A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1.

2019.11.07. | Szabó Edit
A Borsmenta olaszrizlingtesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk két részletben megrendezni a rangadót. Az első forduló után egy egri, egy mátrai és egy balatonfüred–csopaki bor áll az élen…

A fajtáról

Az olaszrizling az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fehér szőlőfajta hazánkban. Hogy olasz vagy francia eredetű, ezt ma már nehéz lenne kideríteni, hozzánk mindenesetre Franciaországból került, a 19. században. Eredetileg a filoxéravész idején kipusztult tőkéket pótolták vele, de napjainkra annyira népszerű lett, hogy csak elvétve találunk olyan magyar borvidéket, ahol nem termesztik.

Népszerűségét elsősorban sokoldalúságának köszönheti, hiszen könnyű fröccsborként éppúgy megállja a helyét, mint a vacsoraasztalon, de ha különös gonddal készítik el, akár a pince ékköve is válhat belőle. Sok borász hisz benne, de igazi becsben a Balaton északi partján, a Balatonfüred–Csopaki, valamint a Badacsonyi borvidéken tartják. Készülhet acéltartályban, de érlelődhet hordóban is, lehet csontszáraz vagy akár édes; ha értő kezekbe kerül, minden stílus jól állhat neki.
Későn érő fajta, ezért általában a melegebb, déli lejtőkre telepítik. Igen megbízhatóan terem, még a nehezebb években is jól teljesít. Magyarországon kívül népszerű Ausztriában, ahol welschriesling, valamint Horvátországban, ahol graševina a neve. A Fertő tó osztrák oldalán gyakran késői szüretelésű vagy akár botritiszes édes bort készítenek belőle.



Az olaszrizling illat- és ízjegyei

Aromatikájában nem igazán karakteres, ezért igen jól mutatja a termőhelyi jelleget. Illatában fehér szirmú virágok, fehér húsú gyümölcsök jegyei fedezhetők fel leginkább, ízében pedig szinte mindig megjelenik egy jellegzetes, mandulás kesernyésség, ami legtöbbször az utóízben is megmarad.



A tesztről

A Borsmenta olaszrizlingtesztjét a Boriroda borbárban tartottuk. Az első fordulóban 9 pincészet 10 borát kóstoltunk, köztük három badacsonyit, két egrit, két mátrait, kettőt a Balatonfüred–Csopaki és egyet a Balaton-felvidéki borvidékről. A legidősebb bor 2015-ös, a legfiatalabb 2018-as évjáratú volt. A legjobb három közé egy egri, egy mátrai és egy badacsonyi olaszrizling került. Az abszolút sorrendet a második kóstoló után közöljük.  (Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)

A harmadik – Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017



A Szentantalfán működő pincészetet 1988-ban alapította a Dobosi család. Az akkor 3 hektáros, kicsiny birtok mára 26 hektárosra duzzadt, és az időközben felnövő gyerekek közül ketten is beléptek a vállalkozásba. Területeiken ökológiai gazdálkodást folytatnak, borkóstolóikon a helyi és a környékbeli termelők termékeit kínálják, borvacsoráikon egyre több a visszajáró vendég. Biominősítésű 2017-es Háromszög Olaszrizlingjüket hat hónapig érlelték fahordóban. Mély, intenzív, izgalmas bor, ami az őszibarackos, fehér virágos jegyektől a gyömbéres, propoliszos, aszalt gyümölcsös világon át egészen az érett, mézes, keserű mandulás felhangokig sok mindent megmutat. Lassan igyuk, sok titkot rejt – minél tovább barátkozunk vele, annál szerethetőbbé válik.

A második – Dubicz Borászat és Szőlőbirtok: Mátra Superior Olaszrizling Barrique 2017



A Dubicz Borászat a Mátrai borvidék egyik legintenzívebben fejlődő borászati vállalkozása. A 123 hektáros szőlőbirtok nagyjából 3000 hektoliter bort ad évente, amelynek döntő többsége fehér, bár a piaci igényeknek megfelelően rozét is készítenek. A birtokközpont Gyöngyös szívében, a Borpalota régi épületében található, amelynek izgalmas pincerendszere önmagában megér egy kirándulást. A Mátrai borvidéken 2017-ben született meg a Mátra Superior borkategória, amelybe kizárólag a legszigorúbb szőlészeti és borászati alapelveknek megfelelő borok tartozhatnak. A Dubicz Borászat 2017-es barrique olaszrizlingje az egyik legelső a superior borok sorában. Halvány aranyszíne méltóságteljes megjelenést kölcsönöz a bornak, illata mély, rétegzett, az édes akácvirágosságtól a fűszerességen és aszalt gyümölcsösségen át egészen a mézes karakterig szinte minden megjelenik benne. Bámulatosan gazdag, mégsem nehézkes, ízét citrusosság frissíti, fűszerek sokasága árnyalja, hosszú életéről határozott savak gondoskodnak. Hallunk még róla.

Az első – Varsányi Pincészet: Grand Selection Olaszrizling 2015



„Verpelét nem Róma, nem is Párizs, de legalább egyszer mindenkinek látnia kell” – szól a csábító mondat a pincészet weboldalán, és mivel kóstoltuk a bort, az állítás igazát nem vitatjuk. A Varsányi család 75 hektárnyi szőlőterületét Verpelét környékén találjuk, ott is leginkább a Szent János-völgyben, ahol ehhez a borhoz is szüretelték a szőlőt. A 2015-ös Grand Selection Olaszrizling illatában a kellemes, déligyümölcsös, szegfűszeges, gyömbéres világ egy kis sós, ásványos karakterrel egészül ki. A kortynak meglepően lendületes savak adnak energiát, ízben visszatér a déligyümölcsös, gyömbéres világ, de megjelenik az ásványosság is. Elegáns, energikus, szikár bor, közepesen hosszú, foszforos, enyhén petrolos utóízzel.

A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:



Dervenkár István (blogger), Káli Balázs (szabadúszó), Kiss Michał (blogger), Monostori Balázs (borász), Nyerges Márton (Boriroda), Pesti Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Szabó Edit (Borsmenta) és Hatvani Szabolcs (Borsmenta).

Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:



Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017; Dobosi Pincészet: Bio Nivegy-völgy Olaszrizling Hegybor 2017; Dubicz Borászat és Szőlőbirtok: Mátra Superior Olaszrizling Barrique 2017; Gellavilla: Olaszrizling 2018; Havas & Timár Pincészet: Olaszrizling 2018; Jásdi Pince: Lőczedombi Olaszrizling 2016; Káli Balázs: Öregtőkék Olaszrizling 2018; Molnár és Fiai Pincészet: Abasári Olaszrizling 2018; Varsányi Pincészet: Grand Selection Olaszrizling 2015; Villa Tolnay Borászat: Panoráma Olaszrizling 2017.
Fotó:
Vető Gábor

Iszunk

Hárslevelűk csatája

2019.05.27. | Szabó Edit
Fontos és izgalmas Kárpát-medencei szőlőfajta, mégsem kapott eddig soha vezető szerepet. A Borsmenta tesztjén 6 borvidék 18 hárslevelű borát kóstoltuk végig, a legidősebb 1995-ben, a le…
Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 2.

2019.12.10. | Szabó Edit
Befejeződött a Borsmenta olaszrizlingtesztje. A második fordulóban két badacsonyi és egy mátrai bor került a dobogóra, összesítettben a Nyári Pince 2015-ös késői szüretelésű olaszrizlin…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)