2020.04.09. | Szabó Edit
Kevesen tudják, hogy a fiatal hónapos retek zsenge szára remekül felhasználható a konyhában. Mi most A Séf és a Kertész vegyszermentes terméséből főztünk levest, egy kevés frissen szedett medvehagymával gazdagítva. Isteni!
Korábban már beszámoltunk róla, hogy a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely korábbi konyhafőnöke, Horváth Gábor búcsút mondott a klasszikus vendéglátásnak, de csak azért, hogy másként kamatoztassa kreativitását. Párjával, Török Patríciával együtt vegyszermentes kertet kerítettek a Szentendrei-szigeten, és abból, ami ott terem, Gábor ízletes krémeket varázsol a konyhában.
A Séf és a Kertész termékeit nagyon szeretjük, és mivel kezdtünk kifogyni belőlük, megbeszéltük, hogy összeállítanak nekünk egy kis csomagot, amit a szigorú előírásokat betartva átveszünk tőlük. De ha már megyünk, akkor kérünk abból is, amit a kert ad. A fóliasátor alatt már hajt a saláta, sorol a hagyma, de a fiatal növények közül egyelőre csak a retek és a rukkola szedhető, a többire még várni kell. Na, nem sokat, elég egy-két hét, és a legközelebbi találkozáskor már többféle növény kerül a dobozba.
Friss kincseinkkel boldogan mentünk haza, alig vártuk, hogy megkóstoljuk a cseresznyeszemnél alig nagyobb, ízletes retkeket. Igen ám, de mi legyen a zölddel? A retek levele friss, édeskés ízű, és mivel biokertben termett, teljesen vegyszermentes, tehát nyugodtan felhasználható a konyhában. Mivel korábban azt tanultuk, hogy ami egyszerre érik, az össze is illik, ezért úgy döntöttünk, hogy kreálunk egy gyors zöld levest, amelyben a retek levelei mellett a frissen szedett medvehagyma lesz a főszereplő. Tökéletes lett, így a receptet is közreadjuk.
Hozzávalók:
- 2 csokor zsenge retek zöldje
- 6 szem hónapos retek
- 1-2 csokor medvehagyma
- 4 kisebb krumpli
- 2 dkg vaj
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 liter húsleves (leveskockából is készülhet)
- pirított magvak, ehető virágok, frissen őrölt bors, reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A zöldeket megmossuk és lecsepegtetjük, a retkeket megmossuk és apró kockákra vágjuk
2. A zöldeket aprítógépbe tesszük, és nyersen finomra aprítjuk.
3.A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk.
4. A vajat lábosban felolvasztjuk, rádobjuk a felaprított zöldeket, rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott krumplit, összeforgatjuk, és egy kicsit tovább pároljuk. Ha a levelek már kezdenek sötétedni és puhulni, az egészet felengedjük a húslevessel, és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.
5. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt, visszatesszük a tűzre, egy percig főzzük, és már el is készült.
Forrón, az apró kockára vágott retekkel és a pirított magvakkal tálaljuk. A tetejére törhetünk egy kis friss borsot, és ha tetszik, díszíthetjük ehető virágokkal, reszelt parmezánnal.
Borsmenta-tipp: a retek levelét nyugodtan felhasználhatjuk salátákba, de akár pesztó is készíthető belőle.