2019.11.07. | Szabó Edit
A Borsmenta olaszrizlingtesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk két részletben megrendezni a rangadót. Az első forduló után egy egri, egy mátrai és egy balatonfüred–csopaki bor áll az élen…
A fajtáról
Az olaszrizling az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fehér szőlőfajta hazánkban. Hogy olasz vagy francia eredetű, ezt ma már nehéz lenne kideríteni, hozzánk mindenesetre Franciaországból került, a 19. században. Eredetileg a filoxéravész idején kipusztult tőkéket pótolták vele, de napjainkra annyira népszerű lett, hogy csak elvétve találunk olyan magyar borvidéket, ahol nem termesztik.
Népszerűségét elsősorban sokoldalúságának köszönheti, hiszen könnyű fröccsborként éppúgy megállja a helyét, mint a vacsoraasztalon, de ha különös gonddal készítik el, akár a pince ékköve is válhat belőle. Sok borász hisz benne, de igazi becsben a Balaton északi partján, a Balatonfüred–Csopaki, valamint a Badacsonyi borvidéken tartják. Készülhet acéltartályban, de érlelődhet hordóban is, lehet csontszáraz vagy akár édes; ha értő kezekbe kerül, minden stílus jól állhat neki.
Későn érő fajta, ezért általában a melegebb, déli lejtőkre telepítik. Igen megbízhatóan terem, még a nehezebb években is jól teljesít. Magyarországon kívül népszerű Ausztriában, ahol welschriesling, valamint Horvátországban, ahol graševina a neve. A Fertő tó osztrák oldalán gyakran késői szüretelésű vagy akár botritiszes édes bort készítenek belőle.
Az olaszrizling illat- és ízjegyei
Aromatikájában nem igazán karakteres, ezért igen jól mutatja a termőhelyi jelleget. Illatában fehér szirmú virágok, fehér húsú gyümölcsök jegyei fedezhetők fel leginkább, ízében pedig szinte mindig megjelenik egy jellegzetes, mandulás kesernyésség, ami legtöbbször az utóízben is megmarad.
A tesztről
A Borsmenta olaszrizlingtesztjét a Boriroda borbárban tartottuk. Az első fordulóban 9 pincészet 10 borát kóstoltunk, köztük három badacsonyit, két egrit, két mátrait, kettőt a Balatonfüred–Csopaki és egyet a Balaton-felvidéki borvidékről. A legidősebb bor 2015-ös, a legfiatalabb 2018-as évjáratú volt. A legjobb három közé egy egri, egy mátrai és egy badacsonyi olaszrizling került. Az abszolút sorrendet a második kóstoló után közöljük. (Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
A harmadik – Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017
A Szentantalfán működő pincészetet 1988-ban alapította a Dobosi család. Az akkor 3 hektáros, kicsiny birtok mára 26 hektárosra duzzadt, és az időközben felnövő gyerekek közül ketten is beléptek a vállalkozásba. Területeiken ökológiai gazdálkodást folytatnak, borkóstolóikon a helyi és a környékbeli termelők termékeit kínálják, borvacsoráikon egyre több a visszajáró vendég. Biominősítésű 2017-es Háromszög Olaszrizlingjüket hat hónapig érlelték fahordóban. Mély, intenzív, izgalmas bor, ami az őszibarackos, fehér virágos jegyektől a gyömbéres, propoliszos, aszalt gyümölcsös világon át egészen az érett, mézes, keserű mandulás felhangokig sok mindent megmutat. Lassan igyuk, sok titkot rejt – minél tovább barátkozunk vele, annál szerethetőbbé válik.
A második – Dubicz Borászat és Szőlőbirtok: Mátra Superior Olaszrizling Barrique 2017
A Dubicz Borászat a Mátrai borvidék egyik legintenzívebben fejlődő borászati vállalkozása. A 123 hektáros szőlőbirtok nagyjából 3000 hektoliter bort ad évente, amelynek döntő többsége fehér, bár a piaci igényeknek megfelelően rozét is készítenek. A birtokközpont Gyöngyös szívében, a Borpalota régi épületében található, amelynek izgalmas pincerendszere önmagában megér egy kirándulást. A Mátrai borvidéken 2017-ben született meg a Mátra Superior borkategória, amelybe kizárólag a legszigorúbb szőlészeti és borászati alapelveknek megfelelő borok tartozhatnak. A Dubicz Borászat 2017-es barrique olaszrizlingje az egyik legelső a superior borok sorában. Halvány aranyszíne méltóságteljes megjelenést kölcsönöz a bornak, illata mély, rétegzett, az édes akácvirágosságtól a fűszerességen és aszalt gyümölcsösségen át egészen a mézes karakterig szinte minden megjelenik benne. Bámulatosan gazdag, mégsem nehézkes, ízét citrusosság frissíti, fűszerek sokasága árnyalja, hosszú életéről határozott savak gondoskodnak. Hallunk még róla.
Az első – Varsányi Pincészet: Grand Selection Olaszrizling 2015
„Verpelét nem Róma, nem is Párizs, de legalább egyszer mindenkinek látnia kell” – szól a csábító mondat a pincészet weboldalán, és mivel kóstoltuk a bort, az állítás igazát nem vitatjuk. A Varsányi család 75 hektárnyi szőlőterületét Verpelét környékén találjuk, ott is leginkább a Szent János-völgyben, ahol ehhez a borhoz is szüretelték a szőlőt. A 2015-ös Grand Selection Olaszrizling illatában a kellemes, déligyümölcsös, szegfűszeges, gyömbéres világ egy kis sós, ásványos karakterrel egészül ki. A kortynak meglepően lendületes savak adnak energiát, ízben visszatér a déligyümölcsös, gyömbéres világ, de megjelenik az ásványosság is. Elegáns, energikus, szikár bor, közepesen hosszú, foszforos, enyhén petrolos utóízzel.
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Dervenkár István (blogger), Káli Balázs (szabadúszó), Kiss Michał (blogger), Monostori Balázs (borász), Nyerges Márton (Boriroda), Pesti Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Szabó Edit (Borsmenta) és Hatvani Szabolcs (Borsmenta).
Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017; Dobosi Pincészet: Bio Nivegy-völgy Olaszrizling Hegybor 2017; Dubicz Borászat és Szőlőbirtok: Mátra Superior Olaszrizling Barrique 2017; Gellavilla: Olaszrizling 2018; Havas & Timár Pincészet: Olaszrizling 2018; Jásdi Pince: Lőczedombi Olaszrizling 2016; Káli Balázs: Öregtőkék Olaszrizling 2018; Molnár és Fiai Pincészet: Abasári Olaszrizling 2018; Varsányi Pincészet: Grand Selection Olaszrizling 2015; Villa Tolnay Borászat: Panoráma Olaszrizling 2017.
Fotó:
Vető Gábor