Vissza
Főzünk

Rakott padlizsán

Rakott padlizsán című cikk borítóképe
2016. 02. 09. | Szabó Edit
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, a burgonyafélékhez sorolják, és nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért nemcsak finom, hanem egészséges is.

Rengeteg étel készül belőle, mi most egy hús nélküli változatot mutatunk. A recept egy régi, családi receptfüzetből való.

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 8 db paradicsom
  • 20 dkg árpagyöngy
  • 10 dkg ementáli jellegű sajt
  • 1 dl növényi olaj
  • só, bors, ízlés szerint


Elkészítés:
  1. A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk, félujjnyi vastag karikákra vágjuk és alaposan megsózzuk.
  2. A paradicsomokat megmossuk és vékonyan felkarikázzuk.
  3. Az árpagyöngyöt hideg vízben leöblítjük, és kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük.
  4. A padlizsánszeletekről törlőpapírral leitatjuk a só miatt keletkezett nedvességet, az olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük.
  5. Egy tűzálló tál aljára teszünk egy réteg padlizsánt, erre kerül egy réteg árpagyöngy, egy réteg paradicsom, majd újabb réteg padlizsán addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó réteg paradicsom legyen, amit megszórunk jó alaposan reszelt sajttal.
  6. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és az ételt 20-25 perc alatt készre sütjük. Mire a sajt megpirul a tetején, az ízek is összeérnek.

Friss salátával tálaljuk.

Fotó:
Borsmenta - honlap