Vissza

Fácánleves

2020.02.03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…
 


Mivel a vadon élő állatok tápláléka természetes, a fácán húsának ízvilága gazdagabb, víztartalma alacsonyabb, fehérjetartalma viszont magasabb, mint a háztáji baromfié, ezért fogyasztása egészségesebb. Az viszont igaz, hogy a beszerzése időnként komoly nehézségekbe ütközik.



Ha van vadász ismerősünk, aki ellát bennünket hússal, nincs miért aggódnunk. Az is jó megoldás, ha olyan piac közelében lakunk, ahol kínálnak vadhúsokat. Ha viszont nincs megbízható beszerzési forrásunk, vásároljuk meg bátran a fagyasztott húst a boltban. A konyhában kevésbé jártasaknak különösen praktikus, hiszen konyhakészen kapjuk, pácolható, süthető, főzhető. Felengedésnél kövessük a gyártó ajánlását, és fontos, hogy amit egyszer felolvasztottunk, azt már ne fagyasszuk újra!

Aki háziszárnyasokból gyakran főz húslevest, a fácán esetében is nyugodtan követheti a saját, jól bevált módszerét, de készüljön fel rá, hogy a fácán húsa lassabban puhul.


 
Hozzávalók:
  • 1 konyhakész fácán (nagyjából 1 kg tömegű legyen, de ha kisebb, vegyünk kettőt, és főzzük arányosan több vízben)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 20-25 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 15 dkg zeller és karalábé együtt
  • néhány kelbimbó
  • 10 szem fekete bors
  • egy csipet sáfrány vagy sáfrányos szeklice
  • 1 nagyobb gomba
  • 1 marék zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem


Elkészítés:

 
1. A megtisztított, alaposan átmosott fácánt 2,5 liter (esetleg 3 liter) vízben feltesszük főni. Sózzuk, forrás után leszedjük a képződött habot.

2. Minden hozzávaló zöldséget tisztítsunk meg, de hagyjunk egészben. Kb. 20 perccel azután, hogy felforrt, tegyük hozzá a lassú tűzön bugyogó leveshez az összes zöldséget, a fűszerekkel együtt. Fedjük le.

3. Másfél-két óra múlva, amikor a hús már megpuhult, emeljük ki a húst és szűrőlapáttal a zöldségeket, majd szűrjük le a levest.

4. Külön vízben főzzünk hozzá tésztát (cérnametéltet, csigát vagy eperlevelet, ki mivel szereti), merjük tányérokba a levest, és külön tálon kínáljuk hozzá a feldarabolt húst, a zöldségeket és a tésztát.



Öt-hat felnőtt részére bőséges adag, de az se baj, ha a duplájából főzzük. Másnap is finom, és garantáltan el fog fogyni. Kínálhatunk hozzá erős paprikát is, de annyira ízletes a leves, hogy az első tányérral mindenképp anélkül együk!


 
Forrás: Egy a természettel (a Vadászati és Természeti Világkiállítás kiadványa)

További információ a vadhúsokról: vadhus.net
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Krémes, selymes sajtleves

2019.03.26. | Klich Zsuzsa
Ezt a levest a textúrák találkozása teszi különlegessé. Válasszuk a kedvenc sajtjainkat, és kísérletezzünk bátran!  
Főzünk

Tavaszi karalábéleves

2019.05.08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…  
Főzünk

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019.06.03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer meg…
Főzünk

Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai

2019.12.16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről ho…
Főzünk

Gombaleves

2019.12.23. | Klich Zsuzsa
A gomba az egyik legfantasztikusabb alapanyagunk, a lehetőségek valóságos tárháza rejlik benne. Mi most levest készítettünk, laska- és shiitake gomba felhasználásával…  
Főzünk

Korhelyleves csülökkel

2020.01.04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (107) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (244) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (18) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)