Vissza
Főzünk

Mogyorós csirkecurry

Mogyorós csirkecurry című cikk borítóképe
2019. 10. 28. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!

A kari egy indiai fűszernövény, a karhí pedig egy aromás szósszal készült indiai étel. E két kifejezésből született a curry (kari? köri?). Aki a szót meghallja, nálunk mindkettőre gondol: a mustársárga porfűszerre, illetve a csípős-fűszeres ragura, ami készülhet szárnyashússal, vagy még inkább vegetáriánus fogásként, zöldségekkel.

Ez az étel nagyon leegyszerűsített, rapid és könnyed változata az eredeti indiai ételnek, ahol legalább 6-8-féle fűszer segítségével produkálják ezt a tipikus aromát. Nem autentikus, de mindenképp kedvcsináló, kissé betekintést enged az indiai konyha különleges világába...

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 15 dkg darabos mogyorókrém (nem édes!)
  • 1 vöröshagyma (lila is jó)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál curry fűszerkeverék
  • 4 dl kókusztej (porból is lehet)
  • 25 dkg áztatott/konzerv csicseriborsó
  • 1 csokor petrezselyemzöld/korianderzöld

Elkészítés:

1. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, megszórjuk a curryporral.

2. A csirkemellet kockára vágjuk, rátesszük a fűszeres hagymára, együtt pirítjuk néhány percig. Sózzuk. Enged egy kis levet, megvárjuk, amíg ez elfő.

3. Ekkor rátesszük a szintén apróra vágott fokhagymát, néhány keverés után felöntjük a kókusztejjel, és beletesszük a mogyorópasztát is.

4. Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót és fél-egy dl vizet, majd fedő alatt összefőzzük az egészet 10-12 perc alatt.

Körítsük főtt jázminrizzsel, a tetejét szórjuk meg finomra vágott petrezselyem- vagy korianderzölddel, kínáljunk hozzá lime-ot vagy citromot és csilit feltétlenül!

Borsmenta-tipp 1.: ha nem konzerv csicseriborsót használunk, kb. 15 dkg-ot áztassunk be előző este, így lesz a felhasználáskor kb. 25 dkg.

Borsmenta-tipp 2.: ha kókusztejport használunk, 4 dl kókusztejhez kb. 10-15 teáskanál port oldjunk fel meleg vízben.

Megjegyzés: a curry fűszerkeverék egyik fő összetevője a kurkuma. A gyömbérfélék családjába tartozik, ettől kapja gyönyörű színét az étel. (Textilfestésre is használják.) Hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Gyógyteaként is fogyasztható, gyakran felmerül mint az Alzheimer-kór és a rák lehetséges ellenszere.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Tesztelünk
Koltai Pincészet: Zenit 2018 (késői szüretelésű) című cikk borítóképe

Koltai Pincészet: Zenit 2018 (késői szüretelésű)

2019. 09. 30. | Szabó Edit
Koltai Tamás szőlősgyöröki pincéjében ez a zenit az egyetlen édes bor, de ez olyan jól sikerült, hogy jobb, ha sietünk, ha azt szeretnénk, hogy jusson nekünk is belőle…