2018.06.07. | Szabó Edit
Ez a süti az elfoglalt háziasszonyok álma, és az egyik legfinomabb nyári édesség. Cseresznyével, meggyel, sőt áfonyával is működik – mindig azt tegyük bele, aminek éppen szezonja van…
Nem a nagyanyám receptje, de akár az is lehetne. Nem kell nagy hűhót csapni körülötte, pár perc alatt elkészül a tészta, és már mehet is a sütőbe. (A legtöbb időt a cseresznye vagy a meggy kimagozása viszi el.) A gyümölcs savai miatt nem émelyítően édes, mindenki imádja, és másnap is finom. Ja, és persze befőttből, fagyasztott gyümölcsből is készülhet, de azért a friss az igazi.
Hozzávalók:
- 1 bögre cukor
- 1,5 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 bögre kimagozott cseresznye
- 1 marék durvára vágott dió
- 6 evőkanál natúr joghurt
- 1 dl olaj
1. A cukrot a tojásokkal fehéredésig keverjük.
2. A masszához adjuk a vaníliás cukrot, a joghurtot, az olajat, alaposan összedolgozzuk, és szép lassan, gyakran kevergetve hozzászitáljuk a lisztet. Sűrű, de még folyékony állagú tészta lesz az eredmény. Ha túl sűrűnek találjuk, tegyünk még bele 1-2 kanál joghurtot. Végül keverjük hozzá a sütőport is.
3. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a kimagozott cseresznye legnagyobb részét. (15-20 szemet hagyjunk meg, azt csak a tepsiben tesszük rá.)
4. Egy normál méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát, a tetejére nyomkodjuk a megmaradt gyümölcsöket, megszórjuk a durvára vágott dióval, és mehet is az előmelegített sütőbe.
Légkeveréses sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sül, de ha nem aranybarna a teteje, adhatunk neki még 5 percet.
Melegen is, hidegen is kínálhatjuk.
Fotó:
Borsmenta
-
honlap