Vissza

Mediterrán olajbogyós kiflicskék

2017.02.01. | Varga Anita
Első olvasásra kissé macerásnak tűnik, de aki egyszer megkóstolta, tudja, hogy megéri a fáradságot. Vigyázat, addiktív!
 

Ha egy recept úgy kezdődik, hogy „Az előző napon…”, legtöbbször hozzá se kezdünk. Folyton rohanunk, és a főzést vagy a sütést a fennmaradó időbe próbáljuk beleszuszakolni. Nagy hiba. Az olajbogyós kiflicskéknek ugyan kétszer kell nekifutnunk, de az előkészületek kényelmesen elvégezhetőek egy nyugodt estén, levezetésképpen, amikor már ágyba dugtuk a gyerekeket. Higgyétek el, néha kifejezetten kikapcsolja az embert, ha csak a tészta elkészítésére koncentrál. Tölthettek magatoknak egy pohár bort is közben. Én ezt soha nem hagyom ki, és miközben a dagasztással bíbelődöm, mindig előre elképzelem, hogy milyen lesz majd az elkészült sütemény a választott borhoz. 



Hozzávalók

A tésztához:
  • 2,5 dl víz
  • 1 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 50 dkg finomliszt (én 35 dkg fehér tönkölyliszt és 15 dkg finomliszt keverékéből készítem, de tökéletesen sikerül 100%-ban fehér tönkölyliszt használatával is)
  • 1 evőkanál só
  • frissen őrölt bors
A töltelékhez:
  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 10 deka magozott fekete olajbogyó, apróra vágva
  • só és őrölt bors, ízlés szerint


Elkészítés:

Az előző napon…
  1. A tésztához a vizet, a tejet és a vajat addig melegítjük, amíg a vaj felolvad, majd a keveréket langyosra hűtjük.
  2. Pár evőkanálnyit összekeverünk belőle a cukorral és az élesztővel, és megvárjuk, míg felhabosodik – ez néhány percnyi türelmet igényel csak. Eközben összekészítjük a tésztához a többi száraz alapanyagot: a lisztet, a sót, a borsot, és a maradék langyos vizes-tejes-vajas folyékony résszel, dagasztógép segítségével 6-8 perc alatt alaposan összedolgozzuk, egyneműsítjük. (Kézzel is dagaszthatjuk, akkor egy kicsit tovább tart.)
  3. A gépből kivéve lisztezett gyúródeszkán is megpaskoljuk kicsit, hogy szép, gömbölyű bucit kapjunk, amelyet kiolajozott keverőtálban, letakarva elteszünk pihenni éjszakára a hűtőbe.
  4. Elkészítjük a tölteléket is, amelyhez a vajat jó előre kivesszük a hűtőből (vagy be se tesszük), hogy szobahőmérsékletű legyen, így gyurmázható össze a reszelt fokhagymával és az aprított olajbogyóinkkal, illetve az ízlés szerint hozzáadagolt sóval, frissen őrölt borssal. Ez utóbbiakkal itt már csínján bánjunk, hiszen a tészta is kapott belőlük.
  5. A keveréket folpackra halmozzuk, becsomagoljuk, és feltekerjük, mint egy kolbászt, és a két végén megpödörjük szaloncukor alakúra. A nagy fokhagymás-olajbogyós „szaloncukrunkat” a fagyasztóban parkoltatjuk egy éjszakán át.



A sütés napján, vagyis másnap
  1. Kivesszük a hűtőből a duplájára kelt, selymes tésztát, hagyjuk felengedni szobahőmérsékletűre, majd enyhén lisztezett gyúródeszkán 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk.
  2. Most jön a munka melós része, amikor a mélyhűtőből elővett, fagyott vajat nagylyukú reszelőn átpasszírozzuk, (karedzés aznapra letudva), majd a lereszelt masszát a tésztára halmozva egyenletesen elosztjuk rajta.


      3. A tésztát lisztezett, éles kés segítségével 12 egyforma méretű szeletkére vágjuk, mint egy   
          tortát. A szebb, pontosabb végeredmény érdekében érdemes először félbevágni a körlapot,
          majd 4 egyforma részre, és így tovább. A kis körcikkeket a szélesebbik végétől indulva kifli
          alakúra göngyölítjük. Apró trükk, hogy több hajtás is látsszon a kisült kiflinken: bal kezünkkel
          mindig óvatosan húzzunk kicsit a tésztán, mialatt a jobb kezünkkel tekerjük fel azt.

       4. A kiflicskéinket felsorakoztatjuk egy sütőpapírral gondosan leterített sütőtálcán, és egy felvert,
           kevés vízzel hígított tojással lekenjük őket.



       5. 190 fokosra előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép színt kap (kb. 20-25 perc), de még
           nem sötétbarna, így lesz kívül roppanós-ropogós, belül pedig puha és omlós.
 
Melegen, de nem forrón tálaljuk, de akkor is finom, ha már kihűlt



Megjegyzés: érdemes a sütő aljába egy vízzel teli tűzálló edénykét elhelyezni – mint bármely élesztőt tartalmazó tészta sütésekor –, hogy a sütés során a kiflicskék szebben megkeljenek. A sütő ajtaját kinyitva ne ijedjünk meg, ha azt látjuk, hogy a tekintélyes mennyiségű vaj a hő hatására kiolvad a töltelékből, és tocsog a kiflik körül, ugyanis ha letakarjuk egy tiszta konyharuhával, míg hűl, akkor szépen újra magába szívja (nem a ruha!).

 
Fotó:
Varga Anita

      
Főzünk

Krumplirózsa

2017.02.13. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 2.
Egyszerű, látványos, és ráadásul nagyon finom! Varga Anita Valentin-napi borkorcsolyáját akár a kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik. Egy palack jó bor kell még hozzá, és kez…
Főzünk

Ricottás császárzsemle

2017.02.24. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 3.
Ez a sütemény nagyon sokarcú. Tökéletesen megfelel egy könnyű vörös- vagy egy érleltebb fehérbor mellé, de a gyerekek is örülnek neki, ha reggelire kínáljuk. Minden a tálaláson múlik… &…
Főzünk

Diós pogácsa

2017.03.21. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 5.
Ez is olyan sós sütemény, ami két napig készül, de higgyétek el, megéri a fáradságot!  
Főzünk

Medvehagymás pogácsa

2017.03.30. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 6.
Imádom a medvehagymát; benne van a tavasz illata, pikáns és kacér, mint mi, nők ebben az évszakban, és rengetegféleképpen fel lehet használni: főzéshez, sütéshez, akár egyszerűbb szendv…
Főzünk

Libatepertős pogácsa

2017.11.08. | Varga Anita
Ha Márton-nap, akkor liba és újbor minden mennyiségben! Ez a fenséges libatepertős pogácsa a borkorcsolya maga…  
Főzünk

Sörkifli, a nagy klasszikus

2017.11.27. | Varga Anita
Sörre bor – mindenkor. Borra sör – minden kör? Bor mellé borkorcsolya. Sör mellé sörkifli? Vagy mégsem? Süssünk egyet, és próbáljuk ki…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)