Főzünk

Pofonegyszerű cseresznyés süti

Pofonegyszerű cseresznyés süti című cikk borítóképe
2018. 06. 07. | Szabó Edit
Ez a süti az elfoglalt háziasszonyok álma, és az egyik legfinomabb nyári édesség. Cseresznyével, meggyel, sőt áfonyával is működik – mindig azt tegyük bele, aminek éppen szezonja van…

Nem a nagyanyám receptje, de akár az is lehetne. Nem kell nagy hűhót csapni körülötte, pár perc alatt elkészül a tészta, és már mehet is a sütőbe. (A legtöbb időt a cseresznye vagy a meggy kimagozása viszi el.) A gyümölcs savai miatt nem émelyítően édes, mindenki imádja, és másnap is finom. Ja, és persze befőttből, fagyasztott gyümölcsből is készülhet, de azért a friss az igazi.

Hozzávalók:

  • 1 bögre cukor
  • 1,5 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 bögre kimagozott cseresznye
  • 1 marék durvára vágott dió
  • 6 evőkanál natúr joghurt
  • 1 dl olaj
Elkészítése:

1. A cukrot a tojásokkal fehéredésig keverjük.

2. A masszához adjuk a vaníliás cukrot, a joghurtot, az olajat, alaposan összedolgozzuk, és szép lassan, gyakran kevergetve hozzászitáljuk a lisztet. Sűrű, de még folyékony állagú tészta lesz az eredmény. Ha túl sűrűnek találjuk, tegyünk még bele 1-2 kanál joghurtot. Végül keverjük hozzá a sütőport is.
3. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a kimagozott cseresznye legnagyobb részét. (15-20 szemet hagyjunk meg, azt csak a tepsiben tesszük rá.)

4. Egy normál méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát, a tetejére nyomkodjuk a megmaradt gyümölcsöket, megszórjuk a durvára vágott dióval, és mehet is az előmelegített sütőbe.

Légkeveréses sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sül, de ha nem aranybarna a teteje, adhatunk neki még 5 percet.

Melegen is, hidegen is kínálhatjuk.

Fotó:
Borsmenta - honlap