2020.02.03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…
Mivel a vadon élő állatok tápláléka természetes, a fácán húsának ízvilága gazdagabb, víztartalma alacsonyabb, fehérjetartalma viszont magasabb, mint a háztáji baromfié, ezért fogyasztása egészségesebb. Az viszont igaz, hogy a beszerzése időnként komoly nehézségekbe ütközik.
Ha van vadász ismerősünk, aki ellát bennünket hússal, nincs miért aggódnunk. Az is jó megoldás, ha olyan piac közelében lakunk, ahol kínálnak vadhúsokat. Ha viszont nincs megbízható beszerzési forrásunk, vásároljuk meg bátran a fagyasztott húst a boltban. A konyhában kevésbé jártasaknak különösen praktikus, hiszen konyhakészen kapjuk, pácolható, süthető, főzhető. Felengedésnél kövessük a gyártó ajánlását, és fontos, hogy amit egyszer felolvasztottunk, azt már ne fagyasszuk újra!
Aki háziszárnyasokból gyakran főz húslevest, a fácán esetében is nyugodtan követheti a saját, jól bevált módszerét, de készüljön fel rá, hogy a fácán húsa lassabban puhul.
Hozzávalók:
- 1 konyhakész fácán (nagyjából 1 kg tömegű legyen, de ha kisebb, vegyünk kettőt, és főzzük arányosan több vízben)
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 20-25 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 15 dkg zeller és karalábé együtt
- néhány kelbimbó
- 10 szem fekete bors
- egy csipet sáfrány vagy sáfrányos szeklice
- 1 nagyobb gomba
- 1 marék zöldborsó
- só
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1. A megtisztított, alaposan átmosott fácánt 2,5 liter (esetleg 3 liter) vízben feltesszük főni. Sózzuk, forrás után leszedjük a képződött habot.
2. Minden hozzávaló zöldséget tisztítsunk meg, de hagyjunk egészben. Kb. 20 perccel azután, hogy felforrt, tegyük hozzá a lassú tűzön bugyogó leveshez az összes zöldséget, a fűszerekkel együtt. Fedjük le.
3. Másfél-két óra múlva, amikor a hús már megpuhult, emeljük ki a húst és szűrőlapáttal a zöldségeket, majd szűrjük le a levest.
4. Külön vízben főzzünk hozzá tésztát (cérnametéltet, csigát vagy eperlevelet, ki mivel szereti), merjük tányérokba a levest, és külön tálon kínáljuk hozzá a feldarabolt húst, a zöldségeket és a tésztát.
Öt-hat felnőtt részére bőséges adag, de az se baj, ha a duplájából főzzük. Másnap is finom, és garantáltan el fog fogyni. Kínálhatunk hozzá erős paprikát is, de annyira ízletes a leves, hogy az első tányérral mindenképp anélkül együk!
Forrás: Egy a természettel (a Vadászati és Természeti Világkiállítás kiadványa)
További információ a vadhúsokról: vadhus.net
Fotó:
Klich Zsuzsa