Tesztelünk

Koltai Pincészet: Zenit 2018 (késői szüretelésű)

Koltai Pincészet: Zenit 2018 (késői szüretelésű) című cikk borítóképe
2019. 09. 30. | Szabó Edit
Koltai Tamás szőlősgyöröki pincéjében ez a zenit az egyetlen édes bor, de ez olyan jól sikerült, hogy jobb, ha sietünk, ha azt szeretnénk, hogy jusson nekünk is belőle…


A halvány aranysárga színű bor nagyon jól mutat a pohárban.

Illata sokszínű, izgalmas, összetett. Édes körtés, körtebefőttes hangulattal indít, aztán virágos, sárga rózsás, édesfűszeres világba lépünk, és az egészet kiegészíti egy finom lépes mézes karakter.

Kóstolva édes, kifejezetten kellemes, a kompozíció érett savakra épül, az alkoholtartalom mértéktartó, és a cukortartalom sem annyira magas, hogy elbutítsa a kortyot – bár egy kicsivel magasabb sav talán könnyedebbé tehette volna a bort.

Ízében a kandírozott gyümölcsös, égetett cukros világ finom meggymagos kesernyésséggel párosul, ami kitart egészen az utóíz végéig, nem engedve, hogy az édesség eluralkodjon.

Rusztikus, őszinte, szerethető bor, desszert helyett is, desszert mellé is ajánljuk.

(85 pont)

2019. május 14-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Zenit (késői szüretelésű)
Termelő: Koltai Pincészet
Termőhely: Balatonboglári borvidék
Évjárat: 2018
Típus: édes fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% zenit
Alkoholtartalom: 12.5%
Kapható: a pincénél
Ára: 4000 Ft
A termelő weboldala: https://koltaipinceszet.hu/
Ételajánlatunk: Vargabéles


A pincészet elérhetőségei:
Koltai Pincészet – Koltai Tamás

Cím: Szőlősgyörök, Páskom-hegy
Tel.: +3630 609 0681
E-mail: koltaipinceszet@boglarnet.hu

Fotó:
Vető Gábor

Tesztelünk
Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017 című cikk borítóképe

Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017

2019. 09. 22. | Szabó Edit
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekünk…
Tesztelünk
Kemenczés Borház: Zenit 2018 című cikk borítóképe

Kemenczés Borház: Zenit 2018

2019. 09. 12. | Szabó Edit
A ceglédi Kemenczés Borházat három jóbarát alapította 2014-ben. Zenitjüket narancsos kacsa mellé ajánlják, de aki szereti a kissé fanyar, tartalmas borokat, ételt sem kíván mellé…
Tesztelünk
Béres Szőlőbirtok: Magita 2016 című cikk borítóképe

Béres Szőlőbirtok: Magita 2016

2019. 06. 02. | Szabó Edit
A Béres Szőlőbirtok késői szüretelésű borának névadója egy híresen szép erdőbényei leány, Magita. A bor az idei Decanter World Wine Awardson bronz minősítést kapott…
Tesztelünk
Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet: Late Harvest 2016 című cikk borítóképe

Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet: Late Harvest 2016

2019. 05. 30. | Szabó Edit
Egy tál friss gyümölcs palackba zárva. Édes, de nem túláradóan, kedves, de nem behízelgően. A nyugalmas esték bora.
Iszunk
Szia, édes! című cikk borítóképe

Szia, édes!

2019. 04. 26. | Szabó Edit
Érkezzen bárhonnan, készüljön bármilyen szőlőfajtából, egy jó késői szüretelésű bor megédesíti az estéket. Az viszont fontos, hogy tényleg jó legyen. A Borsmenta tesztjén késői szüretekkel ismerkedtünk, és volt, ami tetszett…
Főzünk
Vargabéles című cikk borítóképe

Vargabéles

2016. 12. 20. | Szabó Edit
A vargabéles a világ egyik legnagyszerűbb süteménye. Gyorsan és könnyen elkészíthető, jól párosítható a fiatal tokaji aszúkhoz, és szinte mindenki szereti.