főzünk
Vörösboros őzpörkölt című cikk borítóképe

Vörösboros őzpörkölt

2020. 02. 10. | Klich Zsuzsa
Készüljön szárnyasból, sertésből, marhából vagy vadból, a pörkölt nemzeti kincs, és mindenki a saját receptjére esküszik. Mi most őzpörköltet főztünk, nem egészen a hagyományos módon. Íme a recept…
Főzünk
Fácánleves című cikk borítóképe

Fácánleves

2020. 02. 03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…
Főzünk
Konyakos oldalas Váncsa István módra című cikk borítóképe

Konyakos oldalas Váncsa István módra

2018. 12. 30. | Klich Zsuzsa
A szépirodalom és a mennyei ízek csodás frigye. Aki ezt a sült oldalast megkóstolta, egész életében emlegetni fogja – hacsak el nem készíti…
Főzünk
Részeges nyúl című cikk borítóképe

Részeges nyúl

2017. 07. 24. | Szabó Edit
Egy recept, amely meggyőzi a kétkedőket. Ha eddig azt hitted, hogy nem szereted a nyúlhúst, próbáld ki ezt!